Volajte ma Vaša ostrosť. Nikkor Z 35 mm f/1,8 S

Prednedávnom som písal o prvom objektíve s pevným ohniskom pre Nikon mirrorless systém. Išlo o Nikkor Z 50 mm f/1,8 S a nazval som ho novým štandardom značky, keďže sa mu žiaden z doterajších Nikkorov s 50 mm ohniskom nevyrovná. Čo však napísať o novom objektíve Nikkor 35 mm f/1,8 S, aby som sa neopakoval? Popravde povedané netuším. Pretože som zatiaľ ostrejšiu a vyladenejšiu 35-ku v rukách nedržal.

NIKKOR Z 35 mm f/1,8 S

Ok, ok, má aj svoje muchy. Je na 35 mm relatívne veľký a nemá najhladší bokeh, ale to je tak všetko, čo by ste mohli tomuto 35 mm objektívu vytknúť. Vo všetkom ostatnom objektív exceluje. Je príjemne spracovaný, odolný voči stekajúcej vode a prachu, má špeciálnu ochrannú vrstvu na prednom člene, ktorá odpudzuje prach a iné nečistoty, a keď už k znečisteniu predného člena dôjde, ľahšie sa čistí. Minimalistický dizajn mu svedčí, aj keď informácie o vzdialenosti zaostrenia by som privítal. To však nie je možné, nakoľko zaostrovanie neprebieha mechanicky (vysvetlím v ďalšom odstavci).

Foto: Petr Lindner

 

Zaostrovanie

Objektív zaostruje svižne a presne s občasným zaváhaním v extrémnom prostredí – ozajsný nedostatok svetla alebo extrémne silné protisvetlo, približne na úrovni pevného Nikkor Z 50 mm f/1,8 S. Celkovo sa na neho podobá ako vajce vajcu, a keď som ich mal v brašni obidva naraz, neraz som mal problém ich navzájom v rýchlosti rozoznať. Aj 35 mm objektív má obrovský prstenec zaostrovania, ktorý sa ľahko používa a možno mu priradiť aj iné funkcie – napríklad pri AF móde ním môžete plynulo meniť clonu, alebo korigovať expozíciu. Pozor, aj manuálne zaostrovanie nie je mechanické, ale pomocou elektronického motorčeka – by wire. Reaguje na rýchlosť pootočenia zaostrovacieho prstenca. Čím rýchlejšie ním pootočíte, tým viac motorček posunie zaostrovacie členy. Objektív má v sebe implementovaný Multi Focusing Systém – viacero AF motorov posúva viacero zaostrovacích skupín, v tomto prípade dva motory dve AF skupiny. Zaostrenie by tak malo byť rýchlejšie, presnejšie a výkon objektívu neklesá ani pri minimálnom zaostrení. A je to pravda.

Aj pri minimálnej vzdialenosti zaostrenia je objektív ostrý a nevidieť pri ňom stratu kontrastu či kresby, ako to pri objektívoch často býva. Nikkor Z 35 mm vám nenahradí makro objektív, ale zaujímavé a ostré fotografie detailov ním vyhotoviť môžete.

Pre počítačov pixelov… Nikkor Z 35 mm f/1,8 S je bezprecedentne ostrý od okraja po okraj.

 

Optická kvalita

Objektív je jednoducho ostrý a to až do najvzdialenejších rohov a okrajov obrazu.  Osobne tomu nepripisujem extrémnu dôležitosť, ale pre tých, ktorí počítajú pixely v rohoch obrazu – nech sa páči. Jedno upozornenie ohľadom kresby a ostrosti, ktoré sa ani tak netýka objektívu ale firmvéru fotoaparátu. Fotoaparáty Nikon Z 6 a Z 7 korigujú automaticky chyby objektívov a zároveň pomerne výrazne doostrujú obraz a to aj v RAW formáte – zistíte to tak, že pri otvorení v obrazovom editore je už na obraz aplikované doostrenie. Väčšinou s polomerom 2 pixely, čo je na môj vkus priveľa. Ja ho sťahujem na 0,9 – 1 pixela a znižujem jeho intenzitu. Je to vec vkusu, ale je dobré to vedieť.

Aberácie či geometrické skreslenie sú minimálne, či skôr neviditeľné. Buď je objektív tak dobrý, že ich nemá, alebo ich tak dokonale odstráni firmvér aparátu. Opäť, neviem vyhodnotiť, či je to vec firmvéru, ktorý je aktívny aj pri otvorení RAW formátu a v princípe ma to ani nezaujíma – ak je obraz nekompromisne ostrý a bez optických nedokonalostí, je mi jedno, či je to zásluha objektívu, aparátu alebo obidvoch. V obraze jednoducho chyby budete hľadať iba lupou a nie som si istý, či nejaké objavíte.

Pri clone F7,1 ešte hviezdice nie sú tak výrazné.

Clona F11 už „produkuje“ výrazné hviezdice s 18 cípmi.

Čo sa firmvérom potlačiť nedá, sú odlesky či strata kontrastu v protisvetle. No aj tu objektív odvádza prvotriedny výkon. Aj v tých najťažších podmienkach so slnkom v zábere budete mať problém chytiť nejaký odlesk. Objektív má okrúhle lamely clony a tak pre efekt hviezdic z ostrých svetiel je potrebné výrazné priclonenie až na clony F11 – 16. Pozitívne je, že ani pri tak veľkom zaclonení sa neprejavuje difrakcia výraznejším spôsobom. Aspoň na Z 6 je obraz aj pri maximálnom zaclonení plne použiteľný aj pre krajinára. Takže môžete dosiahnuť veľkú hĺbku ostrosti, kvalitnú kresbu a hviezdice z ostrých svetiel naraz.

Bokeh je skôr štandardný, nie je to krémový bokeh Nikkor-u AF-S 35 mm f/1,4 G.

Bokeh, rozostrenie pozadia, je trochu nervóznejší, ako by som si u pevnej 35-ky prial, ale asi nemôžem očakávať hladké rozostrenie pozadia ako u násobne drahšieho Nikkor-u 35 mm f/1,4 G. Bokeh je tak štandardný a podobný bokehu AF-S 35 mm f/1,8 G. Ak budete opatrne vyberať pozadie, dočkáte sa ale aj príjemného rozostrenia. Od 35 mm objektívu aj tak nikto nečaká, že odpichne pozadie ako 85 mm portrétne sklo.

Super ostrá kresba večernej fotografie, vďaka stabilizátoru Z 6 bez statívu.

Smelo môžete fotografovať plne odcloneným objektívom a využiť maximálne množstvo dostupného svetla. Aj na F1,8 je kresba perfektná a zaostrenie na chlp presné.

 

Záver

S objektívom Nikkor Z 35 mm f/1,8 G sa mi pracovalo výborne. Váha je akurát v kombinácii s novými prístrojmi Nikon Z, na môj vkus by mohol byť trochu kratší. Zaostrovanie je rýchle a presné s občasným zaváhaním v prostredí s extrémnym nedostatkom svetla. Opticky je bez kompromisov. Ostrosť je ukážková na všetkých clonách a chromatické aberácie nie sú viditeľné. Jednoducho ich v obraze neobjavíte. Perfektne vykorigovaný objektív v spolupráci s firmvérom fotoaparátu sa o ne postarajú. Podobne aj o vinetáciu. Objektív je odolný voči protisvetlu, pri dostatočnom zaclonení z ostrých svetiel „vyrába“ pekné osemnásť cípe hviezdice. Bokeh nijako nevybočuje z priemeru, pozadie budete pri portrétoch vyberať opatrnejšie. Objektív odporúčam pre dokumentaristov, reportérov, street fotografov (aj keď by mohol byť menší),ale aj krajinárov, ktorých poteší nekompromisná kresba.

 

Link na stránky výrobcu

 

Galéria fotografií vyvolaných z RAW (NEF)

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *