Poznáme víťaznú fotografiu siedmeho kola súťaže Nikonblogu na tému wildlife

Priznám sa vám, že som ešte nikdy tak netŕpol na konci mesiaca, či budeme mať z čoho vyberať najlepšie fotky Nikonblogu, ako teraz. Štandardná pripomienka blížiacej sa uzávierky kola ostala akási nepovšimnutá a tak som napísal aj niekoľko súkromných správ mojim známym wildlifeistom. Až po takýchto apeloch tu i na českom nikonblogu, sa potom, na našu veľkú radosť, roztrhlo vrece s krásnymi wildlife fotografiami. Chcem vám všetkým srdečne poďakovať, lebo ste nám opäť pripomenuli, aká úžasná vie byť naša príroda. Niektorí nám poslali naozaj exotické portréty zvierat, napríklad Patrik Staněk technicky dokonalé fotografie Kahau Nosatého a iných primátov.

DSC_6987_2048
Zaujali ma aj fotografie zachytávajúce veľkoleposť najväčšieho suchozemského cicavca súčasnosti. Skupina slonov, ktorú Marcel Rebro nazval „The big family“ je naozaj impozantná, podobná ako týčiaci sa slon nad čriedou pakoňov z Kene na fotke Michala Lindnera.

wD7K_6783_crop1920bw
Sloník

Obaja autori ponúkli niekoľko ďalších krásnych fotografií divokej prírody na súši aj pod morskou hladinou.
Spomenúť musím aj Bohuša Číčela s niekoľkými jedinečnými fotografiami zachytávajúcimi dôležité činnosti či prejavy živočíchov, zvlášť vtákov a Dušana Cedza s loviacim Orlom.
Alcedo atthis

ES2A3292

Za všetky tieto i ďalšie fotky, vďaka ktorým bolo moje rozhodovanie veľmi ťažké, vám zo srdca ďakujem. Predtým, ako sa dostanem k ocenenej fotografii, chcem už tradične poukázať na pre mňa esteticky zaujímavé fotografie. Sú to tie, ktoré by som si pokojne vedel predstaviť ako dekoráciu na stene, lebo majú buď krásne zvládnutú minimalistickú kompozíciu alebo majú atmosféru, ktorá z nich dokáže „dýchnuť“ na pozorovateľa.
Je to napríklad fotka Michala Lindnera „Rýchlo rýchlo“
Rýchlo rýchlo

Alebo fotka Rostislava Kralika „Volavka Bělostná“
Volavka bělostná (Egretta thula)

No a vyvrcholenie na záver.

V poslednom čase som mal pri spoločných fotovýletoch a expedíciách veľa debát s Nikon ambasádorom a wildlife fotografom Tomášom Hulíkom, čo znamená dobrá wildlife fotka. Pod jeho názormi sa postupne začal vytvárať aj môj osobný pohľad na tému, že dobrá fotka prírody so živočíchom nezachytáva len portrét daného jedinca. Takéto fotky sú síce veľmi potrebné a Tomáš ich nazýva „atlasovky“, lebo sú detailné a zachytávajú dokonalo tvar i farbu zvieraťa. V súčasnosti ale sú oceňované zvlášť fotografie, ktoré popisujú zároveň okolie živočícha a prípadne aj zaujímavú situáciu. A tu som mal od začiatku jedného favorita, ktorý to nakoniec aj vyhral.
Volavka biela

Fotografia Volavky bielej od Martina Farkaša má všetko. Kompozíciu, okolie, zvláštne svetlo a neuveriteľnú atmosféru prudkého dažďa bičujúceho vodnú hladinu a vytvárajúceho spŕšku malých „diamantov“. Tlmené teplé pastelové tóny uschnutého rákosia a chladné tóny dažďa a vody… Áno, toto je môj víťaz a víťaz júlového kola celoročnej súťaže Nikonblogu o fototechniku Nikon v hodnote 1111€.
Zároveň získava symbolickú cenu v podobe outdoor vodeodolného batôžteka Nikon, ktorý verím, že sa mu zíde pri lovení ďalších úžasných záberov v daždi. 🙂
Gratulujeme!
A čo na ďalší mesiac?

August v znamení aktu

Ženská krása odjakživa inšpirovala umelcov, či už išlo o básnikov, maliarov alebo sochárov. Poznáme ale samozrejme aj mužský akt. Či už budete pridávať fotky jedného alebo druhého, majte prosím na pamäti, že Flickr je verejné miesto a našu skupinu považujeme za reprezentatívny priestor aj pre našu značku. Očakávame teda citlivo stvárnenú tému, ktoré podľa možností nikoho neurazí.  Viete, že viac pošteklí ukryté a viac fantázia vzbudí nedopovedané? Veríme teda v krásne zábery, ktoré ukážu našu krásu, telesnosť i zmyselnosť nevulgárnym spôsobom. Vaše zábery bude hodnotiť budúci mesiac kolega Petr Lindner z bratského Nikonblog.cz. Tešíme sa na ne!

Stručné pripomenutie ako na to

Musíte byť zaregistrovaní na www.flickr.com. Do skupiny JSEM | Fotka měsíce Nikonblogu na Flickri nahrajte fotografie s témou AKT a označte ich tagom nikonblog_8_2017.


Na výhercu budúceho kola čaká podobne ako na predchádzajúceho symbolický darček v podobe vodeodolného outdoor batôžteka (20l) Nikon, ktorý je ideálny na uschovanie menšieho fotoaparátu či osobných predmetov v nepriaznivom počasí. No to najdôležitejšie je, že sa prakticky stáva finalistom v súťažení o fototechniku Nikon v hodnote 1111€. Stačí v jednom kole vyhrať a aspoň tri krát sa zúčastniť.
Držíme vám palce!

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *