Obhajoba víťazstva v marcovom street kole súťaže SOM | Fotka mesiaca Nikonblogu

Tentoraz to bolo naozaj ťažké. Street fotografia je môj srdcový žáner a aj keď momentálne prežívam určitú krízu v street fotke, neustále tento žáner sledujem a snažím sa nájsť si novú cestu. Aby ste ma dobre rozumeli, krízu nevnímam ako zlo. Je to, ako už samotný koreň slova naznačuje, križovatka, na ktorej sa rozhodujete, ktorou cestou ďalej. Súvisí to s tým, ako sa rozmohli sociálne siete, fotoportály a servery, kde je možné za fotografie získavať like, body, charizmu, odporúčanie… čokoľvek, čo nám nejakým spôsobom nadháňa nielen popularitu, ale aj ego. Je to bežné, poviete. Ale, ako hovorí Wojciech Tochman vo svojej knihe Eli, Eli, naháňať páčikov, body a ego pomocou krásnej krajinky je iné, ako pomocou ľudských tvárí, ktoré sme bez opýtania vyfotili. Aj keď on píše o našich foto úlovkoch chudobných, biednych ľudí, ktorých vnímame ako zvieratká na safari, téma je tak silná, že zasiahla aj moje vnímanie fotografovania cudzích ľudí. Ešte vám o tomto prerode určite napíšem, nateraz som sa len uistil, že v streetke preferujem pozitívny prístup a odmietam klišé bezdomovcov a zúbožených ľudí. Páčia sa mi aj siluety, abstraktné náznaky a zaujímavé momenty s vtipom a dobrým svetlom. Nie, nevravím, že opustenosť a chudoba nepatrí na fotky, len ju treba zachytávať s citom a tak, aby nepôsobila lacno a bulvárne a aby sme si cez úbohých nekupovali popularitu a nehladili ego. A v tejto perspektíve som vyberal aj fotografie, ktoré ma oslovili v treťom kole fotky mesiaca na Nikonblogu.

Asi najaktívnejším autorom v tomto kole bol náš starý známy súťažiaci a prispievateľ do Fotky mesiaca, Dalibor Papcún. Jeho vianočná trhová náladovka je veľmi príjemná, no mňa ešte viac zaujal Big Gift. Aj toto bola jedna z fotografií, ktoré kandidovali na výhru marcového kola.

Christmas light

Big gift

Páči sa mi aj typická živá širokouhlá streetka Erika Šveca.
jízda

Lucka Blašková a jej romantický optimizmus nazvaný Srdcové záležitosti.
Srdcové záležitosti

Srdcovými záležitosťami možno nazvať aj fotky, ktoré zachytávajú priateľstvo medzi človekom a jeho štvornohým priateľom.

V prípade Jely Školkovej je to pekný oknový portrét pani s mačkou.

street photo

Pekným pouličným portrétom sa prezentuje Michal Lindner. Pôsobí takmer ako štylizovaný portrét pre známeho bikera, akurát, že biker je neznámy.
Chopper

Zaujímavé siluetovky nafotili autori Mia Feres a Vítězslav Jančák.

Prague shadows

very late afternoon

No najsilnejším výrazom zo siluetoviek či až abstraktných fotografií oplýva fotka minuloročného víťaza street kola Tibora Cibiru. Pravdepodobne ide o bežné venčenie psov, no dlhším časom rozmazané siluety psov i „psovodov“ dodávajú obrazu dynamiku až hrôzostrašnosť. Kľudne by to mohla byť fotka ilustrujúca naháňanie otrokov utekajúcich z tábora…

Untitled

Možno mi to budete zazlievať, ale z môjho pohľadu Tibor obhájil prvenstvo v téme street fotografia z minulého roku a získava postup do finále o techniku Nikon za 1111€. Nezabúdame ani na malú symbolickú cenu  v podobe outdoor vodeodolného ruksaku Nikon.

O rovnakú cenu budete hrať aj v aprílovom kole, ktoré bude o … svetle.

 

Zdieľaj

2 komentáre

  1. Julo, článek je perfektní. Street foto opravdu nemusí být je snůška fotek bezdomovců a jiných „hrůz“ může být laskavá a tím víc obohacovat náš život, na rozdíl od stále omílaných klišé. To by si mohli uvědomit i porotci, kteří hodnotí příspěvky v soutěži světové (či české, či slovenské) novinářské fotografie.
    Přeji dobré světlo.
    Honza

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *