Výber článkov z nikonblog.cz

Už je to niekoľko mesiacov, čo som vám naposledy priniesol tipy na zaujímavé články bratského nikonblog.cz. Priznám sa, že ani neviem, ako ten čas ubehol a tak vám s ospravedlnením ponúkam nádielku článkov, ktoré by ste si nemali nechať ujsť. Vybral som niekoľko fotografických inšpirácii pre vás, ktorí máte radi športovú fotografiu a streetku, testy dvoch fotoaparátov, jednu tému na zamyslenie a nakoniec užitočný článok pre všetkých začiatočníkov.

 
Inšpirácie

Sedem Nikonov D850 pre Bullet Time. Ako sa natáčalo video Karolíny Kudláčovej

Viete čo je to Bullet Time video, ako sa sníma a čo je jeho výsledkom? V réžii Víta Kratochvíla v spolupráci s fotografom Danom Vojtěchom vzniklo video niekoľkonásobnej majsterky sveta, Európy i Česka v športovnom aerobiku s názvom Sila. Dynamika. Pôvab. A Karolína Kudláčová. Točilo sa na sedem D850 súčasne.

Viac si prečítajte na: nikonblog.cz

Zdroj foto: MERGE studio, Fomei

Via Italia – talianské streetfoto Jany Kupčákovej

Ak občas sledujete náš a český Nikonblog meno Jana Kupčáková vám je asi povedomé. Zo svojich ciest už napísala niekoľko článkov, ktoré vyšli na českom Nikonblogu a úspešne sa zúčastňuje našich súťaží ako SOM | Fotka mesiaca Nikonblogu alebo Nikon kalendár.
Jana je mladá fotografka a lektorka, ktorú fascinuje pouličná fotografia, baví ju sledovať neustále sa meniacu scénu, okamihy, ktoré trvajú len moment a stoja za stlačenie spúšte. Viac o fotení v milovanom Taliansku v blogu.

Foto: Jana Kupčáková

MotoGP na Masyrykovom okruhu v Brne, Nikony Václava Dušku Jr. a NPS k tomu…

Masarykov okruh v Brne je tradične dejiskom závodu cestných motocyklov MotoGP. Rýchle motorky a skvelý jazdci sú lákadlom pre oči divákov, aj pre tie ukryté za hľadáčikmi fotoaparátov. Václav Duška Jr. je profík, fotograf, ktorý striehne so svojimi Nikonmi a zachytáva jedinečné momenty tohoto športu. Prečítajte si jeho postrehy z fotenia závodu, pozrite fotografie, ktoré sa mu tento rok vydarili a o tom ako na takýchto podujatiach funguje služba NPS (Nikon Professional Services).

Foto: Václav Duška Jr.
Testy

Nikon Coolpix P1000 – tulák ku hviezdam. Test kompaktného megazoomu

Petr ho naval “exotom”. 😉 Kompakt rozmerov zrkadlovky, ktorý ponúka megalománsky zoom, s ktorým odfotíte aj krátery na mesiaci. Ako si počínal v teste a čo Petr ocenil pri jeho používaní čítajte tu.

Nikon D3500 v detailoch. Prečo by ste ho mali, alebo mohli chcieť

Petrovými rukami prešla aj letná novinka zo základného radu zrkadloviek D3500. Recenziu tentokrát poňal trochu inak, ako zvyčajne. Nevenoval pozornosť všetkým funkciám a vlastnostiam, ale zameral sa na na to, čo ho pri používaní najviac zaujalo, príradne sklamalo. Viac v recenzii.

Na zamyslenie

Mimochodom: O fotení do šuflíka, ktoré vymrelo

Z času na čas sa objaví nejaký článok, zamyslenie nad tým, kam smeruje fotografia, ako sa v poslených rokoch prudko mení. Mení sa technika, spôsob, dôvod, účel… Starší fotografi už len nostalgicky spomínajú na časy strávené v tmavej komore a mladí s radosťou využívajú najnovšie technológie, aby svetu ukázali svoje či už lepšie alebo horšie snímky. Zamyslite sa nad fotografiou spolu s Petrom. Prečo dnes vlastne fotíme? Pre seba, pre rodinu, len tak do šuflíka? Rozuzlenie je geniálne jednoduché. Viac v článku.

Najstaršia zachovaná daguerrotypia z roku 1837, autor: Louis Daguerre | Louis Daguerre [Public domain], via Wikimedia Commons

 

SOM | DSLR začiatočník. Poznáte skutočný význam ohnísk objektívov?

Používate zrkadlovku, na ktorú nasadzujete pevné alebo zoomové objektívy? Viete ich správne využiť, alebo ste len tak trochu leniví a z pohodlnosti používate zoomy, aby ste získali väčšie priblíženie? Pozor ale, zoom nie je len o priblížení! Viac k téme píše Petr.

Foto: Petr Lindner

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *