Superkompaktný superteleobjektív AF-S NIKKOR 500 mm f/5,6E PF ED VR

Pred časom som testoval prvý teleobjektív Nikon s Fresnelovou šošovkou, ktorá umožňuje dramaticky zmenšiť veľkosť a znížiť váhu objektívu. Bol to Nikon AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR, objektív, ktorý sa váhou a veľkosťou podobá na štandardný svetelný zoom 24-70mm f/2,8.

Teraz, po troch rokoch, Nikon uvádza ďalší teleobjektív, ktorý vás prekvapí svojou veľkosťou a váhou. Podobá sa totiž na svetelný zoom 70-200mm f/2,8, ale pritom ide o superteleobjektív s ohniskovou vzdialenosťou 500 mm! Táto päťstovka neváži ani 1,5kg, pritom bežná váha objektívov s podobnými špecifikáciami je vyše 3kg. A čo povedať o dĺžke, ktorá je pod 24cm? Áno, je vo svetelnosti f/5,6, ale to pri dnešnom výkone zrkadloviek a mirrorless fotoaparátov nerobí žiaden problém. Ide o superteleobjektív pre tých, ktorí chcú fotografovať wildlife alebo vzdialenú akciu naľahko, prípadne snímať z ruky bez použitia statívu. No a samozrejme zaujímavý bude aj pre držiteľov nových mirrorless fotoaparátov Nikon Z, ktoré sme predstavili nedávno. Tie majú kompaktnejšie telo ako zrkadlovky a tak sa každé ušetrenie na váhe či veľkosti objektívu pozitívne prejaví v ergonómii používania s teleobjektívmi.

Výsledky testu Nikon AF-S Nikkor 300mm f/4E PF ED VR  ma presvedčili, že Fresnelova šošovka má veľký význam vo fotografii, aj keď je asi náročné vyrobiť ju tak dokonale. Predsa len na „etážovitom“ povrchu šošovky vzniká väčšie riziko odleskov a závoja. Už pri spomínanej tristovke sa tejto úlohy zhostil Nikon veľmi dobre, aj keď v materiáloch je upozornenie, že zvláštny závoj či odlesk s priamym silným zdrojom svetla môže nastať. Teraz je pri AF-S NIKKOR 500 mm f/5,6E PF ED VR uvádzané, že špeciálnou konštrukciou a kvalitnými antireflexnými vrstvami vrátane Nano Crystal Coat je riziko vzniku odleskov a závojov výrazne eliminované.

Okrem použitia najkvalitnejších antireflexných vrstiev obsahuje optická sústava tohto objektívu tri šošovky z ED skla a samozrejme Fresnelovú šošovku.

Stabilné snímanie

Teleobjektív je vybavený optickou stabilizáciou obrazu (VR), ktorá má účinnosť 4EV. V praxi to znamená, že budete schopní vyfotografovať ostrý záber s časmi, ktoré budú o 4 expozičné stupne (EV) dlhšie, ako je zvyčajne možné. Navyše je k dispozícii režim stabilizácie obrazu SPORT. Režim SPORT je vďaka stabilizácii obrazu v hľadáčiku účinný pri fotografovaní rýchlo a nepredvídateľne sa pohybujúcich objektov, čo je takmer vždy pri fotografovaní divej prírody alebo kolektívnych športov.  Platí to samozrejme i pri snímaní videosekvencií.

Rýchle zaostrovanie a sledovanie objektu

Odľahčením šošoviek, ktoré sa pri zaostrovaní pohybujú, bolo možné zvýšiť rýchlosť zaostrenia a schopnosť objektívu (spolu s vhodným fotoaparátom) udržiavať objekt zaostrený aj pri kontinuálnom zaostrovaní a snímaní.

Elektromagnetická clona

Clona je ovládaná elektromagneticky a má 9 lamiel kruhového tvaru. Zabezpečuje konštantné presné regulovanie svetla a hladké podanie rozostrených častí.

Odolnosť

Objektív je vyrobený z kovu a jeho pohyblivé časti sú utesnené pre zvýšenú odolnosť voči prachu a stekajúcej vode. Prednú šošovku chráni fluórová vrstva, ktorá odpudzuje vlhkosť aj nečistoty a ak k znečisteniu dôjde, omnoho ľahšie sa čistí.

Pamäť zaostrenia

Objektív má pamäť zaostrenia. Vynikajúca funkcia, ktorá vám umožní napríklad uložiť vzdialenosť zaostrenia na kŕmidlo pri fotografovaní vtákov. Môžete pritom fotografovať čokoľvek na okolí, a ak je potrebné, kŕmidlo zaostríte jediným stlačením tlačidla pamäte. 4 tlačidlá pamäte sú umiestnené okolo v prednej tretine objektívu, aby boli ľahko dosiahnuteľné aj pri snímaní na výšku.

Zvýšený dosah pomocou telekonvertora alebo DX fotoaparátu

Kompatibilita s telekonvertorom TC-14E III AF-S umožňuje predĺžiť ohnisko na 700 mm s clonou F8. To znamená, že s kompatibilnými zrkadlovkami s citlivým AF systémom môžete využívať automatické zaostrovanie. Pri použití na APS-C (DX) zrkadlovke, napríklad na Nikone D500, je táto ohnisková vzdialenosť s telekonvertorom dokonca a 1050 mm!

Viem si predstaviť tento objektív pri našom tradičnom fotografovaní ťahu Žeriavov popolavých, na posede pri jelenej ruji, ale i pri fotografovaní Moto GP závodu alebo na štadióne pri fotografovaní futbalu či atletiky. Teším sa, keď sa mi AF-S NIKKOR 500 mm f/5,6E PF ED VR dostane do rúk na reálny test, určite vás budem informovať. 😊

Technické špecifikácie

Fotografie: Nikon corp.


Poznámky:

* Merané v súlade s normami asociácie CIPA v normálnom režime pri použití digitálnej jednookej zrkadlovky vybavenej plnoformátovým obrazovým snímačom zodpovedajúcim formátu 35 mm.

Zdieľaj

Jeden komentár

  1. Vyzera to super! Hmotnost pod 1,5kg, male rozmery a urcite kvalitny vystup na plne otvorenu clonu. Este by ma cena zaujimala.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *