Tri krát test z Nikonblog.cz

Testy techniky alebo fotopríslušenstva sa stále tešia veľkej popularite. Svedčia o tom aj štatistiky článkov na našom blogu. Musím priznať, že tak trochu závidím kolegovi Petrovi, ktorý tvorí nikonblog.cz, že už mohol otestovať najnovší Nikkor objektív AF-S 105mm f/1,4 E ED.

AF-S_Nikkor_105mm_F14E_D5

Bol som veľmi zvedavý na tento špičkový portrétny objektív, ktorý má predpoklady stať sa primárnym nástrojom profesionálnych fotografov portrétu. A práve taký pocit má po jeho testovaní aj Petr Lindner. Čo viac si možno priať od súčasného objektívu, ako presné je zaostrovanie, špičkovú ostrosť aj na otvorených clonách a atraktívny bokeh? Petr napísal, že je to Nikon s Hollywoodským bokehom. Celú recenziu nájdete tu:
https://nikonblog.cz/s-hollywoodskym-bokehem-test-objektivu-af-s-nikkor-105-mm-f14e-ed/

AF-S_70-200mm_F2-8_01

V ďalšom teste Petr používa náboženskú terminológiu. Ono to trochu súvisí s tým, že začal testovať jeden z troch objektívov, ktoré sú určené pre profesionálne použitie v akýchkoľvek podmienkach. A nesklamú vás. Sú opticky skvelé, s bleskovým a presným zaostrovaním. Veľmi rýchlo sa im naučíte veriť. Možno aj preto Petr nazval svoj článok „Svatá zoom-trojice Nikonu – díl 1.: AF-S Nikkor 70–200 mm F2,8G ED VRII“. Áno, tušíte dobre, môžeme sa tešiť aj na testy zvyšných dvoch svetelných zoom objektívov AF-S 24-70mm f/2,8 a AF-S 14-24mm f/2,8.
https://nikonblog.cz/svata-zoom-trojice-nikonu-dil-1-af-s-nikkor-70-200-mm-f28g-ed-vrii/

Vanguard-Sedona-51_03

Obidva zmienené objektívy majú svoje poctivé rozmery i váhu. Akonáhle ich budete chcieť niekde prenášať, oceníte dobrú brašnu či ruksak. A je dobré, že aj im sa šéfredaktor Nikonblogu.cz venuje. Tentoraz vyskúšal Vanguard Sedona 51 – lehký fotobatoh do outdooru (i jinam). Malá pohotovostná hmotnosť, no prekvapivá kapacita a slušné spracovanie. Viac o tomto foto batohu sa dočítate v podrobnej recenzii: https://nikonblog.cz/vanguard-sedona-51-lehky-fotobatoh-outdooru-jinam/

ZPS-X_box

V názve tohto reportu z Nikonblog.cz píšem o troch testoch, no dám vám tip aj na štvrtý článok, ktorý je tiež tak trochu testom či pohľadom na nové funkcie v obľúbenom českom programe pre správu a úpravu fotografií Zoner Photo Studio. Nová verzia tohto programu nazvaná „X“ šokuje hneď dvakrát. Po prvé tým, že si vývojári konečne trúfli na vrstvy, ako ich poznáme už dlhé roky vo Photoshop-e a po druhé tým, že už nechcú predávať svoj produkt štandardným spôsobom, ale chcú ho „prenajímať“. Okrem vrstiev prináša nová verzia programu ďalšie vylepšenia, o ktorých sa dočítate tu: https://nikonblog.cz/akta-zps-x-novy-zoner-photo-studio-je-na-svete/

Tak, pre dnešok to na inšpiráciu z bratského portálu stačí. Nezabudnite si Nikonblog.cz pridať do obľúbených záložiek a navštevovať ho pravidelne. Ja to tak robím. 🙂

Zdieľaj

3 komentáre

  1. ,, Musím priznať, že tak trochu závidím kolegovi Petrovi, ktorý tvorí nikonblog.cz, že už mohol otestovať najnovší Nikkor objektív…“ – Táto veta ma trochu prekvapila. Slovenská verzia Nikon Blogu nemá rovnakú možnosť testovať dané výrobky?

    1. Je to na vzájomnej dohode, ale niekedy sa „musíme podeliť“. Testovacích produktov je málo a keď je novinka tak zaujímavá, každý ju chce. Takže sa dohodneme, že raz mám nejakú novinku skôr ja, inokedy kolega Petr z nikonblog.cz. Všetko ale v pohodovej diskusii. 🙂 Niekedy aj otestujeme jeden produkt obaja, ale nepíšeme zbytočne plné dve recenzie a jeden z nás pripíše len stručný pohľad.

      1. ĎAKUJEM za objasnenie 🙂 A som rád, že sa stránka Nikon blog pekne rozbehla a želám Vám čo najviac zaujímavých námetov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *