Kirill Umrikhin: Bola to pre mňa cesta snov

Komandorské ostrovy – to znie skvele a zároveň tajomne. Zabudnutý, nehostinný, málo obývaný kraj sveta, niekto by možno povedal až okraj. A práve preto to pre mňa znie ako skvelý nápad, vydať sa na cestu práve sem, alebo na miesta tomuto podobné. Túto destináciu vám trochu predstavím.

Komandorské ostrovy sú neveľké súostrovie ležiace východne od Kamčatky v Beringovom mori. Súostrovie tvoria štyri ostrovy, najväčší je Beringov ostrov. Jeho dĺžka je približne 95 km a šírka 15 km. Jediná pernamentne obývaná obec je Nikolskoye, v ktorej žilo v roku 2010 iba 676 obyvateľov. Nehostinná krajina s neúrodnou pôdou, nie je lákavým miestom pre život. Využívanie bohatstva prírodných zdrojov je obmedzené pre vyhlásenie oblasti za prírodnú rezerváciu. Hlavnou obživou miestnych obyvateľov je rybolov, najmä získavanie kaviáru a zber húb.


A teraz k podstate. Prečo vás vlastne zoznamujem s Komandorskými ostrovami? Pretože práve túto neprebádanú časť zeme si vybral Kirill Umrikhin, ruský Nikon ambasádor, za miesto svojho fotografického projektu. Vybavený fototechnikou Nikon sa vybral do tejto odľahlej a nepreskúmanej časti Ruska, aby sprostredkoval pohľad na „stratený svet” vulkanickej krajiny, vzácnych druhov voľne žijúcich zvierat a nekonečného oceánu.

Kirill Umrikhin je športový fotograf, ktorý má rád vzrušenie a preto aj na tejto ceste si neodpustil zážitky hodné športového dobrodruha. Plavba cez oceán na plachetnici a prvý zdokumentovaný kite surfing v oblasti Beringovho mora dodali výprave nie len fotografický ale aj dobrodružný rozmer.

Peter Tyushkevich, pláž Khalaktyrskiy, Kamčatka
Nikon D5 | 1/3 200 s | f/4 550 mm | ISO 200 | AF-S NIKKOR 400 mm f/2,8E FL ED VR (s telekonvertorom)


Možno to znie ako klišé, ale pri takýchto fotografických výpravách musíte očakávať nečakané. Fotografoval som extrémne športy, krajinu s neuveriteľnou textúrou, portréty vidiečanov a vzácne voľne žijúce zvieratá. Musel som vedieť predvídať, aký výbavu budem potrebovať pri všetkých scenároch, aby som sa dokázal prispôsobiť a zachytiť kratučké čarovné okamihy.

 

Kirill Umrikhin o svojom projekte

Prečo ste si vybrali Komandorské ostrovy ako miesto pre váš špeciálny projekt?

Od narodenia som túžil po dobrodružstve, takže keď sa predo mnou vyskytla príležitosť vydať sa za projektom snov, vedel som, že chcem ísť na nejaké odľahlé miesto, o ktorom vie alebo ktoré navštívilo len málo ľudí. Spôsob, akým som ho našiel, je jednoduchý: otvoril som Google Maps a prezeral si satelitné snímky nových miest, o ktorých existencii som ani nevedel. Našiel som skupinu riedko osídlených nezalesnených ostrovov v Beringovom mori ležiacich asi 160 km východne od polostrova Kamčatka na ďalekom východe Ruska – stratený svet, ktorý čakal na objavenie.

Na tejto lokalite ma zaujali tri veci. Prvou bola jeho história – ostrovy objavil veliteľ Vitus Bering, ktorého loď v roku 1741 stroskotala na neobývanom ostrove, neskôr nazvanom podľa neho. V roku 1825 rusko-americká spoločnosť priviezla na ostrov Aleutov, aby na ostrovoch rozvíjali obchod s tuleňmi. V súčasnosti tvoria dve tretiny obyvateľstva ostrova Rusi a jedna tretina Aleuti, pričom jazykom Mednyj Aleut hovoria už iba dvaja ľudia. Druhou boli voľne žijúce zvieratá. Ostrovy sú rajom pre voľne žijúce zvieratá a domovom mnohých vzácnych druhov vrátane približne 350 000 tuleňov – čo je pätina ich celosvetovej populácie. A napokon príležitosti pre akčné športy – ešte nikto nikdy tu nesurfoval s padákom ani bez. Vďaka tomu som získal príležitosť posunúť svoje fotografovanie a lásku k dobrodružstvu na novú úroveň a nasnímať niečo, čo ešte nikto nikdy neodfotografoval.


Koľko plánovania vyžadovala cesta, ako je táto?

Nájsť odľahlú a nepreskúmajú lokalitu je skvelé, ale znamená to, že je k dispozícii len veľmi málo informácií, takže plánovanie bolo veľmi ťažké. Pred cestou som kontaktoval miestnych cestovných poradcov a Komandorskú prírodnú rezerváciu, aby som získal čo najviac informácií. Každý s kým som hovoril, mi povedal, že môj plán bude veľkou výzvou. Hoci iných ľudí by to možno odradilo, vo mne to vzbudilo ešte väčšiu túžbu túto lokalitu navštíviť. K dispozícii je minimálne množstvo snímok z Komandorských ostrovov, takže sme mali takmer nulovú predstavu o krajine a o tom či loď, na ktorej sme sa sem chceli preplaviť, zvládne okolité vody. V mnohých smeroch sme išli naslepo, ale to nám nezabránilo vydať sa na expedíciu a zistiť viac o obyvateľoch ostrovov, voľne žijúcej faune a krajine.

Aby som túto cestu mohol uskutočniť, potreboval som loď. Kontaktoval som kapitána žijúceho v meste Kamatcha, ktorý predtým ostrovy už štyrikrát navštívil. Počas jednej z plavieb sa následkom extrémnych poveternostných podmienok odtrhla kotva a jeho loď bola zničená. Napriek tomu sa však chcel na ostrovy vrátiť a preskúmať ich. Naša posádka mala celkovo sedem ľudí a všetci boli plní nadšenia (a tiež obáv) z cesty, na ktorú sme sa chystali.

S akými ťažkosťami ste sa stretli počas cesty?

Komandorské ostrovy majú do roka iba 10 slnečných dní a často čelia obrovským búrkam. Počasie je tiež extrémne temperamentné – jednu minútu si môžete užívať slnko, a skôr ako sa nazdáte, vás zastihne prudký lejak. Keď sme dorazili, nemali sme predstavu, čo môžeme očakávať. Počas cesty sme však mali veľké šťastie. Miestni ľudia hovorili, že to bolo najkrajšie leto, aké kedy zažili.

Hoci počasie bolo do istej miery na našej strane, do cesty nám vstúpili iné výzvy, ktoré sme neočakávali. Podmienky na život boli tvrdé – na lodi bola extrémna zima a väčšinu z nás postihla morská choroba. Ďalším problémom bolo dostať sa do blízkosti fascinujúcich zvierat voľne žijúcich na ostrove. Fotografovanie z lode je náročné, pretože musíte dávať pozor, aby ste si nepoškodili výbavu a snažiť sa udržať fotoaparát čo najstabilnejšie. Okrem toho ste vydaní na milosť samotným zvieratám – nedá sa naplánovať, aby sa tuleň pozeral vaším smerom, alebo aby vták preletel dostatočne blízko. Fotografovanie vyžadovalo veľa času, trpezlivosti a odolnej výbavy. Aj preto mám zo snímok, ktoré sa nám podarilo nasnímať, takú radosť.


Ktorý okamih z cesty si najradšej spomínate?

Určite to bolo vtedy, keď sme narazili na húf veľrýb. Bolo ich asi 20, plávali spoločne vo vode pod nami a bol to naozaj moment, kedy si poviete „uštipni ma, či sa mi to nesníva”. Chvíľu som ich sledoval vyzbrojený fotoaparátom Nikon D850 a dúfal som, že zachytím, ako vyskočia z vody, ale zostali pod hladinou. Na rozdiel od ľudí nemôžete požiadať veľrybu, aby kvôli vám vyskočila, takže musíte pracovať s tým, čo máte.

Ďalším fantastickým okamihom bolo fotografovanie tuleňov, keď som s nimi plával vo vode (s fotoaparátom Nikon D850 v podvodnom puzdre). Boli ich okolo mňa stovky – bol to úžasný zážitok, aj keď zároveň trochu strašidelný.

Čo ste sa zo svojho projektu naučili?

Možno to znie ako klišé, ale pri takýchto fotografických výpravách musíte očakávať nečakané. Na ostrovoch sme mali k dispozícii obmedzený čas a okolité prostredie vám môže prácu poriadne skomplikovať. Napríklad plavba loďou trvala tri dni, hoci sme predpokladali jeden. Avšak počas plavby sme zbadali veľryby a tie celkom zmenili plán. Hoci som plánoval zamerať sa na extrémne športy a surfovanie, celé sa to zmenilo na niečo oveľa väčšie – pohľad cez objektív na stratený svet, ktorý je domovom mnohých úžasných ľudí a zvierat. Fotografovanie ľudí a zvierat mi ukázalo smer, ktorým som sa dovtedy pri fotografovaní takmer vôbec nezaoberal. Chcem sa tam vrátiť a nasnímať viac veľrýb a kosatiek, ktoré v okolí ostrovov žijú.


Aké vybavenie ste na svojej ceste používali?

Používal som Nikon D5Nikon D850 a nový systém mirrorless Z 7, vďaka ktorým som mal neustále k dispozícii vhodné telo bez ohľadu na aktuálnu snímku alebo situáciu. Nie je prekvapením, že môj overený fotoaparát D5 bol ideálnym na snímky extrémneho kite surfingu – podľa mňa je tento fotoaparát nezničiteľný. A vďaka 153 zaostrovacím bodom a 99 krížovým senzorom je schopný udržať krok s akýmkoľvek rýchlym snímaním.

Obrazovú kvalitu fotoaparátu Nikon D850 s rozlíšením 45,4 MP som využil na snímky voľne žijúcich zvierat. Použil som tiež podvodné puzdro, ktoré mi pomohlo zachytiť emócie a detaily zvierat nad aj pod hladinou. Neexistuje veľa vecí, ktoré by tento fotoaparát nezvládol.

Toto bola moja prvá príležitosť skutočne otestovať nový systém mirrorless Z 7 a musím povedať, že vďaka podobnej ergonómii, akú majú digitálne zrkadlovky, je jeho používanie skutočne intuitívne. Je ľahký, tichý a obrazová kvalita je skutočne úžasná, či už pri snímaní malých detailov alebo širokouhlých snímok. Jeho schopnosti v oblasti citlivosti ISO sú v skutočnosti rovnako dobré ako v prípade fotoaparátu Nikon D850. Nemyslel som si, že je to možné.

Čo sa týka objektívov, vzal som si mix rôznych typov – rybie oko (AF Fisheye-Nikkor 16 mm f/2,8D a AF-S FISHEYE NIKKOR 8 – 15 mm f/3,5 – 4,5E ED), objektívy so zoomom (AF-S NIKKOR 24 – 70 mm f/2,8G ED a AF-S NIKKOR 70 – 200 mm f/2,8E FL ED VR) a objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou (AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G), a tiež nový objektív NIKKOR Z 24 – 70 mm f/4 S, ktorý je skvelý. Mojím obľúbeným objektívom je však vždy AF-S NIKKOR 400 mm f/2,8E FL ED VR – ten ma nikdy nesklame.

Akú radu by ste dali ostatným fotografom, ktorí by chceli uskutočniť podobný projekt?

Kľúčom k úspechu je správne naplánovanie, načasovanie a správne vybavenie. Venovali sme veľa času prípravám vopred a museli sme zabezpečiť, aby naše fotoaparáty a objektívy boli vhodné do všetkých poveternostných podmienok. Dôležitá je aj flexibilnosť – môžete mať predstavu o tom, ako chcete, aby sa veci vyvíjali, ale keď pracujete v takej neznámej časti sveta, priebeh cesty diktuje príroda a zvieratá – ste na ich ihrisku, takže musíte hrať podľa ich pravidiel.

Čo pre vás znamená, že môžete pracovať na takomto projekte so spoločnosťou Nikon?

Pre mňa to bola cesta snov a cítim sa poctený, že som dostal príležitosť realizovať ju od značky, ktorá ma sprevádzala na každom kroku mojej kariéry. Táto príležitosť ma donútila ísť až na hranice, nielen ako fotograf, ale aj ako cestovateľ, projektový manažér a dokonca športovec. Musím tiež veľmi pochváliť svoj tím, vďaka ktorému bola táto skúsenosť lepšia, než som dúfal – bez ich statočnosti, oddanosti a skúseností to mohol byť úplne iný príbeh.

Zdroj: nikon.sk, wikipedia.org

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *