SOM Galéria osobností – podeľte sa o inšpiráciu a vyhrajte digitálnu zrkadlovku Nikon D5500

Prednedávnom som čítal pomerne šokujúci a skeptický článok, ktorý naznačoval, že naša tvorba nikoho nezaujíma. Ako je svet preplnený digitálnym obrazom a nielen ním, ale aj hudbou, maľbou… Či už miliardy fotografií na fotoserveroch a vo fotobankách, alebo milióny videí na Youtube, Vimeo a ďalších serveroch, spôsobujú, že sme obrazom presýtení a že nikoho nezaujímajú naše fotografie. Je to veľmi, veľmi zostručnené, raz sa k tejto zaujímavej téme určite vrátime. 🙂

Aj keď v mnohom mal tento článok pravdu (už bolo takmer všetko vyfotené, málokedy prekvapí fotografia, málokedy prekvapí hudba a každý sa stará hlavne o svoje fotografie, svoju tvorbu…), rád by som povedal zo svojej strany, že fotografie, ktoré ma naozaj zaujali, si dodnes pamätám a ovplyvňujú dokonca moje pocity a skrz ne aj myslenie a konanie.

Som skôr zástanca, že každým vydaním svojej energie vplývame nielen na seba, ale aj na svoje okolie, či už pozitívne alebo negatívne. Zvlášť v dnešnej dobe, keď je tak ľahko zdieľať svoje názory, pocity, činy… Napriek tomu, že sme nimi pomerne nasýtení, silné príbehy a vizuálne obrazy majú stále badateľný (niekedy nebadateľný ale reálny) účinok na široké publikum alebo jednotlivca. Môžu zanechať stopu, môžu odovzdať emóciu, odkaz. A o to ide aj spoločnosti Nikon.

160623-Nikon-GalerieOsobnosti-1000x350-2--original

Spoločnosť Nikon vyzýva milovníkov fotografie a videa, aby zdieľali svoj pohľad, aby zanechali kreatívnu stopu.

Praha, 6. október 2016 – Spoločnosť Nikon pokračuje v koncepte #creativetrail, ktorý povzbudzuje každého, kto chce zanechať kreatívnu stopu. Každý môže prostredníctvom fotografie alebo videa zdieľaných pod hastagom #creativetrail ukázať celému svetu, kto alebo čo je pre neho inšpiráciou.

Šíriť povedomie o tomto koncepte pomáhajú Nikonu tvoriví ľudia z celého sveta a teraz sa k nim pripojili takisto tvorcovia videí Edita Horová a Matěj Třasák s projektom SOM GALÉRIA OSOBNOSTÍ. Vznikli tak video profily 5 tvorivých osobností. Autentický dokument s ambíciou inšpirovať ostatných k tomu, aby tvorili a plnili si sny zdieľaním príbehov ostatných. Ako sami autori hovoria, dnes je pre nás stále dôležitejšie nielen samostatne tvoriť, ale aj zdieľať, vzájomne sa inšpirovať, zanechávať svoju kreatívnu stopu.

„Chceme ľudí inšpirovať k tomu, aby verili v tvorbu ako takú a uvedomili si, že i u nás vznikajú krásne a zároveň kvalitné veci. Že tvoriť sa dá mnohými spôsobmi. Možno i pripomenúť mladým ľuďom, že životnou cestou môže byť umelecká tvorba či remeslo a podporiť ich v tom,“ hovorí o svojom projekte Edita Horová.

Vo svojom diele sa mladí filmári zamerali na osobnosti úspešné v rôznych tvorivých činnostiach, avšak nie príliš mediálne známe. Pilotný diel predstavuje samých autorov Editu a Mateja. Ukazuje ich spôsob práce a tvorivú náladu. V ďalšom príbehu môžete zistiť, kto je dirigent, hudobný skladateľ, huslista a zbormajster Chuhei Iwasaki, dizajnérky Klára Šumová a Zdeňka Imreczeová, sochár, umelecký sklár a vysokoškolský pedagóg Rony Plesl a hudobný skladateľ Dan Bárta,  tentoraz však v roli fotografa.

„Celý projekt je natočený na jednu zrkadlovku, jedným objektívom s pevným ohniskom. Máme radi klasickú tvorbu, a preto sme si vybrali objektív Nikkor s ohniskom 35 mm. Svojim zobrazením umožňujú vytvoriť dokument, ktorý vtiahne do deja. Ako telo sme si zvolili Nikon D750, podľa nás to najlepšie, čo pre video Nikon ponúka,“ dopĺňa Matěj Třasák.
Videá si môžte prehliadnuť na nasledujúcich odkazoch:
SK web Nikonu: https://www.nikon.sk/sk_SK/svet_nikonu/som_galeria_osobnosti.page?
Youtube kanál JSEM NIKON: https://www.youtube.com/playlist?list=PLnY21mScPXm3lCDBbwHfJLNWwwBJLV_PB

Bartaa

Súťaž

Každý, koho okúzlila fotografia a video, sa môže projektom inšpirovať, zdieľať svoje vlastné výtvory online a zapojiť sa tak do súťaže o digitálnu zrkadlovku Nikon D5500 s výklopným dotykovým displejom. Stačí, aby ste vytvorili fotografiu alebo video v dĺžke do 60 sekúnd, ktoré ukazujú vašu tvorivú inšpiráciu. Môže to byť inšpiratívna osoba, vec, miesto, činnosť – fantázii sa medze nekladú. Svoje dielo nahrajte na Instagram a označte hastagmi #jsemgalerieosobnosti a #creativetrail a označením profilu @nikon_cz_sk
Použitie všetkých uvedených označení je podmienkou pre zaradenie do súťaže.
30. novembra 2016 vyberie odborná porota spoločnosti Nikon najorginálnejší príspevok a odmení ho digitálnou zrkadlovkou Nikon D5500.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *