Rýchlejší, ostrejší a naozaj lepší. AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR v praxi

Načo sú nám málo svetelné teleobjektívy? Na to, aby nám umožnili zachytiť detaily v diaľke vždy vtedy, keď máme dostatok svetla. Takto jednoducho som si svojho času zdôvodnil kúpu predchodcu dnes testovaného objektívu. A poviem vám, že som vďaka nemu zachytil mnoho zaujímavých situácií len preto, že som ho mal. Len preto, že inak by sa mi väčší a ťažší svetelnejší zoom so sebou nosiť nechcelo.

Časy sa ale menia a so zvyšujúcou sa kvalitou senzorov v digitálnych zrkadlovkách sa nemusíte obávať oveľa vyšších citlivostí ISO ako kedykoľvek predtým. Nároky na svetelnosť objektívu pri bežnom použití sú vďaka vysokej citlivosti senzorov menšie. Preto možno objektív typu 70-300mm odporúčať i pre semiprofi použitie. Značka tomu objektív prispôsobila zmenami, ktoré v ňom oproti predchodcovi urobila. Z môjho pohľadu najzásadnejšie sú použitie nového krokového motora AF-P a zlepšenej ochrany voči nepriaznivým poveternostným vplyvom. Áno, počujete dobre, aj tento objektív by mal vydržať nejaký ten dážď či prašné prostredie. Navyše je objektív nielen utesnený voči nepriaznivým podmienkam, ale je zároveň aj ľahší a ani na dlhších vychádzkach neobmedzoval. Z mechanického hľadiska to nie je objektív na najvyššej možnej úrovni povedzme Nikon 70-200mm série. Oproti tejto profi sérii je vidieť omnoho viac plastov. Tie sú ale spracované veľmi dobre a samozrejme nechýba kovový bajonet a spomínané utesnenie. Vytknúť možno iba absenciu okienka so stupnicou zaostrenia, ktoré pomáha pri manuálnom zaostrovaní alebo aj informatívne.

Nový zaostrovací motorček AF-P

O nových tichých a rýchlych motorčekoch sme už písali viackrát. AF-P má oproti bežnému AF-S motorčeku nielen tichší a plynulejší chod, ale je zároveň aj rýchlejší. Je tak omnoho vhodnejší pre natáčanie videa, ale aj pri obyčajnom zaostrovaní cez live view. Nevýhodou tohto nového riešenia je kompatibilita so staršími fotoaparátmi. Na niektorých fotoaparátoch tento objektív zaostrovať vôbec nebude, na niektorých musíte inštalovať nový firmvér a na najnovších to ide úplne bez problémov. Je to prirodzená situácia, keď sa do praxe zavádza nový technologický prvok.

Objektív zaostroval rýchlo a presne. V takýchto podmienkach v slabom svetle a proti oblohe. V takejto situácii je najlepšie použiť stredový zaostrovací bod, ktorý ma najlepšiu citlivosť (U D600).

Opäť výborné zaostrenie v slabom svetle (použité ISO až 5600) oproti oblohe

Ja som skúšal nový AF-P 70-300mm na staršom Full Frame aparáte Nikon D600. Podľa odporúčania výrobcu som mal najprv pre bezproblémové používanie urobiť update firmvéru vo fotoaparáte na najnovšiu verziu 1.03. Ako typický chlap som návod na použitie nečítal a objektív nasadil rovno na fotoaparát po vybalení z krabice. Sem tam objektív zaprotestoval a potreboval pomerne silné doladenie autofokusu v menu, nakoľko mal silný back fokus – zaostrenie za objekt, na ktorý ostríte. Chvíľu mi to trvalo, kým som sa dovtípil, že je potrebné aktualizovať firmvér. S ním bolo ostrenie lepšie a aj korekcia AF bola menšia. Po nastavení AF fine tune som sa mohol na presnosť a rýchlosť automatického zaostrovania spoľahnúť.

E ako elektromagnetická clona

Clona bola donedávna v objektívoch Nikkor až na výnimky ovládaná mechanicky unášačom clony. Dnes sa však čím ďalej tým viac uprednostňuje elektromagnetické ovládanie clony. Dôvodov je viacero, ale ak mám spomenúť len hlavné, boli by to presnosť a tichá prevádzka. Čoraz častejšie sú totiž digitálne fotoaparáty využívané na natáčanie kvalitného videa a zmena clony pomocou mechanického unášača je hlučnejšia ako pomocou elektromagnetického impulzu. Je plynulejšia a podľa všetkého aj presnejšia pri vysokorýchlostnom sériovom snímaní.

Vynikajúca kresba objektívu

Kvalita obrazu

S objektívom som bol na už tradičnom fotovýlete do Maďarskej pusty. Toho roku som objektív otestoval na zvieratách v puste a bol som nadšený. Kresba objektívu bola na úrovni alebo ešte o kúsok lepšia, ako u násobne drahšieho objektívu Nikon 80-400mm a rovnako bolo zaostrovanie o niečo rýchlejšie a presnejšie. Aj kresba aj zaostrovanie suverénne predčia doterajšie zoomy v rozsahu 70-300mm.

Minimálny zoom 70mm

Maximálny zoom 300mm

Výborne sú potlačené aberácie i pozdĺžna chromatická vada. Jediné, čo možno objektívu vytknúť, ale dá sa jednoducho odstrániť v počítači je pomerne výrazná vinetácia. Jedným klikom sa dá úspešne korigovať a keď si zvolíte pri fotografovaní do formátu JPG jej korekciu vo fotoaparáte, na fotkách ju ani nezbadáte.

Veľmi detailný záber zo vzdialenosti 1,2m, kresba je stále výborná

Zaujímavá je minimálna vzdialenosť zaostrenia 1,2m v celom rozsahu objektívu. Môžete tak zachytiť objekt v pomere veľkosti 1:4. To je užitočné pre tých, ktorí nechcú síce pravé makro zábery, ale majú radi blízke zábery kvetín, blízke portréty alebo malé zátišia.

1/40s z ruky

Stabilizátor obrazu má najnovšie podľa CIPA štandardu účinnosť 4,5EV, čo je vylepšenie o celý jeden expozičný stupeň oproti predchodcovi. Priznám sa, že so ho nemal možnosť vyskúšať na úplne hraničných hodnotách. Zvyčajne nie je problém udržať z ruky časy okolo 1/50s aj na maximálnom zoome. Stabilizátor samozrejme nerieši pohyb objektov v obraze a taktiež každý z nás má iné chvenie rúk, preto vyskúšať ho objektívne je v bežných podmienkach nereálne. Stabilizátor ale pomôže k tomu, že urobíte zábery aj tam, kde by ste už potrebovali svetelnejší objektív, prípadne statív.

Záver

Záver bude veľmi stručný. Ak opomeniem absenciu informačného okienka so stupnicou zaostrenia, objektív má oproti predchodcovi vylepšenú takmer každú svoju vlastnosť. Svetelnosť ostala, ale zlepšila sa rýchlosť zaostrenia, kresba v okrajových častiach obrazu a celkovo na dlhom konci od 200-300mm, potlačenie chromatických aberácií je lepšie, hmotnosť bola znížená o 60g a implementovaná ochrana voči nepriaznivým poveternostným vplyvom. Neviem čo to presne znamená, lebo v materiáloch to výrobca formuluje takto: každá pohyblivá časť objektívu je utesnená proti čiastočkám prachu a kvapkám vody. Či už ide o plné weather sailing alebo nie, ochrana voči prachu a kvapkám je určite lepšia ako u predchodcu, ktorý ju nemal.

Pre mňa tieto vlastnosti stoja aj za nárast ceny objektívu, ak ale máte záujem o lacnejšiu alternatívu alebo máte starší prístroj, na ktorom AF-P motorček nebude fungovať, predchodca Nikkor AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED ostáva stále v predaji.

Alternatívy pre používateľov DX zrkadloviek

Pozor, Nikon má vo svojom portfóliu ešte ďalšie dva objektívy v rovnakom rozsahu. Ide ale o totožné objektívy AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED vo verzii so stabilizátorom a bez neho. Sú určené pre DX formát, čiže zrkadlovky s menším APS-C senzorom. Rovnako sú s AF-P motorčekom, takže fungujú podľa priloženej tabuľky.

Technické špecifikácie

Objektív: AF-P Nikkor 70-300mm f/4,5-5,6E ED VR
Rozsah: 70-300mm
Fmax: f/4,5-5,6
Fmin: f/32-40
Optická konštrukcia: 18 optických členov v 14 skupinách
Clona: elektromagnetická, 9 lamiel oblúkovitého tvaru
Závit pre filtre: 67mm
Minimálna zaostrovacia vzdialenosť: 1,2m
Váha: 680g
Slnečná clona: Nikon HB-8
V balení: Objektív, predná krytka, zadná kratka, slnečná clona, mäkké plstené puzdro, návod

Kompatibilita

Plne kompatibilné modely: D7500, D5600, D3400, D500.

Plne kompatibilné modely (bez akýchkoľvek limitov) po update firmvéru: D5, D750, D610, D600, D5500, D5300, D3300. Firmvér si môžete stiahnuť tu: downloadcenter.nikonimglib.com

Bez ohľadu na nový firmvér, tieto modely budú mať určité limity (nebude fungovať pre-focusing – predostrenie na objekty po prebudení zo standby módu)*: D4, D4S, D3, D3X, D3S, D810, D810A, D800, D800E, Df, D700, D300, D300S, D7200, D7100, D7000, D5200.

Nekompatibilné fotoaparáty: D2 series, D1 series, D200, D100, D90, D80, D70 series, D60, D50, D40 series, D5100, D5000, D3200, D3100, D3000, film SLR cameras.

Všetky fotografie © Julo Kotus
Produktové fotografie: Nikon copr.

V galérii nájdete fotografie z prístroja Nikon D600 vyvolané z RAW (NEF) bez korekcií aberácií s default nastavením ostrosti podľa Lightroom.

Zdieľaj

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *