Nový firmvér fotoaparátu Nikon Z 8 s vylepšeným AF, 180 MPx snímaním a automatickou spúšťou

Spoločnosť Nikon dnes predstavuje nový firmvér fotoaparátu Nikon Z 8.

Som nadšený zvlášť z nových funkcií a schopnosti fotoaparátu Z 8. Ani neviem, ktorú funkciu by som vyzdvihol ako prvú. 😊

Pixel Shift Shooting - snímanie s posunom pixelov

Začnem teda tou, ktorá zo Z 8 robí „stredoformát“. Ide o funkciu Pixel Shift Shooting – snímanie s posunom snímača / pixelov. Toto snímanie je určené pre snímanie nepohyblivých objektov a scén. Fígeľ spočíva v tom, že fotoaparát počas snímania viacerých expozícií posúva snímač v presne vymedzených krokoch pixel po pixeli. Fotoaparát tak môže zaznamenať 4, 8, 16 alebo 32 fotografií. Prvé dva spôsoby vo výsledku ponúkajú stále originálne rozlíšenie 46 megapixelov ale s vylepšeným záznamom farieb a nižším šumom. Pri spájaní 16 alebo 32 snímok vo výsledku dostávame rozlíšenie neuveriteľných 180 megapixelov! Ďalej pri fotografovaní nehybnej krajiny, alebo produktovej či reklamnej fotky sa tak dostávame na úroveň stredného formátu.

Auto Capture - automatické spustenie závierky

Ide o automatické snímanie fotoaparátu podľa zadaných kritérií. Fotoaparát sám spustí snímanie, keď detekuje pohyb ďalší. Ten môžete aj špecifikovať, napríklad zľava doprava. Fotoaparát môže sám spustiť snímanie, keď detekuje v scéne človeka alebo bolo zviera.

Nový Picture Control profil – Rich Tone Portrait

Tento nový profil zachováva bohaté tóny pleti, pričom sa stará o to, aby nedošlo k preexponovaniu najvyšších svetiel. Zdá sa, že bude obľúbeným profilom napríklad svadobných fotografov.

Nové zvuky elektronickej závierky

Komu doteraz „nešmakovali“ aktuálne dva zvuky závierky Nikonu Z 8, má odteraz na výber viac. Môže si vybrať napríklad zvuk podobný filmovej zrkadlovke F 5 alebo jemnejší zvuk dávnych  rangefinder fotoaparátov Nikon S.

Nové režimy zaostrovania s detekciou vtákov

Nikon Z 8 sa posúva zaostrovaním na úroveň TOP modelu Nikon Z 9, ktorý už túto funkciu má. Fotoaparát detekuje a zaostruje na vtáky podobne ako na ľudí či (domáce) zvieratá.

Mnoho ďalšieho

Napríklad väčšie množstvo funkcií, ktoré sa dajú priradiť programovateľným tlačidlám, výber šírky rámčekov AF, zväčšenie obrazu pri prehrávaní na tvár, keď je v obraze detekovaná, automatické oddialenie zväčšeného obrazu pri manuálnom zaostrovaní MF…

Nový firmvér si stiahnete tu: Firmvér fotoaparátu Nikon Z 8 verzie 2.0

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *