Výstava Obžalovené obete na Pohoda Festivale

Minulý týždeň som sa stretol s Tomášom Halászom, Nikon ambasádorom. Dlho sme sa rozprávali a teraz pracujem na našom rozhovore, aby som vám sprostredkoval jeho fotografie a skúsenosti.

Ako fotografa ho poznám už dávno, ale počas rozhovoru som sa ňom dozvedel veľa aj ako o človeku. O človeku, ktorý má silné sociálne cítenie a intenzívne vníma nespravodlivosti voči slabším – chudobným, chorým, menšinám, ľuďom bez domova. Teraz už viem, že projekty, na ktorých pracuje, robí z presvedčenia a so srdcom. Aktívne sa snaží pomáhať tam, kde sú ľudia obeťami.

Málokto, okrem štátnych orgánov, pochybuje o tom, že nevinnými obeťami sú aj šiesti Rómovia, ktorých pred šiestimi rokmi počas razie v osade v Moldave nad Bodvou zbili policajti. Pamätáte si tento prípad? Razia mala byť odplatou za rozbité sklo na policajnom aute. Tehlu na auto hodil mentálne retardovaný Róm, ktorý si za to odsedel mesiace vo väzení. Dva dni po incidente vykonali v osade kukláči raziu. Zbili nevinných Rómov, zranenia utrpeli aj ženy a deti, rozbili domácnosti. Rómov odviedli na výsluch a po ich výpovedi proti policajtom sa z obetí stali obvinení. Aj šesť rokov po prípade sú Rómovia súdení z krivej výpovede proti policajtom.

“Pri dverách môjho brata ma len bili, bili a len bili. Od hlavy až dole ma celého bili. Bol som modrý, na chrbte som mal pásiky po pendreku, na lopatke“… Leon nemal vtedy ani 18 rokov.  Aj jeho príbeh bude na výstave. Foto: Tomáš Halász


Aj toto je jedna z nespravodlivostí, ktorá nie je Tomášovi ľahostajná a preto sa ujal nafotenia fingovanej razie s obeťami, či oficiálne obvinenými Rómami. Preto, aby svojimi fotografiami upútal pozornosť médií a ľudí na túto kauzu, aby pomohol ako vie. Tomáš o svojich sociálnych projektoch hovorí: “Nedokázal by som fotiť ťažké osudy, ak by moja práca mala skončiť iba na výstave a v portfóliu ako glorifikácia utrpania, cítil by som sa zle. Neznamená to, že odsudzujem iných, keď to robia, ale ja potrebujem aj druhú pridanú hodnotu.” O aktuálnej výstave skromne dodáva: „Nie je to moja výstava, ale ja som fotograf, ktorý mal tú česť fotiť.“

V tomto duchu už hádam Tomáš s organizátormi Equity, Amnesty International Slovakia a s podporou Pohoda Festival nemohli vymyslieť lepšie miesto pre výstavu a diskusiu “Moldava: 6 rokov po” ako už prebiehajúci festival Pohoda. Tak čo idete? Nenechajte si ju ujsť v areáli festivalu pri slnečniciach.

Foto: Tomáš Halász


Výstava Obžalované obete pripomína policajnú raziu v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou v roku 2013.

Tomáš Halász: „Vtrhnú k vám domov, napadnú vás aj vašu rodinu a keď sa snažíte domôcť spravodlivosti, tak vás obvinia z krivej výpovede. Chcel by som povedať, že je to nepredstaviteľné. Ale pre ľudí z Moldavy nad Bodvou je to krutá dlhoročná realita. Tak, ako si polícia “posvietila” na nich, posvietil som si aj ja (doslovne baterkou) na tento prípad policajnej svojvôle. Na fotografiách sú obete. Obete, ktoré obžalovali. Obete, ktoré čakajú na spravodlivosť.“

Foto: Tomáš Halász


Cez fotografie sa na výstave môžete pozrieť do očí nespravodlivo obžalovaným ľuďom, ktorých smutný boj je bojom o spravodlivosť v našej krajine.

Výstava nainštalovaná na Pohoda Festivale

Vernisáž výstavy za prítomnosti autora aj obžalovaných obetí razie bude v sobotu 13.7.2019 o 17:30.

Pred vernisážou sa uskutoční v Optimistane Nadácie Orange v sobotu 13.7.2019 o 15:50 diskusia “Moldava: 6 rokov po”. Diskutovať budú Roman Kvasnica, obhajca obžalovaných obetí a Lýdia Šuchová, predsedníčka Equity o.z. a moderátorkou bude Zuzana Wienk z organizácie Biela Vrana.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *