Maľovanie pohybom – vyhodnotenie 6. kola Fotky Nikonblogu SK

Vyhodnotiť posledné kolo našej súťaže fotka Nikonblogu SK som sa hodnú chvíľu odhodlával, lebo už pri sťahovaní fotografií som vedel, že medzi nimi mám viac favoritov ako len 3 fotografie, ktoré môžem oceniť. Navyše som predpokladal, že budem lavírovať medzi abstraktnými a možno menej dokonalými fotografiami a medzi fotografiami, ktoré vyžadovali kumšt, trpezlivosť a vyhranie sa s časom závierky.

Po dlhom zvažovaní som nakoniec dospel k trom víťazným fotografiám a autorom, ktoré postupujú do finále. A to už je za dverami. 😊

Foto: Juraj Zimányi

Prvým finalistom v tomto kole sa stáva Juraj Zimányi s fotografiou nočného chodca tmavým večerným mestom s vysvietenými výkladmi. Atmosféra snímku a centrálna kompozícia nás vťahuje do deja akoby sme kráčali za mužom s dáždnikom. Kam asi kráča? Smeruje domov z práce? Zastaví sa ešte v niektorom z obchodov aby si kúpil niečo pod zub alebo cigarety? Fotka vyvoláva otázky a ponúka množstvo odpovedí a priestor na fantáziu.

Update

Tak a ozval sa mi autor Juraj Zimányi, ktorý vysvetlil, že ide o „vodiča“ rikše, na ktorej sa Juraj viezol. 😊 A tu presne vidíte, koľko interpretácií fotka ponúka 😊

Foto: Milan Uhrin

Druhým finalistom sa stáva Milan Uhrín s fotografiou tanečníc. Je vidno (aj podľa ďalšej fotografie, ktorú nahral do súťaže), že sa autor vyhral s časom závierky tak, aby nehybné speváčky a speváci vyšli vo výsledku úplne ostro a tanečníčky sa pohybom rozmazali. Za plus rátam aj zachytenie dostupujúcich nôh tanečníc ostro. Veľmi dobrá práca s expozíciou.

Foto: Michal Svítok

Treťou ocenenou fotografiou je fotka Michala Svítka. Rozostrená pohybom mužov i pohybom kamery. Fascinovala ma náladou aj tajomnom, netušil som, čo je na fotografii. Odkiaľ, kam a prečo títo ľudia utekajú? Majú niečo v rukách? Napriek extrémnemu rozmazaniu im viacerým vidno do tváre. Je to spôsobené stroboskopom, ktorý na mieste svietil a imituje tak prácu fotografa s bleskom. Stroboskop zmrazil postavy a tváre v určitých polohách a výrazoch, čo dáva fotke novú emóciu a množstvo detailov na pozorovanie. Ide o otvárací ceremoniál na OH v Soči.

Víťazom srdečne gratulujem, posielame im malú odmenu a oznamujem, že už sú odoslaní do spoločnej debaty a hlasovania o celoročnú výhru Fotky Nikonblogu SK.

Porota je zložená zo zástupcov spoločnosti Nikon, šéfredaktora Nikonblog CZ a šéfredaktora Nikonblog SK, teda mňa. Držím palce! Verím, že sa nám skoro podarí dopracovať k víťaznej fotke a autorovi, ktorý získa skvelý APS-C (DX) fotoaparát Nikon Z fc vo farbe podľa vlastného výberu.

Ostaňte s nami pre výsledky ale aj pre ďalší ročník súťaže Fotka Nikonblogu SK. V roku 2024 sme pre vás pripravili ako hlavnú výhru dokonca jedinečný full frame fotoparát Nikon Z f v hodnote 2500 €!

Galéria fotografií v užšom výbere (shortlist) 6. kola

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *