Láskavé a vtipné siluety mesiaca máj

Zvláštny názov pre vyhodnotenie piateho kola našej súťaže naznačuje, čo sa na vašich siluetách objavilo najviac. Bolo to priateľstvo, či už išlo o vzťah medzi zaľúbencami, priateľmi alebo k najlepšiemu štvornohému priateľovi. O máji sa hovorí ako o mesiaci lásky. Určite poznáte známu vetu „Máj, lásky čas“ a určite ste už počuli o bozkávaní sa pod rozkvitnutou čerešňou. 😊 No a asi to malo vplyv aj na to, aké fotografie ste do našej galérie nahrávali. Nie nezazlievam to nikomu a teším sa, že pozitivizmus si nájde miesto v hľadáčiku nadšených fotografov aj dnes. Veľa z týchto fotografií má práve preto zaujalo, lebo práve tie mali v sebe emóciu.

Tá vyžaruje z fotografie Erika Šveca s názvom E&M. Krásna ostrá silueta v silnom protisvetle zapadajúceho slnka, v ktorej možno čítať veľa detailov hovoriacich o vzťahu človeka a psa. Pomáha aj dramatickejšia úprava fotografie s vysokým kontrastom a dramatickou oblohou.

E&M

Krásne, aj keď nie dokonalé siluety sú dve dievčatká (sestry?) sledujúce niečo alebo niekoho, čo ich zaujalo za oknom. To, že to my nevidíme, je fajn, máme nad čím rozmýšľať. 😊 Z postoja, póz a tvárí diavčat je vidieť, že sa veľmi dobre poznajú. A názov? Waiting… Čakajúce… A autor? Opäť Erik Švec. 😊

waiting...

Zaujímavo graficky vyznieva aj fotografia staršieho páru, ktorý pozoruje ryby v akváriu. Kompozične vyrušuje trochu stĺp alebo podobný objekt vľavo dole, ale inak je graficky výborná a podobne výrazom. Tomu napomáha prázdna stolička, ktorá je akýmsi pozvaním pre niekoho, kto v danom okamihu chýba. Potomok? Autorom vydareného záberu Akvárium je Jiří Pluhař.

Akvárium

Koncerty sú miestom, kde sa protisvetlo vyskytuje takmer stále a je aj zaujímavé. Bodaj by nie, starajú sa oň často špecialisti osvetľovači. V galérii sa objavilo niekoľko siluetoviek či obrysoviek z koncertov. Najviac ma náladou a jednoduchou stredovou kompozíciou zaujala fotka Ľuba Kubalu s vtipným názvom „Čaute“.

Moje nadšenie pre street fotografiu sa však nakoniec nezaprelo. Keď som objavil s tagom Nikonblog052018 fotku 010 autorky Mia Feres, vedel som, že to bude kandidát na mesačného víťaza. A nakoniec to tak dopadlo. Autorka fotografovala siluety pred príznačným oplotením, ktoré sa „samo“ zahráva s myšlienkou siluet a ponúka okoloidúcim pohľad za plot z pozície rôzne veľkých ľudí či dokonca psíka. Aspoň tak tomu napovedajú priezory vo výške očí týchto siluet na plote. Autorka si počkala na človeka, ktorý prechádzal v tieni oproti nasvietenému plotu. Stlačila spúšť v okamihu, kedy nielen zapadol medzi dve siluety na plote ale mal zároveň veľavravnú pózu človeká konzumujúceho nejaké pouličné jedlo. V obraze sa nachádzajú iba čierne siluety alebo tiene a potom dve doplnkové farby oranžová a modrá. Vynikajúco zladená fotografia, z ktorej dýcha ulica. Aj preto získala fotku mesiaca Nikonblogu za mesiac máj 2018.

010

Víťazke srdečne gratulujem k výhre a k postupu do finále, v ktorom hráme o fototechniku Nikon v hodnote až 1111€!

 

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *