Piate číslo FotoVideo so vzácnymi fotografiami Miroslava Peterky

Šéfredaktor FotoVideo, Rudolf Stálich nás pobáda, aby sme prežili vzrušenie z fotografických objavov. Máte to tak tiež? Pocítite vzrušenie nielen s novinkami zo sveta fotografie a technológií, ale aj keď sa objaví niečo, čo bolo stratené, zabudnuté, alebo jednoducho doteraz nepublikované? U mňa to jednoznačne platí. Zvlášť, keď ide o živé a neformálne zábery reflektujúce dobu a ľudí v časoch, ktoré si mnohí z nás už ani nepamätajú.

Petr Šálek pred časom objavil v krásnom a zachovalom archíve Miroslava Peterky nielen krásne portréty majstra fotografa Josefa Sudka, ale aj ďalšie portréty osobností českého kultúrneho a spoločenského života. O fotografvi Peterkovi, jeho tvorbe doma i v zahraničí počas emigrácie sa dočítate v majstrovskej osmičke.

Na šesť strán sa dostal aj náš fotograf a nikoňák Ľubomír Novák, s ktorým ste si nedávno mohli prečítať rozhovor aj u nás na Nikonblog SK.

Podobne na šiestich stranách môžete spoznať aj fotografujúceho kulturistu Josefa Adlta, ktorý sa spred objektívu postavil za fotoaparát aby zachytával svojich kolegov a mimo iných aj Arnolda Schwarzeneggera.

Tom Konrád z Verum Photo nahliadol svojim fotoaparátom za oponu amatérskeho bábkového divadla, s ktorými zažil „nadšenie, únavu, nervozitu, očakávanie i radosť“.

Zaujímavými praktickými článkami pre fotografa môžete pokračovať ďalej. Dostanete v nich napríklad tip na 6 batériových staníc, ktoré vám dodajú energiu potrebnú na cestách alebo pri outdoor snímaní.

Nechýba ani pravidelná rubrika analógovej fotografie či už s radami ako vybrať správny typ fotoaparátu alebo ako naskenovať svoj negatív.

Petr Jan Juračka tentoraz o svojich skúsenostiach s miniatúrnou cestovateľskou kamerkou.

No a samozrejme celý rad ďalších článkov o fototechnike, batohoch, taškách, svetlách a ďalšom príslušenstve.

Záver časopisu je venovaný niekoľkým súťažiam profesionálov i širokému okruhu fotografických nadšencov. A na koniec to najlepšie? Súťaž samotného FotoVidea, Fotograf roku, ktorá beží už nepretržite už 24 rokov. Tentoraz na tému zátišie.

Toto je v skratke májové vydanie Foto Video. Nájdete v stánkoch alebo si môžete objednať domov.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *