Vyhodnotenie súťaže SOM | Nikon v prírode

Súťaž som Nikon v prírode sa stala medzi nadšencami fotografie obľúbenou. Tentoraz prebiehala iba na Instagrame a trvala mesiac, nie zároveň aj na Facebooku, ako tomu bolo v prvom kole. Aj preto bolo do súťaže nahraných menej fotografií ako v lete (takmer 300 fotografií so slovenskými hastagmi). Nič to nemení na tom, že aj teraz ste nahrali fotografie, ktoré by v niekoľkých prípadoch mohli byť na titulke časopisov o prírode.

Kým v letnom kole bola najpopulárneším žánrom makro fotografia, v tomto kole dominovali zvieratá. Rozhodnúť bolo ťažké. Príroda ponúka množstvo scenérií a situácií, ktoré sa nám zdajú čisté a krásne. S príslušnými hastagmi (#NatureWithNikon, #SomNikonVprirode) ste nahrali aj atraktívne krajinárske zábery netradične zachytené z idúceho vlaku na pomalšiu závierku, no nakoniec nás zaujali hlavne zvieratá. Tie sú hlavnými postavami príbehov z prírody. No a čo iné nás najviac pobavilo ako líška v snehu, ktorá má ňufák posypaný chladným páperím? Pravdepodobne predtým snorila v snehu, no fotograf ju vyrušil a tak mu venovala pozornosť. Nevedno, či ide o divú líšku v prírode alebo skrotenú. To však nič nemení na tom, že fotka je umne skomponovaná a má aktuálnu náladu. Husté sneženie pomáha emotívnosti snímky. Kvetoslav Slavka gratulujeme! 🙂

Foto: Kvetoslav Slavka

Víťaz získava univerzálny ľahký teleobjektív AF-P DX NIKKOR 70-300 mm f/4,5-6,3G ED VR, ktorý do ceny venovala spoločnosť Nikon Česká republika.

Uvediem aj niekoľko ďalších fotografií, ktoré nás zaujali a dostali sa do užšieho výberu v súťaži o teleobjektív.

Foto: Vladimír Ivanič

Vladimír Ivanič je autorom vyššie spomínanej krajinky, ktorá je zaujímavým spôsobom alternovaná. Vladimír použil dlhší čas závierky a tým dosiahol rozmazanie najbližšieho okolia pri zachovaní ostrosti na samotnom vlaku či vzdialených objektov.

Foto: Dušan Majerník

Dušana Majerníka poznáme. Je to Nikonista a na nikonblogu s ním máme aj rozhovor o wildlife fotografii. Fotografuje výlučne v divej prírode a v súťaži sa môžeme pokochať viacerými vydarenými zábermi. Krásne momenty loviaceho sokola či súperiacich kamzíkov nás nadchli.

Foto: Vladimír Jendrichovský

Vladimír Jendrichovský zas ponúkol tajomné snímky vysokej, ktorá pre svoj pohyb počas dňa radšej volí tieň ako svetlo. Práve preto tieto snímky pôsobia prirodzene a nestrojene.

Ďakujeme vám všetkým, že ste opäť žili pre krásu prírody, ktorú možno zachytiť a zvečniť fotoaparátom. Verím, že nám ostanete verní aj nabudúce a už teraz sa tešíme na vaše zábery.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *