Za ostrými fotografiami a plynulými časozbermi s Leofoto Ranger LS-324C

Boli časy, keď som používal statív minimálne. V reportáži, dokumente či street fotografii nemal veľké uplatnenie. Akonáhle som však po rokoch opäť začal fotiť produktovú fotku, reklamu či ilustračné fotografie z krajiny, potreba statívu sa ohlásila veľmi nástojčivo, nehovoriac o videu a zvlášť v súčasnosti populárnych časozberoch.

Pred časom som sa dostal k statívom Leofoto Ranger a okamžite som si ich obľúbil. Malého šikovného pomocníka Ranger LS-223C s hlavou LH-30 mám už takmer rok a nikdy ma nesklamal. Na svoje unikátne malé rozmery má vysokú nosnosť až 10 kg. Je to ale naozaj maličký cestovný statív, ktorý nemožno vnímať ako hlavný pracovný nástroj.

Preto som sa pozeral po niečom vyššom. Voľba padla na Ranger LS-324C s guľovou hlavou LH-40. Označenie 324 znamená, že najhrubšia sekcia meria 32 mm a má štyri sekcie. C zas označuje použitie materiálu na nohy statívu – karbónové vlákna (Carbon Fiber). LH-40 zas, že priemer gule hlavy je slušných 40 mm. Tento statív unesie 15 kg techniky a hlava dokonca až 20 kg záťaž. Takúto nosnosť zrejme zatiaľ ani nepotrebujem, ale čím je statív robustnejší a pevnejší, tým lepšie zvláda napríklad aj manipuláciu s fotoaparátom počas natáčania videa.

Nohy sú tvorené pevným 10-vrstvovým karbónom s prepletením vláken, ktoré spevňuje materiál, zvyšuje jeho nosnosť a odolnosť voči vibráciám. Prepletanie zvyšuje atraktivitu už i tak vyváženého dizajnu. Ten je robustný no zároveň elegantný. Biele nápisy a logo na kovovo modrom podklade nijako nebijú do očí.

Kovové časti statívu sú z anodizovaného hliníka, ktorý sa neošúchava ako náter či práškovaním nanesená farba. Aretačné obruče a prstence sú z kovu a minimálneho množstva kvalitného plastu. Aretačné prstence sú samozrejme opatrené gumenými gripmi. Keď som statív rozobral, potešilo ma, že závity aretácií sú tiež kovové. Tzv. free – lock systém je robustný, hladko sa ovláda a umožňuje akurátne dotiahnutie prstencov. Jednoducho intuitívne viete, kedy je sekcia nohy dostatočne aretovaná. Nedochádza tak k zbytočnému priťahovaniu závitov a ich uvoľňovaniu „nasilu“.

Nohy sa dajú roznožiť do troch pracovných pozícií pomocou poloautomatického aretačného mechanizmu kĺbov. Dole sú ukončené širokými gumenými „papučami“, ktoré zabezpečia stabilitu a zároveň potrebnú svetlú výšku pri najširšom roztiahnutí nôh takmer vodorovne nad zemou. V prípade potreby nájdete v balení statívu hroty, ktoré lepšie držia na mäkkých povrchoch, listnatom teréne a niekedy aj na skalách.

Minimálna pracovná výška statívu (bez hlavy) je 7,8 cm nad povrchom, maximálna 130,5 cm a s hlavou LH-40 138,8 cm. S namontovaným stredovým stĺpikom je maximálna výška 170,5 cm.

Stredový stĺpik je u Ranger série špecialitou. Neprechádza stredom statívu, a montuje sa pod hlavu na základňu len v prípade potreby. Toto riešenie je možno v praxi zdĺhavejšie, no absencia stredového stĺpika  medzi jeho nohami znamená zároveň extrémne nízku pracovnú polohu. To sa môže hodiť pri snímaní makro záberov alebo fotografií zo žabacej perspektívy. Stredový stĺpik má dve sekcie a ako nohy, možno ho teda v rozsahu 12 cm vysúvať.

Napriek tomu, že nosnosť napovedá o veľkom robustnom statíve, jeho rozmery sú v zmysle filozofie radu Ranger stále prijateľné, nie obrovské či obmedzujúce. V zloženom stave má statív 48 cm, s hlavou 57 cm, čo znamená stále pohodlné a zmysluplné uchytenie na batoh a prenášanie. Jeho váha je 1,38 kg bez hlavy, s hlavou LH-40 je to 1,876 kg.

Rýchloupínacia doštička je Arca Swiss štandardu a preto môžete na hlavu upnúť aj všetky gripy, držiaky a redukcie vybavené týmto úchytom.

Používať guľovú hlavu LH-40 je radosť. Vodorovné otáčanie nad základňou aj s označenou stupnicou, plynulé nastavenie odporu, pohodlná aretačná skrutka s krídelkom, rýchloupínacia doštička aj jej úchyt so stupnicou a libelou. Rýchloupínacia doštička je Arca Swiss štandardu a preto môžete na hlavu upnúť aj všetky gripy, držiaky a redukcie vybavené týmto úchytom.

HDR fotografia zložená z 5 záberov s odstupňovanou expozíciou pomocou expozičného bracketingu. Nikon Z 6 umožňuje vyhotoviť naraz až 9 záberov s odstupňovanou expozíciou vo vami zadanom kroku odstupňovania. Pre čo najlepší výsledok bez akéhokoľvek pohnutia použite samospúšť alebo diaľkové ovládanie a elektronickú závierku.

Používanie statívu je jednoduché, nezdržiava a v priebehu pár sekúnd ho dokážete rozložiť a pripraviť do požadovanej pracovnej polohy. Trochu vás zdrží len montáž stredového stĺpika, ak taká potreba vyvstane. Statív je veľmi pevný. Bez problémov zvláda dlhodobé časozbery, dlhé expozície a pri videu (viem, guľová hlava nie je zrovna na tento účel stvorená) je možné dokonca nastaviť parametre videa jemným dotykom na displej fotoaparátu počas jeho natáčania bez toho, aby ste záber roztriasli. Aspoň tak to funguje s Nikon Z 6 a štandardným objektívom Nikkor Z 24 – 70 mm f/2,8 S. Nasadenie stredového stĺpika so štandardným objektívom ani necítite, pri teleobjektíve si už musíte dávať trochu pozor. Nemám ale pocit, že by toto riešenie stredového stĺpika bolo menej stabilné ako štandardný vysúvací stredový stĺpik medzi nohami statívu. Medzi nohami zospodu a zo strany nájdete dva 1/4“ závity, do ktorých môžete uchytiť ďalšie príslušenstvo, napríklad svetlo, držiak na monitor…

V štandardnom balení nájdete okrem hrotov aj multifunkčný nástroj, sadu imbusových kľúčov, záručný list, karabínku na zavesenie a kvalitné mäkké puzdro s popruhom na rameno. Leofoto Ranger LS-324C nie je najlacnejší statív, ale zďaleka ani tak drahý, ako konkurencia, ktorá ponúka obdobnú kvalitu spracovania, nosnosť či spoľahlivosť. Po malom cestovnom LS-223C môžem aj tohto väčšieho súrodenca smelo odporúčať, či už používate mirrorless, zrkadlovku alebo aj stredoformátový fotoaparát. Dizajn ani kvalita spracovania vám neurobia hanbu, skôr zaujmú. Hlavné však je, že (podľa doterajších skúseností) získavate spoľahlivý pracovný nástroj, ktorý bezpečne unesie vašu fototechniku a sprostredkuje ostré zábery či už fotografie alebo video. 

Počas dvojmesačného testovania som nepostrehol ani jediné zaváhanie statívu. Vďaka nemu som získal super ostré fotky, bezproblémovo spájané HDR fotografie aj zo siedmych záberov, plynulé timelapsy a videá. Na tie samozrejme bude treba ešte dokúpiť fluidnú hlavu, to však nič nemení na tom, že Leofoto Ranger LS-324C je praktický kvalitný statív s výbornou hlavou LH-40.

S pomocou Leofoto Ranger LS-324C som už vytvoril mnoho panorám, HDR záberov i časozberov

Za zapožičanie statívu ďakujem spoločnosti NGpro.

Viac informácií o statívoch Leofoto nájdete na www.leofoto.sk.


 

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *