Nutné zlo alebo obľúbený pomocník? Statív I

stativKresbaJulo

V súčasnosti, v dobe vyspelého digitálu, je na fotografii ľahšie viditeľná každá technická nedokonalosť. „Môžu za to“ moderné senzory s obrovským rozlíšením a taktiež nové vynikajúce objektívy. Aktuálna špičková technika odhalí každú slabinu fotografa. No a jednou z najčastejších slabín sú neostré snímky. Má ich na svedomí pohyb fotoaparátu počas expozície. Princíp je jednoduchý. Ak počas exponovania senzora svetlom pohneme fotoaparátom, výsledný obraz nemôže byť ostrý. Z uvedeného logicky vyplýva, že neostré fotografie sú problémom pri fotografovaní v prostredí, kde je málo svetla. Fotograf má k dispozícii dva spôsoby, ako sa s týmto problémom vysporiadať. Prvým spôsobom je zvýšiť citlivosť ISO, druhým použiť statív.

PriDunajiV takejto dokumentárnej fotke neočakávateveľkú hĺbku ostrosti. So svetelným objektívom a dobrým fotoaparátom viete takúto fotku urobiť bez statívu. Nikon Df + AF-D 50mm, 1/60s, F2, ISO1600.

DSC_2829Takéto experimenty s časom okolo 1/4s s dobrým stabilizátorom obrazu môžete zvládnuť aj bez statívu. Úspešnosť ostrej fotky a rozmazaného pohybu bude však bez neho nižšia. V tomto prípade sa zadarilo. Nikon D800 + Nikkor AF-S 24-120mm VR, 1/4s, F6,3, ISO400

V mnohých žánroch sme sa práve vďaka pokroku zbavili nutnosti používať statív. Výstup z digitálnych fotoaparátov v znížených svetelných podmienkach (na vysokých citlivostiach ISO) nám umožňuje fotografovať so svetelným objektívom z ruky takmer pri mesačnom svetle. Keď sa na pomoc pridá ešte aj stabilizátor obrazu, mnoho fotografov môže na statív zabudnúť.

nikon_stativ

Statív je určite zariadenie, ktoré by sme často radšej nechali doma. No keď prekonáme svoju lenivosť, vďaka nemu sa nám otvoria nové možnosti.

Týka sa to ale iba reportážnej či dokumentárnej fotografie, alebo street fotografie, kde nepotrebujeme dosiahnuť veľkú hĺbku ostrosti a kde sa nevyžaduje 100% technická kvalita obrazu. Veľa fotografov a znalcov fotografie vám povie, že ak je street či dokumentárna fotka dobrá, nemusí byť technicky dokonalá. Technická nedokonalosť sa vám ale neprepečie v žánroch, akými sú krajinárska fotografia, fotografia architektúry, zátišie, nočná fotografia a podobné technicky náročné žánre. A práve v týchto žánroch je vnikajúcou pomôckou práve statív. Statív totiž zabezpečí, že vaše fotky budú také ostré, ako to dovoľuje zvyšné technické vybavenie. Platí to za predpokladu, že máte kvalitný statív a viete ho správne použiť. Tomu sa bude venovať niektorý z pokračujúcich článkov.

AchenSeeOd krajinnej scenérie, očakávate, že bude ostrá od popredia po vzdialené kopce a bez šumu. Nikon D70s + Nikkor AF-S 18-70, 81s, F8, ISO200

Niektoré fotografie, v ktorých kreatívne využívame dlhý čas závierky, bez statívu vyhotoviť ani nejde. Sú to známe fotografie s dlhým časom rozmazanou vodou, premávkou v uliciach alebo mrakmi na oblohe.

potocikNikon D810 + AF-s 50mm, 2,5s, F13, ISO50

Nezider

Nikon D500 + Nikkor 10,5mm, 25s, F2,8, ISO3200

Osobitným spôsobom používajú statívy aj fotografi prírody, ktorým statív pomáha podporou extrémne dlhých a ťažkých objektívov. Napriek tomu, že wildlife fotografii fotografujú krátkymi časmi, statív so špeciálnou hlavou je ich najlepším pomocníkom. Pod špeciálnou hlavou je myslená hlava s gimbalom, ktorý umožňuje rýchly pohyb fotoaparátom ktorýmkoľvek smerom pri minimálnej vynaloženej sile. To isté platí aj pre fotografov športu na štadiónoch. Ani oni by nevydržali používať ťažký fotoaparát a objektív počas dvojhodinového zápasu. Minimálnou výbavou je monopod, v ideálnom prípade statív s gimbal hlavou.

DSCF5480

Čo sme to ale vlastne zistili? Že statív je výraznou pomôckou pri mnohých fotografických žánroch a disciplínach. Ak chcete, aby vaše fotografie boli perfektne ostré aj vo veľkom formáte (napríklad na stene), určite nad statívom porozmýšľajte, zvlášť vtedy, ak je vašim žánrom krajina, architektúra, zátišie alebo nočná fotografia. Aj keď nefotografujete tieto žánre v kritických svetelných podmienkach, statív vám až v 30-40% pomôže s ostrosťou fotografii. Budete môcť pricloniť objektív a dosiahnuť tak väčšiu hĺbku ostrosti fotografii. Budete môcť bezstarostne vymieňať objektívy a príslušenstvo na fotoaparáte. Budete fotiť menej, lebo statív svojím spôsobom zdržiava, a tak vaše kompozície nebudú uponáhľané a ušetríte si prácu s neskorším výberom. Priznám sa, že ja, ako typický street fotograf a dokumentarista, často nepoužívam statív. No keď sa vyberiem na akýkoľvek workshop či fotovýlet do prírody, nikdy si nezabudnem pribaliť aj svoj malý cestovný statív. Aj ja sa rád pohrám s dlhými časmi závierky a podobne som prepadol aj kúzlu nočnej fotografie s oblohou. Zvlášť, keď sa stretneme skupina nadšencov, nočné fotografovanie má svoje čaro. Nejde totiž to len o výsledok, ale aj ju samotný proces a zážitok ktorý ho sprevádza. Tak to som prvýkrát fotografoval nočnú oblohu na fotovýlete v delte Dunaja s Tomášom Hulíkom a celou partiou fotografov, ktorí s nami pricestovali fotografovať vtáctvo. Veľa nového sme sa naučili a strávili príjemný večer.

DSCF5504Nie každému sa chce vláčiť statív so sebou na fotopotulkách, no ak chcete kvalitné a ostré fotografie, v mnohých žánroch sa bez neho nezaobídete.

Tento úvodný článok k statívom vás má povzbudiť k tomu, aby ste naďalej vylepšovali svoje fotografie, prípadne aby ste sa zamysleli, či vám neučaruje nový spôsob fotografovania pomocou statívu. Statív predsa len otvára nové možnosti snímania a v kombinácii s digitálnym fotoaparátom otvára nespočet zaujímavých experimentov.
Nabudúce si povieme, na čo všetko máme myslieť pri výbere správneho statívu pre vaše potreby a vzhľadom na vašu fototechniku.

Zdieľaj

2 komentáre

  1. Ja mám statív, ale taký roztrasený, že je to naozaj zlo. Takže so akurát pred výberom nového, len keby tie odporúčané neboli také drahé…

  2. Ja som tiež nedávno kupoval nový statív a tak ako spomínal autor v článku, veľmi sa mi nechcelo vláčiť so sebou veľký statív. Preto som siahol po statíve CULLMANN NANOMAX 400T RW5.1
    Info je dostupné tu: https://www.cullmann.de/en/detail/id/nanomax-400t-rb51.html
    Je to malý cestovný statív, ktorý pri rozložení dosiahne maximálnu výšku cca 85 cm – nie je to nič svetaborné, ale pri zložení má výšku iba 30 cm a celkové zaťaženie je 2,5 kg, pričom jeho hmotnosť je 0,86kg – vojde sa mi tak do akéhokoľvek ruksaku, nezaberá veľa miesta a jeho vyhotovenie je na veľmi vysokej úrovni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *