Nové možnosti detekcie a sledovania vtákov a lietadiel pre vlajkový mirrorless Nikon Z 9

Už ste sa niekedy spoliehali pri fotografovaní akcie na automatickú detekciu a sledovanie objektov fotoaparátom? Ja áno, ale nie je tomu až tak dávno, čo som takúto dôveru k fotoaparátom získal. Začalo to druhou generáciou mirrorless prístrojov Nikon Z 6 II a Z 7 II, no až pri Nikon Z 9 s Z 8 som si dovolil fotiť s detekciou objektov aj pri dôležitom zákazkovom fotografovaní a to aj pri akcii. Dovtedy som na sledovanie sa pohybujúcich objektov používal rokmi overený Nikon 3D tracking, ktoré na moje potreby fungoval najspoľahlivejšie. Spočíval v tom, že fotograf vyberie štartovací zaostrovací bod, umiestni ho na objekt a stlačí tlačidlo spúšte do polovice (alebo tlačidlo AF on). Fotoaparát začne sledovať objekt a predáva si informácie o ňom v obrazovej ploche pokrytej zaostrovacími bodmi. Pri dotlačení spúšte zhotovuje snímky a stále pritom sleduje pohybujúci sa objekt. Po uvoľnení tlačidla sa vráti štartovací bod do pôvodnej polohy.

Zaostrovanie a sledovanie s automatickou detekciou objektu funguje obdobne, akurát odpadá možnosť voľby štartovacieho AF bodu. Fotoaparát sám rozpozná objekt a zaostrí naň a pri kontinuálnom zaostrovaní udržiava objekt v rovine hĺbky ostrosti. Je to o niečo rýchlejšie a hlavne prináša to so sebou ďalšie možnosti. Ak je objektov viac, jednoduchým posunutím pomocou zadného joysticku si môžete voliť, ktorý objekt chcete sledovať. Je to rýchle a intuitívne.

Donedávna sledovali fotoaparáty hlavne ľudské osoby, tváre a postupne bolo do nich pridané dokonca sledovanie zaostrenia očí. Potom boli do detekcie objektov pridané ďalšie objekty ako domáce zvieratá, autá i lietadlá. Nikon teraz pridáva novú možnosť detekcie objektov a to vtákov, čo je veľmi náročná disciplína pre zaostrovanie. Nemôžem sa dočkať až toto zaostrovanie vyskúšam v teréne, pretože aj keď nie som typický wildlife fotograf, každý rok si s chuťou zafotím prírodnú show sťahovania žeriavov popolavých so severských krajín do Afriky. Som zvedavý aj na skúsenosti ozajstných wildlife fotografov. Spoločnosť Nikon ponúka čerstvý firmvér verzie 4.10, ktorý túto možnosť sledovania vtákov pridáva a zároveň vylepšuje sledovanie lietadiel. Nech sa páči, tlačová správa.

NIKON PREDSTAVUJE NOVÝ UPDATE FIRMVÉRU PRE FULL FRAME MIRRORLESS FOTOAPARÁT NIKON Z 9

Amsterdam, Holandsko, 4. októbra 2023: Spoločnosť Nikon s potešením oznamuje vydanie firmvéru verzie 4.10 pre svoj vlajkový full frame mirrorless fotoaparát Nikon Z 9.

Aktualizácia firmvéru ponúka dve nové špecializované možnosti detekcie objektov – vtákov a lietadiel. Funkcia detekcie vtákov zlepšuje detekciu vtákov automatickým systémom zaostrovania (AF) s komplikovaným a vysoko kontrastným pozadím, ako sú napríklad stromy či skaly. Umožňuje rýchlu detekciu vtákov v rôznych polohách a situáciách, či už letia, sedia, alebo majú jedinečný vzhľad a tvar. Zvýšila sa aj úspešnosť sledovania rýchlo sa pohybujúcich vtákov pre plynulé snímanie, vďaka čomu fotografi nezmeškajú rozhodujúci okamih.

Na pomoc pri fotografovaní lietadiel poskytuje aktualizácia firmvéru rovnakú funkciu, ktorá je zabudovaná do novšieho fotoaparátu Nikon Z 8. Umožňuje spoľahlivú detekciu lietadiel bez ohľadu na ich veľkosť / vzdialenosť. Ponúka tiež vylepšené možnosti detekcie v tmavých scénach a scénach, ktoré obsahujú rušné pozadie.

V aktualizácii firmvéru plánovanej na vydanie v prvej polovici roku 2024 pre Nikon Z 8 bude aj tomuto fotoaparátu pridaná možnosť pokročilej detekcie vtáčích objektov spolu s možnosťou vylepšenej detekcie lietadiel, ktorá je k dispozícii od prvého vydania fotoaparátu. V pláne sú aj ďalšie vylepšenia funkčnosti a výkonu pokročilých mirrorless fotoaparátov Nikon.

Spoločnosť Nikon sa neustále snaží vyhovieť potrebám používateľov prostredníctvom pravidelných aktualizácií firmvéru a poskytuje užitočné funkcie. Viac informácií nájdete na www.nikon.sk

Nový firmvér verzie 4.10 nájdete tu: https://downloadcenter.nikonimglib.com/sk/download/fw/505.html

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *