Päť aktuálnych knižných inšpirácií Nikon fotografov

Možno je už neskoro, dávať vám tipy na vianočný darček, ale aspoň tie naše Vianoce nebudú sprofanizované. 🙂  A nakoniec, na kúpu dobrej knihy je stále vhodný čas. Ale prečo knihu?

Na internete môžeme nájsť nespočetné množstvo fotografií rôznej kvality všetkých možných žánrov. Inšpirácií, či dokonca postupov, ako vyfotiť rovnako dobrý záber, je naozaj dosť. Ale držať v ruke knihu… Tvrdú väzbu a nádherné snímky na kvalitnom papieri. Myslím, že väčšina fotografov má v knižnici aspoň jednu takú knihu, ktorú si z času na čas rád prelistuje a obdivuje majstrovstvo svojho obľúbeného autora.

Keď vojdete do lepšieho kníhkupectva, určite nájdete viacero zaujímavých titulov, o ktorých si poviete, že vás neomrzí si ich stránky prezerať opakovane. Od sociálneho dokumentu, cez portrét, divokú prírodu a krajinu, farebné aj čierno-biele… Knihy, ktoré vám predstavím, či skôr ich autorov, spája jedna vec. Fotografujú fotoaparátmi Nikon. Nie, nechcem tým povedať, že knihy iných autorov, ktorí nefotia našou značkou, nie sú vhodné na inšpiráciu, to by som si nikdy nedovolil. Ale sme na Nikonblogu a myslím, že známe mená autorov sú zárukou kvalitného obsahu. Ak máte ďalšie tipy na pekné publikácie, ktoré sa vám páčia, budem vám vďačný, keď nám o nich dáte vedieť v komentároch.

Päť knižných inšpirácií od Nikon fotografov vydaných v tomto roku (2017):

Steve McCurry:   Afghanistan

Zdroj: taschen.com

Afganistan, krajina poznačená hlbokými kmeňovými, etnickými a náboženskými rozbrojmi, koloniálnymi vojnami a geo-politickými konfliktami. Krajina, ktorá prežila dve tisícročia, ale iba niekoľko hodín politickej jednoty. V tomto chaose a v neustálych konfliktoch vznikali úchvatné snímky, ktoré nás prenesú do vzdialenej a kultúrne odlišnej časti svete. Nová kniha je retrospektívou, ktorá v 140 obrazoch zahŕňa 40 rokov, počas ktorých sa McCurry vracal do tejto krajiny, aby dokumentoval udalosti a ľudské osudy.

Zdroj: taschen.com

 

Stefan Forster:   Chasing Light

Zdroj: books-teneues.com

Nádherný výrazne farebný svet podľa mladého švajčiarskeho fotografa Stefana Forstera. Forster pri „love“ na svoje fotografie cestuje do odľahlých oblastí, ďaleko od civilizácie len s fotoaparátom, stanom a 80 librami. Aj niekoľko týždňov s nadšením hľadá neobyčajné miesta a čaká na prírodné úkazy, ktoré ho ozvláštnia ešte viac. Sám sa plavil na kajaku pozdĺž západogrónskeho pobrežia, v Mikronézii „poskakoval“ z ostrova na ostrov, brodil sa močarinami v Louisiane a v Texase našiel tie najkrajšie cyprusy, kým unikal aligátorom. Jeho najlepšie fotografie vznikli počas dažďa na najsuchšej púšti na svete, počas polárnej žiari nad ľadovcami či v Skalnatých horách.

Zdroj: books-teneues.com

   

Peter Lindbergh:   Shadows on Wall

Zdroj: taschen.com

„To čo je iba krásne, ma vždy nudilo. Zaujíma ma to, čo je silné a skutočné.“ Peter Lindbergh.

Peter Lindbergh sa preslávil svojou takmer anti-módnou fotografiou, v ktorej zachytáva osobnosť svojich modelov namiesto hľadania pominuteľnej dokonalosti. S touto myšlienkou vznikol aj tohtoročný Pirelli kalendár. Bez retuše, bez makeupu, len intímny pohľad na známe talentované ženy ako Nicole Kidman, Julianne Moore, Alicia Vikander, Charlotte Rampling, Helen Mirren, Jessica Chastain, Kate Winslet, Léa Seydoux, Lupita Nyong’o, Penélope Cruz, Robin Wright, Rooney Mara, Uma Thurman a Zhang Ziyi. Z výberu z 37 000 nevydaných fotografií vznikla kniha Shadows on Wall, ktorej posolstvom je ukázať druh krásy, ktorý je odlišný od posadnutosti mladosťou a dokonalosťou. Krásou individuálnou, odvahou byť sám sebou a vlastnou citlivosťou.

Zdroj: taschen.com

 

Neal Preston:   Exhilarated and Exhausted

Zdroj: amazon.com

Neal Preston je jedným z najväčších rockových fotografov všetkých čias. Jeho kniha Exhilarated and Exhausted je retrospektívou jeho úspešnej 40-ročnej kariéry a vznikla v spolupráci so spisovateľom a režisérom Cameronom Crowom.

Je to vôbec po prvýkrát, čo Neal poskytol na zverejnenie celý svoj archív, ktorý je považovaný za jednu z najvýznamnejších a najrozsiahlejších zbierok fotografií hudobného priemyslu. Fotografie sú doplnené Nealovým pohľadom na život rock’n’rollového fotografa.

Jeho najlepšie snímky vznikali, keď pôsobil ako oficiálny fotograf na turné Led Zeppelin, Queen, Bruca Springsteena, The Who a počas mnohých fotení pre The Rolling Stones, Fleetwood Mac, Michaela Jacksona a mnohých ďalších. Kniha obsahuje portréty hudobníkov, momentky zo zákulisia, živé vystúpenia a mnoho nepublikovaných záberov.

Zdroj: amazon.com

Neal Preston Exhilarated and Exhausted from Oracle Film Group on Vimeo.

 

Frans Lanting:   Into Africa

Zdroj: amazon.co.uk

Cesty Fransa Lantinga na africký kontinent počas uplynulých 30-tich rokov priniesli mnoho nádherných obrazov tamojšej prírody. Svojim objektívom zachytával divokú Afriku v snahe ukázať svetu prírodné dedičstvo a prebudiť túžbu ho ochraňovať, aby zostalo zachované aj v 21. storočí.

224-stranová kniha Into Africa s viac 100 fotografiami je doplnená osobnými príbehmi fotografa. Vyjadruje v nich hlboké pochopenie, dodáva zmysel a skladá hold pred nespútanou divočinou. Vzniku knihy predchádzala výstava, ktorá vznikla v spolupráci so Smithsonovým prírodovedným múzeom vo Washingtone, inštitúciou National Geographic Society a Svetovým fondom na ochranu prírody.Zdroj: amazon.co.uk

Okrem bežného vydania knihy, vznikla aj exkluzívna zberateľská edícia. 250 očíslovaných, vlastnoručne podpísaných výtlačkov.

Zdroj: lanting.com

Zdroj: amazon.co.uk

Zdroj:
www.taschen.com
books-teneues.com
www.taschen.com
www.reelartpress.com
www.lanting.com

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *