Staffan Widstrand: Fotografiou za zachovanie svetového prírodného dedičstva

Rozumieť a vážiť si svetové prírodné dedičstvo, podieľať sa na jeho zachovaní pre budúce generácie. To je hlavný odkaz Nikon ambasádora Staffana Widstranda, ktorý sprostredkúva cez svoje fotografie.

Staffan Widstrand patrí k popredným európskym wildlife fotografom a reportérom. Svoj odkaz zdieľa so svetom aj prostredníctvom spolupráce s Nikonom ako ambasádor značky vo Švédsku.

Staffan Widstrand na fotolove medveďov, Kuhmo, Fínsko
Foto: Bridget Wijnberg

Staffan ako dieťa strávil dva roky života v tanzánskom hlavnom meste Dar es Salaam. Tu spoznal svet voľne žijúcich zvierat, cestovanie, jazyk, pozorovanie vtáctva. Zistil, že pohľad na horizont pre neho znamená skôr nádej ako ohrozenie, jazyk skôr príležitosť ako bariéru a rôzne kultúry niečo korenisté a farebné viac ako nebezpečné.

„Jednoducho milujem divoké zázraky prírody a priťahujú ma prekvapivo krásne prvky rôznej ľudskej kultúry. Preto by som chcel svojou prácou pokorne odovzdávať to, v čo silne verím: ochranu prírody, divočiny, voľne žijúcich živočíchov, obnovu, ľudskú dôstojnosť, toleranciu a rešpekt.“

Svoj prvý Nikon (Nikon FM) si kúpil v roku 1982. S posledným filmovým prístrojom F5 sa rozlúčil v roku 2004. Dnes mu pri práci slúži Nikon D5, D850 a D500.

Priamorožec arabský (Oryx leucoryx), Dubai Desert Conservation Reserve, Dubaj
Foto: Staffan Widstrand/www.staffanwidstrand.com

Profesionálnym fotografom na plný úväzok sa rozhodol stať v roku 1990 po rokoch práce sprievodcu v prírode a editora obrázkov vo vydavateľstve v Štokholme. O sedem rokov sa stal ambasádorom značky Nikon.

Svoje úspechy zaklincoval víťazstvami v medzinárodných wildlife súťažiach, sám bol porotcom významných súťaží ako World Press Photo či Wildlife Photographer of the Year a iných.

Žeriav popolavý (Grus grus), jazero Hornborga, Švédsko
Foto: Staffan Widstrand/www.staffanwidstrand.com

Wild Wonders of China

Staffan Widstrand patrí k zakladateľom projektu Wild Wonders of China. Cieľom tejto čínskej a zároveň medzinárodnej iniciatívy je nájsť a odhaliť úžasné prírodné poklady tejto krajiny svojim obyvateľom a zároveň celému svetu. Ukázať divokú stránku Číny s jej fascinujúcou divou prírodou a nádhernými miestami, o ktorých ľudia nevedia, že vôbec existujú.

Partnerom projektu je Nikon Corporation, do spolupráce vstúpil ako partner pre technické vybavenie fotografov. Väčšina fotografov pracujúcich na projekte používa techniku Nikon.

Viac informácií o projekte: www.wildwondersofchina.com

Gaoligongshanská stromová žaba (Polypedates gongshanensis) na papradi (Cibotium barometz), pohorie Gaoligongshan, Yunnan, Čína
Foto: Staffan Widstrand/www.staffanwidstrand.com

Spoločnosť Nikon natočila o Staffanovi Widstrandovi video, v ktorom rozpráva o svojom vzťahu k fotografii a poslaní jeho práce. Čo o sebe Staffan prezrádza? (voľný preklad)

„Veľa ľudí mi hovorí, že musím byť trpezlivý a pritom opak je pravda, som veľmi netrpezlivý. Zároveň som ale aj veľmi tvrdohlavý a to mi pomáha byť húževnatý profesionálny fotograf a Nikon ambasádor. Veľká časť mojej práce je o prírodnom dedičstve. O dedičstve, ktoré tu bolo dlho pred nami, o rešpekte a dôstojnosti, ktorá mu od nás patrí.

Veľmi skoro som zistil, že fotografovanie je pre mňa. Najväčšia výzva v mojom profesionálnom živote je, prekvapiť samého seba a nachádzať nové spôsoby fotografovania.

Jednou z mojich obľúbených kombinácií je Nikon D5 s 800 mm objektívom, ktorý je neuveriteľne stabilizovaný. Môžem fotografovať z ruky aj 1/15 sekundy. Často ho nasadzujem aj na D500, ale potom je 800mm prakticky o 50% dlhší, nahrádza tak telekonvertor. Častokrát namiesto neho nasadím tento fotoaparát.

Momentálne pracujem na projekte Wild Wonders of China, ktorý má ukázať svetu prírodné dedičstvo Číny. My ľudia sme veľmi jednoduché bytosti, staráme sa o to, čo máme radi. Ako môžeme predpokladať, že sa budeme starať o niečo, čo sme nikdy nevideli. Niekto to ľuďom musí ukázať. Myslím, že dnes je jednou z úloh fotografov prírody ukázať naše dedičstvo, aby ľudia, ktorý ho priamo nevidia, ním mohli byť ním fascinovaní.“

Galéria fotografií:

Všetky fotografie v galérii: Staffan Widstrand/www.staffanwidstrand.com

Zdroj:

www.staffanwidstrand.se
www.wildwondersofchina.com
www.nikon.se

Zdieľaj

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *