Zaneprázdnený šéfredaktor a časopis plný kvalitného obsahu – júlové FotoVideo

Pobavil som sa (v dobrom) nad úvodným stĺpčekom šéfredaktora Ruda Stálicha. Presne som si ho predstavoval, ako sa snaží stíhať vernisáže, stretnutia fotografov, súťaže, mapové okruhy, krsty kníh až mu nakoniec v hlave skrsne myšlienka o naklonovaní. 😊 Lebo Ruda je presne ten typ, ktorý žije fotografiou a chcel by byť všade, kde sa o fotografii hovorí, kde sa tvorí, alebo kde sa fotografia „konzumuje“.

No je to také blbé slovo, ale ako nazvete výstavu plnú krásnych fotografií? Veď na návšteve dobrej výstavy sa naša fotografická duša nasýti, pookreje a inšpiruje. A takými výstavami hýril aj výstavný veľtrh fotografie Photo London 2023. Píše o nich Václav Podestát na prvých stranách časopisu.

Na výstave Photo London 2023 som vďaka Nikonu mohol byť aj ja a preto viem, že o tak obrovskom podujatí sa nedá napísať ucelenejší prehľad na štyroch stranách časopisu. Ale je dobré, že sa tejto významnej udalosti FotoVideo venuje aj v tomto čísle. Čerešničkou na torte na Photo London bol britský fotograf Martin Parr, ktorý prišiel na svoju výstavu RECENT WORKS aj osobne. S chuťou sme si prezreli jeho snímky plné humoru, irónie, ktoré sú výsledkom bystrého oka a rýchlych rúk. Zaujímavá bola aj inštalácia ležadiel s Parrovými fotkami z projektu Plážová terapia. O Parrovi a ďalších autoroch si prečítate na stranách 6 – 9.

No a potom nasleduje 14 strán čiernobielej fotografie. Najprv nostalgická dvojstránka Mareka Keplera z Verum Photo o premene Pražských Holešovíc. Potom štyri krásne strany fotografií a textu o Stankovi Abadžić, chorvátsky fotograf, ktorý je v našich končinách veľmi obľúbený pre svoje čiernobiele až ikonické street fotografie a čiernobiele akty. Abadžić v Prahe aj žil a pôsobil a teraz sa vracia do Prahy s krásnou výstavou až 80 fotografií v ambite kláštora Panny Marie Snežnej na Jungmanovom námestí 18. Výstavu môžete navštíviť až do konca júla 2023.

Ďalšie dve dvojstrany časopisu sú venované Karolovi Šimonovi, fotografujúcemu rehoľníkovi z radu Dominikánov. Na nich je vidieť, ako je dôležité, aby fotograf poznal prostredie, v ktorom fotografuje. Karol Šimon už mnoho rokov fotografuje bežný život v kláštore a z jeho práce vznikajú dôverné až intímne fotografie každodenných radostí i starostí kláštorného života. Život medzi kláštornými stenami aj mimo nich môžete vidieť na výstave S Božím požehnaním v kláštore v Polici nad Metují. Výstava je realizovaná v spolupráci s Múzeom Náchodska a pod záštitou Libereckej fotografickej školy a predstavuje výber z Karolových fotografií z obdobia rokov2016 a 2022. Výstava potrvá až do 31. 8. 2023.

Arkadiusz Gola je meno posledného autora, ktorý uzatvára čiernobiely obsah júlového FotoVidea. Gola už tri desaťročia systematicky zachytáva oblasť Horného Sliezska, ktoré zažilo rozmach i úpadok ťažkého priemyslu. „Na jeho syrových černobílých snímcích vidíme nejenom zdevastovanou krajinu s haldami připomínajícími měsíční krátery, zavřené doly a továrny, zaplivané hospody, opilce spící na ulici nebo na nádraží, ale také lidi, kteří touží po kráse a neustále dekorují svoje domy květinami a soškami Panny Marie. Děti, pro něž se haldy staly hřištěm plným dobrodružství. Ženy z dolů, jimž se i přes těžké podmínky, ochranné přilby a pracovní kombinézy podařilo zachovat něco ze svého půvabu. Sousedy z dělnické kolonie, kteří se na rozdíl od většiny obyvatel z paneláků scházejí, společně se baví, jedí a pijí.“

V susednom Česku majú stále veľkú popularitu klubové súťaže a mapové okruhy. Na jednom z nich bol aj šéfredaktor Rudo Stálich. Ukážky víťazných fotografií a stručnú reportáž či dojmy z okruhu nájdete na dvoch stranách časopisu.

O Little Shao sme už na stránkach Nikonblogu SK písali viackrát. Tento fotograf športu, tanca a pohybu pôsobí a žije v Paríži a už niekoľko rokov spolupracuje s Nikonom. Stal sa jeho ambasádorom a testuje jeho fotoaparáty v akcii. Na šiestich stranách nájdete odpovede „Malého Shaa“ na otázky a hlavne množstvo jeho zaujímavých fotografií.

V rovnakom rozsahu strán tu nájdete aj rozhovor a fotografie Heleny Trnkovej, ktorá fotografuje tých najmenších – novorodeniatka. A je sympatické, že volí vo svojich lifestylových fotkách skôr prirodzenosť – od štylizácie, či skôr neštylizácie až po citlivé úpravy do jemných pastelových tónov.

S chuťou som si prečítal aj článok o ZERO Limits, pražskej foto a videoprodukčnej spoločnosti, ktorá je známa svojim nekonvenčným prístupom. Ten sa premietol aj do minuloročnej nápaditej a humornej upútavky na FotoŠkoda Fest „Staň se Švýcarákem“. Interview je doplnené peknými backstage fotkami z natáčania tejto upútavky. Upútavku si môžete pozrieť tu:

V časopise nechýba ani historické okienko s Petrom Brezinom, fotografvanie prírody v Austrálii s Michalom Krausom a ani 10 užitočných tipov na letné fotografovanie.

Zaujímavým spôsobom prezentácie svadobných fotiek môže byť aj kreatívna montáž. Ako na to sa dozviete v ďalšom článočku Kreativní úprava svatebních fotek.

Dnes stále častejšie fotografujeme a natáčame videa z vtáčej perspektívy pomocou dronov. Ak chcete začať aj vy, poslúži vám článok Kupujeme dron a začínáme létat.

No a vo fotografickom časopise nemôžu chýbať ani recenzie techniky. V júlovom FotoVideo nájdete aj testy fotoaparátov, objektívov, monitora i fotopapierov na tlač fotografií. Zaujali ma aj statívy britskej značky 3 Legged Thing.

A nakoniec to najlepšie – vaša tvorba. Na niekoľkých stranách nájdete výber fotografií, ktoré ste prihlásili do celoročnej súťaže Fotograf roku, tentoraz na tému pouličnej (street) fotografie.

Je čas dovoleniek, prázdnin, čas relaxu a zábavy a také je aj aktuálne FotoVideo. Užite si ho!

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *