Výstava Luďka Vojtěchovského v Nikon Photo Gallery

Od 19. apríla sa v Nikon Photo Gallery môžeme tešiť na novú, tentokrát abstraktnú výstavu fotografa Luďka Vojtěchovského s názvom Aranžované zátišie.

Luděk Vojtěchovský sa narodil v roku 1959 v Čáslavi. Začínal ako reprodukčný fotograf vo Východočeských tiskárnách, neskôr pôsobil ako fotograf Krajského střediska Státní památkové péče v Pardubiciach.

Foto:  Luděk Vojtěchovský

„V  rokoch 1974 – 1978 fotografoval Luděk Vojtěchovský starých ľudí a deti na uliciach, neskôr v priebehu ďalšieho desaťročia sa sústredil na mesto samotné, na jeho fragmenty, opustené ulice a opadané steny. V posledných rokoch sa venoval okrem portrétnej fotografie hlavne aranžovaným kompozíciám, ktoré voľne, ale logicky nadväzujú na jeho predchádzajúce fotografie fragmentov mesta. Jeho dnešné, prevažne abstraktné kompozície evokujúce realitu mesta a krajiny, avšak na rozdiel od predchádzajúcej tvorby nevznikajú v teréne, ale priamo vo fotokomore.

Foto:  Luděk Vojtěchovský

Realita mesta s jeho ulicami a stenami bola nahradená realitou predmetov, vecí okolo nás, vecí, ktoré často ani nevnímame; a keď, tak ako odpady našej každodennej činnosti. Tieto banálne predmety ako sú odstrižky papierov, kartónov, skla so stopami po kvapkách vody, plechy, textilné vlákna, uschnuté listy a mnoho ďalších predmetov uvádza fotograf do nových vzťahov a súvislostí a vytvára tak novú realitu – čisté kompozície pevného rádu, fiktívne architektúry miest a krajín. Súčasné práce Luďka Vojtěchovského vznikajú netradičnou cestou bez použitia fotografického aparátu iba pod zväčšovacím sklom. Autor používa postupy klasickej fotografie. Zasahuje do negatívu, či už mechanicky alebo cestou chemickou, používa tiež sendviče (tzn. dva negatívy položené na seba vo zväčšovacom prístroji),“ tak popisuje tvorbu Vojtěchovského Lubomír Netušil.

Luděk Vojtěchovský: Aranžované zátišie

19.4. – 27.5.2018

Nikon Photo Gallery, Újezd 19, Praha 1 – Malá Strana

Otváracie hodiny:  utorok – nedeľa, 12:00–19:00

Vstupné zdarma

www.nikonphotogallery.cz

 

Zdroj: Tlačová správa Nikon

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *