Neuveriteľná šou na nebi. Time laps videá Jasona Chu

Jason Chu je astronómom žijúcim na Hawai a má prístup k najmodernejším observatóriám na vrchole pohoria Mauna Kea na ostrove Big Island. Mauna Kea je neaktívny vulkán a je zároveň najvyšším vrchom Havajských ostrovov s nadmorskou výškou 4205 m n.m. Posledná erupcia sopky sa odhaduje na cca. dva a pol tisíc rokov pred naším letopočtom.

JasonChu-29

Práve pre nadmorskú výšku a čistý vzduch bez emisií, s minimálnym svetelným smogom, si vedci vybrali vulkán pre umiestnenie špičkovej techniky. Na vrchole je umiestnených 12 teleskopov so zrkadlami veľkými až 8-10m. Tieto teleskopy používa Jason pri svojom vedeckom výskume a preto často cestuje na vrchol hory. A zakaždým, keď sa tam vyberie, vezme si so sebou aj svoje Nikony a keď je príležitosť, fotografuje zhora krásne snímky. Keď sa raz pokúšal zachytiť trajektóriu hviezd (star trails) pomocou viacerých fotografií, zistil, že zároveň získal zábery vhodné pre time laps video a odvtedy mu učarovalo.

Nie je to vždy jednoduché, nakoľko fotografovanie časozberov trvá niekoľko hodín a na vrchole Havajských ostrovov sa Jason musí popasovať často s ťažkými podmienkami. Nepredvídateľná hmla, silný vietor až do 100 km/h a mráz či sneh. Áno, aj na Havaji sneží, priemerná teplota na vrchole je 0°C!

JasonChu-24

Na fotografovanie time laps a nielen time laps používa Nikon D800, D750, D700, D7000 a v prípade potreby dokonca D5000. Všetky fotoaparáty sú inštalované s batériovými gripmi, aby bola zaručená ich funkcionality počas celej noci. Na počudovanie Jason používa aj staršie manuálne objektívy, ako je napríklad Nikon 55mm f1,2 pre-AI, ale aj najnovšie širokouhlé objektívy typu Nikon AF-S 14-24mm f/2,8 G a AF-S 20mm f/1,8 G. Najnovšie na užšie výrezy rozmýšľa o Nikone AF-S 105mm f/1,4E pre jeho extrémne ostrú kresbu pri plnom odclonení a výborne korigovanú sagitálnu komu (chyba objektívov, pri ktorej v okrajových oblastiach svetelné mody nie sú zobrazované ako body ale sú deformované odleskami rôznych tvarov).

Fotoaparáty sú rozložené na niekoľkých ťažkých hliníkových statívoch Manfrotto, keďže ľahké karbónové majú na vrchole hory problém so silným vetrom.

JasonChu-25

JasonChu-17

Veľa z jeho time laps videí zobrazuje pohyb mliečnej cesty, slnka a mesiaca v kombinácii práve s technologickými zázrakmi z ľudskej hlavy. Aktivita teleskopov v kombinácii s až zázračnými dejmi na oblohe vám vyvolá zimomriavky… Akčnosti dodávajú lasery, ktoré intenzívne pália do nočnej oblohy. Podľa Jasonových slov majú na starosti premeriavanie a korekciu skreslenia obrazu, spôsobeného atmosférou v neustálom pohybe.

JasonChu-20

Len raz za čas sa ale dostanú do takej konštalácie, aby boli zachytené spolu na jednom time laps videu. Jeho veľkým snom bolo fotografovať zvnútra observatória WM Keck počas laserovej noci. Observatórium má dva identické 10m teleskopy a najsilnejšími lasermi. Jason vedel, že pozorovateľ bude používať obidva a bude ich smerovať do stredu mliečnej cesty. Trvalo mu ale takmer rok, aby získal potrebné povolenia a splnil všetky bezpečnostné podmienky. Nakoniec time laps fotografoval ôsmimi fotoaparátmi z rôznych uhlov.

Fotografovanie time laps je náročné na čas, keďže zábery z niekoľkých hodín nakoniec spája do videa dlhého niekoľko sekúnd, no námaha sa zdá vypláca. Vychutnajte si jeho výsledné videá.

Tak čo, dali by ste sa na podobné fotenie nahovoriť?

Viac fotografií Jasona Chu nájdete na jeho stránkach na portáli 500px.

Môžete ho sledovať aj na faceoobku.

Zdroj: Nikonrumors.com, wikipedia.com

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *