Výstava Tomáša Morkesa – Světlo v krajině

Viete o tom, že spoločnosť Nikon podporuje aj v dnešnej digitálnej dobe tlač naozajstných fotografií? A viete, že sú to rovno fotografie vo výstavnej veľkosti? Nikon prevádzkuje v Prahe svoju galériu, kde dáva priestor vynikajúcim fotografom a foto projektom. Ak ste o Nikon Photo Gallery ešte nepočuli, určite sa tam počas svojej návštevy Prahy choďte pozrieť. Nájdete ju na Malej strane na adrese Újezd 19, Praha 1. Je vždy dobre si pozrieť reálne výstupy z našich digitálnych fotoaparátov, aby sme nezabudli, na čo sa hlavne využívali. 🙂 Poviem vám, že je to úplne iný zážitok, ako vidieť fotografiu na sebalepšom Full HD monitore.

02-NPG-TomasMorkesTOMÁŠ MORKES – Světlo v krajině © Česká republika – Krušné hory / Czech Republic – Ore Mountains

Od zajtra si môžete pozrieť uchvacujúce krajiny Tomáša Morkesa.

Tomáš Morkes začal fotografovať od svojich chlapčenských čias vo veku 11 rokov. Za svoje prvé poznatky o fotografii vďačí starému otcovi, s ktorým spoločne fotili starú Prahu. Vo Teplickom fotoklube Bonex zberal skúsenosti od starších fotografov a spolu s nimi absolvoval aj celý rad výstav a súťaží po celej republike. Mal rád diapozitívy i klasické čiernobiele filmy. Po roku 1989 fotografoval len sporadicky no v 90 rokoch prepadol strednoformátovej fotografii, ktorá vyhovovala jeho nárokom na kvalitu. Aj vďaka nej si v tom čase obľúbil štvorcový formát.

V roku 2005 definitívne začal fotografovať digitálnou zrkadlovkou Nikon a tak tomu je i dnes. Pochvaľuje si dynamický rozsah a kvalitu farieb u krajinárskych záberov. Momentálne fotografuje na Nikon D610 a jeho najobľúbenejším objektívom je Nikkor AF-S 16-35 mm f/4G ED VR.

05-NPG-TomasMorkesTOMÁŠ MORKES – Světlo v krajině © Dolomity – Alpe di Siusi / The Dolomites – Alpe di Siusi

Tomáš Morkes snáď nepozná lepší spôsob, ako relaxovať, napriek tomu, že ho krásne fotografie určite stoja nemalú námahu. Sú charakteristické nízkym atraktívnym svetlom, ktoré naznačuje, že Tomáš s obľubou zachytáva prvé či posledné slnečné lúče a to v každom ročnom období. Príjemná atmosféra sa tak premieta do jeho malebných fotografií.

Tomáš fandí aj čiernobielej minimalistickej fotografii, pri ktorej kladie dôraz na čistotu obrazu, jednoduchosť a kompozíciu. Patrí k autorom súčasnej modernej vlny krajinárskej čiernobielej fotografie využívajúcej dlhé expozičné časy k vzbudeniu dojmu nekonečnosti časopriestoru. Tak charakterizuje autora Stanislav Pokorný, kurátor Nikon Photo Gallery.

07-NPG-TomasMorkesTOMÁŠ MORKES – Světlo v krajině © Dolomity – passo Valparolla / The Dolomites – Passo Valparolla

Zbytočne viac slov, pokochajte sa v ukážkach a hlavne, ak budete v Prahe, pozrite si ich v reálnej podobe. Výstava v Nikon Photo Gallery potrvá do 4. septembra 2016.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *