Úspešné portrétne novembrové kolo súťaže SOM | FOTKA MESIACA

Milujem portrétnu fotku, milujem, keď je v tvári zachytený príbeh alebo emócia. Mám rád, keď je portrét aj technicky zvládnutý dobre, ale to prvé je pre mňa dôležitejšie.

Teším sa, že do novembrového kola ste poslali pekný počet fotografií a aj z toho, že veľa z nich bolo vydarených. Vybral som si hneď niekoľko, z ktorých som postupne vylučoval, až kým som sa nedopracoval k užšiemu výberu.

S otcom

Štandardne veľmi pekne zachytila svojich rodičov Lucka Blašková, ktorú z našej súťaže poznáte veľmi dobre.

DSC_1078

Čiernobiela sa na portrét hodí a navyše táto má aj nápad a náladu. Janka Kupčáková vyfotila fotku starším Nikon D60 a upravila ju na spôsob fotografie z čiernobieleho filmu.

Sandra
V čiernobielom prevedení vynikol aj zaujímavý pohľad  Sandry ďalšieho pravidelného súťažiaceho Erika Šveca. Stredová kompozícia, výrazný priamy pohľad s akýmsi prekvapením a očakávaním ma upútal.

Martin_Stecher_DSC_8274

Nadšeným pohľadom a srdečnou radosťou nešetrí ani úspešný rybár na fotografii Martina Štechera. Myslím si, že ten výraz stojí za všetko a keby bola trochu lepšie spracovaná, ktovie, možno by bola práve tou ocenenou.

DSC_0388

Aj Pavle Bičíkovej unikla výhra len o tenký vlások. Jej pastelovo farebný portrét s jemným rozptýleným svetlom od fotografa a peknou kontrou zozadu má nepochybne náladu. Prispieva jej celá svetelná situácia, ale aj zamyslený výraz mladého muža a zrak „zabodnutý“ do neznáma.

3

Práve posledné dve spomínané fotografie si to rozdali s tou, ktorá dnešné kolo nakoniec vyhrala. Blízky portrét starej ženy s odovzdaným až osudovým výrazom. Z tváre bez pohľadu srší pokojná skúsenosť, štipka spokojnosti, úsmevu ale i kúsok obavy či skôr očakávania. Sama sebou a sama so sebou. Bez hrania, pátosu, bez „ľúbivých“ pomôcok (bokeh, alternovanie farieb…).

Víťazka Anna Turková získava mesačné ocenenie a symbolickú výhru externú čítačku kariet Nikon. Veľmi by som chcel, aby táto fotografia hrala o hlavnú cenu odbornej poroty – fototechniku Nikon v hodnote 1111 €. Žiaľ, ak ma zrak nemýli, Anna sa zúčastnila našej súťaže v tomto kole prvý krát a tak sa do konca roka nestihne zúčastniť troch kôl, čo je podmienkou, aby sme víťaza zaradili do veľkého finále.

 

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *