Nové Nikony na DP review – najlepšie fotoaparáty v roku 2023

Po úspechoch a oceneniach, ktoré zožali Nikon fotoaparáty počas roka 2023, získavajú ďalšie z najznámejšieho recenzného portálu DPreview a to hneď v dvoch kategóriách.

Nikon Z f najlepší mirrorless fotoaparát do 2000 $

Z f získal ocenenie v jednej z najťažších kategórií, ktorá je podľa recenzentov portálu prešpikovaná veľmi vydarenými modelmi rôznych značiek. Aj keď je dizajn fotoaparátu inšpirovaný rokmi osemdesiatymi, jeho technologická vybavenosť patrí medzi špičku súčasnosti. Zvlášť oceňujú pokročilý systém automatického zaostrovania a rovnováhu medzi výkonom fotoaparátu v oblasti fotografie a videa. Osobitnú pozornosť si zaslúži ovládanie, ktoré splní požiadavky oboch skupín fotografov – aj tých, ktorí majú radi moderné ovládanie pomocou voličov či dotykovej obrazovky, ale aj tých, ktorí radi siahnu po manuálnych kotúčoch pre voľbu času, citlivosti ISO alebo korekcie expozície.

Automatické zaostrovanie je veľmi výkonné a to nielen rýchlosťou zaostrenia ale aj automatickým rozpoznávaním objektu fotografovania. Nikon Z f ponuka aj pokročilé video v maximálnom rozlíšení 4K pri frekvencii 30 p bez orezu, alebo 4 k vo frekvencii 60 p v DX móde (1,5x crop). Navyše dokáže interne na kartu ukladať video v 10 bitovom zázname.

Čo sa týka fotografií, fotoaparát ponúka 24 MPx senzor s veľkým dynamickým rozsahom a vynikajúcou citlivosťou na svetlo. Jeho plochý dizajn síce spôsobuje, že pri dlhšom používaní vám môže chýbať úchyt pre prsty, ale už teraz sa dajú dokúpiť gripy od rôznych výrobcov, ktoré komfort držania vylepšia, aj keď na úkor krásneho retro dizajnu.

Nikon Z 8 najlepší high-end mirrorless fotoaparát a zároveň najlepší produkt 2023

Nikon Z 8 ponúka v princípe výkon vlajkového modelu Z 9 a týka sa to ako fotografií, tak aj videa, a samozrejme aj bleskového automatického zaostrovania s rozpoznávaním objektu. Až doteraz sme si museli vyberať kompromisne – buď fotoaparát zameraný na vysoké rozlíšenie, alebo fotoaparát zameraný na rýchle snímanie akcie, prípadne ešte aparát zameraný na natáčanie videa. Alebo sme boli nútení mať tri fotoaparáty. Teraz už vyberať nemusíme, všetko máme v jednom prístroji, v Nikone Z 8.

Z 8 ponúka excelentnú kvalitu obrazu s rozlíšením 45 MPx a video schopnosti až 8K vo frekvencii až 60p alebo 4K vo frekvencii až 120p. Takéro video s extrémne vysokým rozlíšením dokonca dokáže ukladať v nekomprimovanom RAW formáte interne na pamäťové médium!

Z 8 má veľký komfortný grip dobre tvarovaný aj na prácu s väčšími profesionálnymi objektívmi. Nikon Z 8 je jednoducho jedným z najlepších fotoaparátov kombinovaným vysoké rozlíšenie, rýchle a presné zaostrovanie, video schopnosti vôbec a určite vo svojej cenovej kategórii.

Najlepší produkt 2023 Richarda Butlera

Nikon Z 8 je zároveň osobným tipom technického redaktora Richarda Butlera, ktorý vraví, že fotiť s Nikonom Z 8 je pre neho vždy veľkým potešením. Je na tom niečo krásne sebavedomé, keď používate prístroj, ktorý komfortne urobí všetko, čo po ňom chcete.

Ďakujeme za ocenenie nášho odhodlania a schopnosti ponúknuť fotografom a video tvorcom TOP produkty, aby pomocou nich mohli prejaviť svoju kreativitu i ponúknuť klientom to najlepšie zo súčasných zobrazovacích technológií.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *