Najkrajšie snímky z mikrosveta: víťazi súťaže Nikon Small World 2018

Súťaž Nikon Small World je iná ako väčšina fotografických súťaží. Fotografie sú unikátne, odlišné od tých v bežných galériách (skutočných či virtuálnych na webe). Odhaľujú to, čo v bežnom živote vidieť nemôžeme, fascinujúci mikrosvet. Ako hovorí tohtoročný víťaz: „ Nie všetci ľudia obdivujú malé tvory a obzvlášť hmyz. Vďaka mikrofotografii môžeme objaviť nový, nádherný svet, aký sme doteraz nevideli. Je to ako skúmanie morského dna.“

Pred niekoľkými dňami boli zverejnení víťazi 44. ročníka súťaže, do ktorej sa zapojilo takmer 2500 prác autorov z 89 krajín sveta. Odborná porota hodnotila originalitu, informačný obsah, technickú kvalitu a vizuálnu pôsobivosť. Súťaž je považovaná za vedúce fórum zaoberajúce sa mikrofotografiu z pohľadu umeleckého, odborného a zároveň fotograficky excelentného.

„Tento ročník súťaže Nikon Small World je už 44. v poradí a každý rok sme ohromení víťaznými snímkami. Zobrazovacie a mikroskopické technológie sa neustále vyvíjajú a a umožňujú umelcom a vedcom zachytiť mikrookamihy jasne. Tohtoročný víťaz je toho dôkazom.“

Víťazná fotografia Yousefa Al Habshi zo Spojených arabských emirátov zachytáva oko menej ako 11 mm veľkého chrobáka druhu Metapocyrtus subquadrulifer z čeľade nosáčikovité, vyskytujúceho sa na Filipínach. Autor považuje oko za okno do úžasného sveta hmyzu z umeleckej aj výskumnej stránky.

Yousef Al Habshi: Oko chrobáka Metapocyrtus subquadrulifer

Al Habshi využil pri fotografovaní odrazené svetlo a víťazná fotografia je poskladaná z viac ako 128  mikrozáberov. Ako sám hovorí, najväčšou výzvou bolo vyfotiť čierne oko na čiernom pozadí bez preexponovania častí tela chrobáka. Podarilo sa mu to umiestnením objektu v správnej vzdialenosti od pozadia a šikovným nasvietením. „Vďaka farebnej škále a líniám v očiach hmyzu, som mal pocit, akoby som fotil šperky.“ Hovorí Al Habshi.

Akokoľvek bol tento hmyz nádherným objektom na fotografovanie, predstavujú celosvetový problém, nosániky sú invazívne a ničia úrodu. Fotografia pomohla pri práci profesora Claude Desplana. Jeho práca v laboratóriu a Habshiho fotografie  prispeli k lepšiemu poznaniu, ako kontrolovať populácie palmových nosánikov.

Druhé miesto získal Rogelio Morena za fotografiu zhluku výtrusníc paprade, zoskupenú štruktúru, ktorá produkuje a obsahuje spóry. Fotografia vznikla spájaním viacerých obrázkov s malou hĺbkou ostrosti do jedného s veľkou hĺbkou ostrosti a autofluorescenciou, ktorá si vyžadovala zasiahnutie výtrusníc ultrafialovým svetlom. Každá farba predstavuje iné štádium zrelosti sporangia vo vnútri výtrusníc.

Rogelio Moreno Gill: Zhluk výtrusníc paprade

S fotografiou peniarky sa na treťom mieste umiestnil Saulius Gugis. Na fotografii je nymfa peniarky v procese, keď si vytvára „bublinový dom“, ktorý ju chráni pre predátormi, izoluje ich pred teplotnými výkyvmi a udržuje ich telo vo vlhkosti.

Saulius Gugis: Nymfa peniarky v bublinovom domčeku

Galéria fotografií na 4. až 20. mieste:

Už 7. rok je súčasťou súťaže je aj Nikon Small World in Motion súťaž videí a time-laps snímané cez mikroskop.

Prvé miesto získali Dr. Elizabeth M. Haynes a Jiaye Henry He za video vývoja nervového systému ryby Danio pruhované (vizualizácia 16 hodín vývoja).

Druhé skončilo video laseru šíriaceho sa vo vnútri mydlovej membrány od Dr. Miguela A. Bandres a Anatoly Patsyk

Červ mnohoštetinavca z čeľade Syllidae, ktorého autorom je Rafael Martín-Ledo získal tretie miesto.

Viac fotografií a videí nájdete na stránkach: www.nikonsmallworld.com

Do ďalšieho ročníka Nikon Small World 2019 je možné posielať fotografie do apríla 2019. Bližšie informácie nájdete na : nikonsmallworld.magnet.fsu.edu

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *