Klára Kolouchová, Petr Jan Juračka a Nikon na K2!

Britský zememerač T. G. Montgomerie označoval najvyššie vrcholy pohoria Karakoram na pomedzí Pakistanu a Číny. Päť najvyšších vrchov označil skratkami K1-K5 (K od pohoria Karakoram). Ostatné hory boli po čase premenované, jediná K2 si zachovala toto označenie dodnes. Je to navyše veľmi symbolické, lebo ide o 2. najvyššiu horu sveta (8611 m n.m.) po Mt. Evereste (8848 m n.m.). K2 sama o sebe nemá veľmi lákavú štatistiku, na jej vrchol sa dostalo násobne menej ľudí ako na Mt. Everest. Percentuálne je miera neúspešných i tragických výprav násobne vyššia ako nanajvyššiu horu sveta. Je to drsne krásna hora. Nazývajú ju aj klenotom medzi 14 osemtisícovkami sveta a jej impozantná pyramída to aj potvrdzuje. Prvý krát na horu vyliezli Taliani v roku 1954. Na K2 komerčné expedície nechodia a aj preto tam vyše 60% horolezcov vyjde bez kyslíkových prístrojov.

K2_BC_night

A prečo o tom píšem na náš blog? Pretože práve v týchto dňoch a týždňoch sa vybrala na druhú najväčšiu horu sveta aj česká horolezkyňa Klára Kolouchová (druhá Češka na Mt. Evereste). Áno, je to zajímavá informácia, poviete si, ale čo s tým má Nikon?

DSC_6996

Petr_K2

Kláru Kolouchovú sprevádza fotograf Petr Jan Juračka, ktorý fotografuje na naše fotoaparáty a momentále v týchto extrémnych podmienkach vyskúša Nikon D810A pre nočné zábery, D750 a novinku, profesionálny APS-C fotoaparát Nikon D500. Video točí aj dvoma dronmi, z ktorých, žiaľ, jeden medzitým padol za obeť náročným podmienkam. No a my sa môžeme tešiť na krásne fotografie, videá a texty, ktorými nás bude dvojica zásobovať počas celej výpravy. Teda podľa možností, keďže sa nachádzajú mimo bežných komunikačných sietí a využívajú na prenos materiálov satelitný modem.

DSC_1325

Prvé reporty z expedície už nájdete na stránkach horolezkyne. Po približne 120km dlhom treku expedícia úspešne dorazila do základného tábora pod K2. Základný tábor je cca. vo výške 5000 m n. m. Odtiaľ majú v pláne pokračovať ďalej do výškových táborov, kde niekoľko nocí prespia pred finálnym výstupom na vrchol K2. Ak vás téma vysokohorského horolezectva zaujíma a tiež ste zvedaví na fotografie a videá z expedície, nech sa páči, sledujte stránku Kláry Kolouchovej či facebook stránku p. Juračky.

stany_K2

Aj my vám sem tam pripomenieme novinky z expedície a budeme vás informovať o vývoji situácie pod druhou najväčšou horou sveta K2.

DSC_1182

Zdroj informácií: wikipedia.com, k2studio.sk, outdoorguide.cz, klarakolouchova.cz
Fotografie: Petr Jan Juračka

Zdieľaj

3 komentáre

  1. Obdivujem toto odhodlanie horolezkyne a aj fotografa, ktorý nebude asi tak trénovaný. Predpokladám, že až na vrchol sa fotograf nechystá?

    jednoducho krásne zábery z krásnej časti sveta

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *