Najlepšie žurnalistické fotky od protinožcov. Nikon-Walkley Awards 2017

Novinárski fotografi majú významnú úlohu v našej spoločnosti. Prinášajú dôležité obrazové informácie, stačí dodať zopár viet, slov a niekedy netreba žiadne… Raz vidieť je lepšie, ako stokrát počuť. Určite toto porekadlo poznáte. Snímky dobrých dokumentaristov prinášajú silné príbehy, ktoré nás vtiahnu do nepoznanej reality ľudí žijúcich vo vzdialených častiach sveta a inokedy celkom blízko nás a vyvolávajú emócie. Radosť, prekvapenie, súcit, smútok alebo aj zdesenie. Škoda, že najmä vo výberoch toho najlepšieho práve tie negatívne emócie prevládajú. Skôr sa nám vryjú do pamäti a zanechajú stopu, až sa nám nakoniec zdá, že svet je tragický. Na druhej strane je úsmev v novodobej fotografii považovaný za klišé. Tak alebo onak, dokumentárna a reportážna fotka majú obrovský význam a dokážu rozhýbať ľudí k akcii. Tou najlacnejšou akciou je like na sociálnej sieti, ale musíme si priznať, že už mnoho dobrého sa urobilo práve vďaka silným fotografiám.

Výber finalistov Nikon-Walkley Awards a víťazov cien Nikon je súbor silných fotografií, ktoré rozprávajú príbehy a ich význam je hlbší, nielen estetický.

Každoročná súťaž Nikon-Walkley ocenenie za „excelentnosť“ vo fotožurnalistike je najvyššou poctou pre austrálskych novinárskych fotografov. Najlepšie fotografie posledného roka hodnotí odborná porota, ktorej členmi sú uznávaní fotografi a obrazoví editori. Príspevky sú posudzované na základe ich výpovednej hodnoty, impaktu, technickej kvality, kreativity a originality.

Fotografi – žurnalisti zasielali svoje v poslednom roku v médiách zverejnené fotografie od 1.9.2016 do 31.8.2017. A v týchto dňoch boli zverejnení finalisti jednotlivých kategórií. Porota súťaže rozhodovala o udelení cien Nikon* v troch kategóriách a vo fotografii roka. Vybrané snímky reflektujú uplynulý rok v spravodajstve. Odrážajú individuálne vnímanie a zručnosti najlepších austrálskych fotografov.


*Ceny Nikon nie sú súčasťou Walkley Awards, ale sú spravované Walkleyovou nadáciou, ktorej úlohou je podporovať rozvoj žurnalizmu v Austrálii, a sú hodnotené porotou Walkleyovej fotografie

 
 
Víťazné fotografie cien Nikon:

Cena Nikon-Walkley fotografia roka

Grant Trouville (nrl.com a sharks.com.au)
„Premiers: Fotoalbum Sharks 2016“

Fotografia z veľkého finále austrálskej národnej rugby ligy 2016. Zachytáva moment šťastia po výhre týmu Cronnula Sharks. Slzy dojatia kapitána Paula Gallena v objatí s bývalým legendárnym kapitánom Andrewom Ettinghausenom. Mnohí fotografi zachytili tento moment, avšak voľba poroty padla práve na túto snímku, pretože je plná emócií a je „ikonicky“ austrálska.
Autor fotografie o nej hovorí, že ukazuje nával emócií nahromadených za 50 rokov čakania na titul. Spája dve najväčšie tímové legendy a vďačnosť. Vitrína s trofejami už nikdy nebude prázdna.

Cena Nikon-Walkley za portrét

Alex Ellinghausen (The Sydney Morning Herald)
„Manus Torture“

Portrét 25-ročného sudánskeho utečenca Abdula Aziz Muhamata, ktorý bol 3 a pol roka zadržaný v detenčnom stredisku pre migrantov na ostrove Manus (Papua-Nová Guinea). Jeho tvár odzrkadľuje myšlienky. Hovorí, že život na ostrove Manus je ťažší, ako v krajine, z ktorej utiekol: „Tam, keď vás mučia, tak vás mučia, strelia vám guľku do hlavy a je koniec. Tu je to systematické psychické mučenie, ktoré nekončí.“
Porotcovia na snímke ocenili svetlo, kompozíciu a orámovanie, ktoré autor využil, aby uchváti diváka. „Neuveriteľne silný odkaz spojený s technickými zručnosťami a silným príbehom. Je plná emócií, núti nás zamyslieť sa, vykresľuje príbeh a nabáda nás, aby sme si ho vypočuli celý.“

Nikon-Walkley komunitná/regionálna cena

Marina Neil (Maitland Mercury, Newcastle Herald and Port Stephens Examiner)
„Pracovné portfólio“

Snímka zobrazujúca rôznorodosť práce novinárov-fotografov v regionálnych médiách. Ich prácou je zachytiť požiare, policajnú prácu, vlny horúčav, ale aj rugbyovú ligu.
Na tejto snímke sa Marina Neil pasovala s témou letných horúčav. Chcela zachytiť kontrast farieb, ryšavo-vlasú trojročnú Nataliyu Smithovu na pozadí mora. Vyfotila niekoľko fotografií, kým sa do obrazu nepridala Nataliyna sestra, ktorá priniesla nanuk. Stekajúce kvapky roztopeného čokoládového nanuku dokonale ilustrovali letné horúčavy.

Cena Nikon-Walkley za súčasný austrálsky každodenný život

Alex Ellinghausen (The Sydney Morning Herald)
„Dojčenie v senáte“

Snímka zachytávajúca aktuálnu tému a významný historický moment, keď Larissa Watersová v júni 2017 vystúpila v austrálskom senáte so svojim návrhom a pri tom dojčila 14-dňovú dcéru. Porotcovia na tejto snímke vyzdvihli, že je skutočne časťou austrálskeho života a je veľmi aktuálna.
Alex Ellinghausen o tomto významnom momente hovorí: „Podpora, ktorú Larissa Watersová dostala od svojich kolegov vrátane šéfa strany, dokazuje snahu parlamentu stať sa moderným pracoviskom a pokračuje v debate o zvýšení počtu žien v parlamente.“ Reflektuje vôľu politikov podporovať matky a debatovať o flexibilnejších podmienkach v práci pre rodičov.

 
Finalisti Nikon-Walkley cien:

Nikon-Walkley novinársky fotograf roka

Alex Ellinghausen (Fairfax Media)
Hráči kriketu si upravujú vlasy pred fotografovaním s premiérom Malcolmom Turnbullom po zápase proti Srí Lanke.

Kate Geraghty (Fairfax Media)
18-ročný Abdulrahman Abdulaaly ležiaci s popáleninami na 60% tela v západnom Mosule. Abdulrahman zomrel štyri dni po tom, ako bola zhotovená táto fotografia. Keď zomieral bola pri ňom jeho matka. Odkedy v roku 2014 prevzal vládu v Mosule Islamský štát, prišla už pri násilných udalostiach o tretieho syna.

Andrew Quilty (The New York Times a The Washington Post)
Žiaci súkromnej školy okrese Mohamed Agha (Afgánsko) spievajú národnú hymnu na počesť návštevy z The Wall Street Journal.

Novinová fotografia

Justin Brierty (The Cairns Post)
„Nestrieľajte“
Moment prekvapenia v tvári ženy, na ktorú mieria policajti, potom ako vypátrali auto použité pri lúpeži v McDonald’s.

Kate Geraghty (The Sydney Morning Herald)
„Filipínske drogové vojny“
Cela s väzňami na policajnom riaditeľstve v Manile (Filipíny). Cely sú tu také preplnené, že v noci musia väzni každé dve hodiny meniť svoju polohu. Väčšina z nich je zatknutá pre užívanie drog.

James Wiltshire (The Border Mail a The Age) 
„Tvár diabla“
Michael Cardamone odsúdený na život za mrežami za násilnú vraždu susedky Karen Chetcuti.

Športová fotografia

Scott Barbour (Getty Images)
„Zlomok sekundy“
Pád španielskeho pretekára Marca Marqueza z tímu Repsol Honda na pretekoch Moto GP Austrália 2016.

Ryan Pierse (Getty Images, El Pais Magazine, Herald Sun, The Daily Telegraphand, The Sydney Morning Herald) 
„Športové portfólio“
Fotografia zraneného hráča Zaka Jonesa na tréningovom stretnutí Sydney Swans AFL.

Grant Trouville, Premiers: 2016 Sharks Photo Album (nrl.com a sharks.com.au)
„50 rokov sĺz“
Kapitán Cronulla Sharks Paul Gallen objíma klubovú legendu a bývalého kapitána Andrewa Ettingshausena po výhre tímu v Premiership, prvej v 50-ročnej histórii klubu. Bez slov, len slzy.

Fotografická esej

Kate Geraghty (The Sydney Morning Herald)
„Oslobodenie Mosulu“
Zranená 15-ročná Tabarek už nemôže chodiť. Bola zasiahnutá mínometným šrapnelom a ošetrená islamským štátnym lekárom. Celý mesiac dostávala iba infúzie s chloridom sodným a žiadne jedlo. Na fotografii leží pri nohách svojej rodiny, aby si počas cesty pozdĺž bezpečnostného koridoru počas ofenzívy na moment oddýchli a vrátili sa späť do západného Mosulu.

Jake Nowakowski (Herald Sun)
„Nárast pravice“
Krajne pravicová žena s hákovým krížom na náhrdelníku počas austrálskeho dúhoveho pochodu.

Sam Ruttyn (The Sunday Telegraph)
„Leo levie srdce“
Štvorročný Leo Hendricks prichádza do Detskej nemocnice vo Westmeade na operáciu srdca, ktorá mu zachráni život. Leo trpí vrodeným hypoplastickým ľavým srdcom. Pri tomto ochorení ľavá komora srdca nezaisťuje dostatočný srdcový výdaj. Bez operácie je jeho stav je smrteľný.

Víťazi vo všetkých kategóriách budú vyhlásení 29. novembra.

Zdroj:
medium.com
www.walkleys.com

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *