Optická dokonalosť: NIKKOR Z 600 mm f/6,3 VR S

Ešte len nedávno som testoval vynikajúci teleobjektív so zoomom NIKKOR Z 180 – 600 mm f/5,6 – 6,3 VR, ktorý sa mi veľmi pozdával, a už dnes vám píšem o zdanlivom konkurentovi z vlastných radov – o NIKKOR Z 600 mm f/6,3 VR S. Zdanlivom píšem preto, že zvyčajne ZOOMy a objektívy s pevným ohniskom až tak nesúperia, zvlášť keď sú v rovnakej svetelnosti.

Zvyčajne sa pri výbere a rozhodovaní medzi objektívom so zoomom a bez neho rozhodujeme podľa troch pravidiel. Kto chce flaxibilitu, siahne po ZOOM objektíve. Kto chce zvyčajne lepšiu obrazovú kvalitu, vyššiu svetelnosť alebo nižšiu váhu, siahne zvyčajne po objektíve s jedným ohniskom, bez možnosti priblíženia. Platí to ale aj v tomto prípade?

Svetelnosť

O svetelnosti som už naznačil, že ju majú oba objektívy rovnakú. Aj zoom objektív aj náš dnešný testovací objektív majú na 600 mm ohnisku svetelnosť f/6,3. Výhoda svetelnejšieho objektívu je tak bezpredmetná. Svetelnosť f/6,3 znamená, že v tieni, za súmraku, ale aj v hustejšom lese budete musieť siahnuť po vyššej citlivosti ISO, aby ste získali časy vhodné na zmrazenie napríklad zveri alebo športovca. Presne na fotografovanie wildlife či športu je tento objektív určený.

ISO 2800 | JPG z RAW bez odstránenia šumu v Adobe Photoshop Lightroom
ISO 2800 | JPG z RAW s odstránením šumu v Adobe Photoshop Lightroom pomocou funkcie Enhance / Denoise 50%

Keď som fotografoval v ZOO, miestami v tieni alebo v poraste sa hodnota ISO šplhala až na 3200 a raz dokonca až na 10 000. Našťastie pre moderné mirrorless fotoaparáty to nie je veľký problém, no s nejakým vyšším šumom už predsa len musíte počítať. Na nasledujúcich obrázkoch vidíte výsledok pri ISO 3200 a 10 000 bez odstránenia šumu v softvéri a potom po odstránení šumu v programe Adobe Photoshop Lightroom.  

ISO 10 000 | JPG z RAW bez odstránenia šumu v Adobe Photoshop Lightroom
ISO 10 000 | JPG z RAW s odstránením šumu v Adobe Photoshop Lightroom pomocou funkcie Enhance / Denoise 50%

Veľkosť a váha

Tu je naozaj o čom hovoriť. Pri nosení v prírode alebo na štadióne či autodromu je každá úspora centimetra či gramu vítaná. NIKKOR Z 600 mm je o takmer 4 cm kratší ako zoom NIKKOR 180 – 600 mm a je tiež o 750 g ľahší! Áno, je to trištvrte kilogramu! Ak teda je 600 mm ohnisko to, čo potrebujete a naopak, nepotrebujete svoje objekty oddialiť, nový pevný objektív bude šetriť váš ruksak ale aj chrbát či krk. Obidva objektívy, aj zoom aj pevné ohnisko majú rovnaký rozmer filtrového závitu 95 mm.

Flexibilita ohniska / uhla záberu

V ZOO som bol k väčším zvieratám pomerne blízko. Nie je to tak v každej ZOO, ale v Bratislave je. A preto som nebol schopný s pevným ohniskom vtesnať to objektívu ťavu, nosorožca či zubra. Na druhej strane menšie zvieratká boli na dostrel tak akurát.

Niektoré zvieratká boli na tak veľké priblíženie / ohnisko príliš blízko 🙂

Samozrejme zoom 180 – 600 mm by mi často pomohol, aby som do záberu dostal celé zvieratko. Zvlášť ma mrzela červená panda, ktorá zvyčajne leží bez pohybu na konároch stromov nad jej výbehom. Teraz sa vybrala na špacírku a bola celkom čulá. A práve tu som bol so 600 mm objektívom príliš blízko / tesno. Nemám ju celú, len polovicu jej tela a nemám tak zachytené ani okolie. V tomto prípade bolo 600 mm pridlhých a pevné ohnisko neflexibilné.

Minimálna vzdialenosť zaostrenia

Minimálna vzdialenosť zaostrenie u tohto 600 mm ohniska je 4 m, čo značí, že niektoré zvieratká, ktoré boli bližšie, sa mi nepodarilo zaostriť. Pri minimálnej vzdialenosti zaostrenia je maximálne zväčšenie 1:6,7 = 0,15x. Čo to vlastne znamená? Pri dĺžke full frame senzora 36 mm najbližšie zaostrenia zachytí na celé políčko objekt s dĺžkou 6,7 x 36 mm = 241 mm. Pre porovnanie u zoomu 180 – 600 mm je to omnoho bližšie – iba 1,3 m čo sa prejavuje aj v maximálnej mierke zobrazenia 1:4 = 0,25x a to znamená že na plné políčko sa mu zmestí objekt 144 mm. Aj v tomto prípade minimálnej vzdialenosti zaostrenia flexibilnejší zoom 180 – 600 mm.

Fotografia vyfotená na hranici minimálnej vzdialenosti zaostrenia.

Nie je to žiadna výhoda, keď fotografujete bežné zvieratá, už vôbec nie šport, ale keď z krytu alebo diaľkovým ovládaním chcete fotografovať napríklad drobné vtáctvo na kŕmidle, zoom 180 – 600 mm zaostrí bližšie. Podobne ak chcete vyfotiť napríklad húsenicu alebo malého motýľa na malom kvete. V týchto extrémnych prípadoch spomínaný zoom na krátke vzdialenosti vyhráva. Na druhej strane je treba povedať, že NIKKOR 600 mm vďaka obmedzeniu minimálnej vzdialenosti zaostrenia zaostruje a sleduje pohyb objektov rýchlejšie.  Takže je to niečo za niečo.

Obrazová kvalita

Keď máte k dispozícii teleobjektív so svetelnosťou f/6,3, potrebujete ho mať často plne odclonený, aby ste dosiahli vhodné kombinácie clony, času a ISO hodnoty. Preto je dôležité, aby aj plne otvorený „kreslil“ dobre. A to je naozaj doména tohto pevného ľahkého teleobjektívu.

Aj plne odclonený ponúka bezprecedentnú kresbu a osobne som ani nezbadal, že by sa priclonením kvalita kresby nejako vylepšovala.

Samozrejme priclonenie okrem vplyvu na kresbu má aj vplyv na hĺbku ostrosti a preto ho v prípade potreby budete používať, no je super, že sa viete spoľahnúť na 100% kresbu aj pri plnom odclonení objektívu.

Koniec koncov to potvrdzujú aj MTF krivky, ktoré sú až neuveriteľné ploché a vyrovnané. Znamená to len jediné, toto je kresbou vrcholový objektív.

Po neostrosti tu nie je ani stopa a rovnako ani po ďalších optických chybách ako sú aberácia či pokles kontrastu v protisvetle. V princípe objektívu nemožno vytknúť optický nedostatok.

Záver

V prípade objektívu NIKKOR Z 600 mm f/6,3 VR S ide o optický dokonalý výrobok, ktorému po tejto stránke nie je čo vytknúť. Ostrosť je ukážková na všetkých clonových číslach, aberácie sú dokonale korigované a objektív extrémne rýchlo a spoľahlivo zaostruje. Jediné limity, ktoré je potrebné si všimnúť je pomerne veľká minimálna vzdialenosť zaostrenia 4 m a tým pádom aj mierka zobrazenia na snímači 0,15x. Na naháňanie motýľov to nebude najlepší teleobjektív, na to je vhodnejší v dnešnej recenzii porovnávaný zoom NIKKOR Z 180 – 600 mm f/5,6 – 6,3 VR, ktorý je vhodnejší aj na fotenie objektov približujúcich sa k fotografovi, keďže má možnosť oddialiť snímaný objekt pomocou zoomu.

Ak však hľadáte dokonalý, rýchly objektív na snímanie wildlife či športu v malom a ľahkom prevedení, kompaktnejší a ostrejší 600 mm objektív nenájdete. Od spomínaného zoomu je totiž o 4 cm menší a o ¾ kilogramu ľahší a opticky je jednoducho dokonalý! Samozrejmosťou je utesnenie proti nepriaznivým poveternostným vplyvom – proti prachu a stekajúcej vode a programovateľné tlačidlá Fn a ovládací prstenec, ktorému môžete priradiť niekoľko funkcií. 

Cena objektívu NIKKOR Z 600 mm f/6,3 VR S je 5 800 € a odráža jeho kvality a ambície. Či siahnete po ňom alebo po lacnejšom (1 999€) zoome NIKKOR Z 180 – 600 mm f/5,6 – 6,3 VR, s ktorým som ho v dnešnej recenzii porovnával, to nechám na vás. 

Galéria fotografií z NIKKOR Z 600 mm f/6,3 VR S

Všetky fotografie v článku boli vyfotené Nikonom Z 8, vyvolané z RAW (NEF) formátu v Adobe Photoshop Lightroom podľa vkusu recenzenta s default nastavením ostrosti v Lightroome a uložené s najmenšou JPG kompresiou. 

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *