Kadir Van Lohuizen vystavuje v Bratislave

Bol pondelok, neskoré popoludnie, bol som už unavený a pred sebou som mal ešte stále veľa práce. Už niekoľko dní som však vedel, že večer bude vernisáž dvoch výstav, o ktorých som vám chcel napísať a sám ich samozrejme vidieť.

Únavu sa však oplatilo prekonať. O 18-tej som stál s ostatnými na Vajanského nábreží pri nezvyčajnej inštalácii fotografií v prepravných kontajneroch. Neoľutoval som, že som sa premohol, bol som nadšený fotkami a hlboko zasiahnutý ich obsahom.

Niektorí okoloidúci chodci vraj šomrali, kovové opachy rozložené na nábreží Dunaja v centre Bratislavy sa im zrejme ako estetický prvok nepozdávali. Mne však zapadli do kontextu výstavy. Charizmatický fotograf Kadir Van Lohuizen priniesol do Bratislavy sériu fotografií Wasteland.

Kadir Van Lohuizen patrí k fotografom agentúry NOOR. Kadir je Holanďan, ale jeho kolegovia z agentúry pochádzajú a žijú v rôznych častiach sveta. Spája ich spoločný cieľ – individuálnymi alebo spoločnými projektami upozorňujú na globálne problémy.

Problémy, ktoré sužujú našu zem, krajiny a obyvateľov boli vždy hlavnou témou Kadirovej práce. Dokumentoval vojnové konflikty, sociálne témy, diamantový priemysel, stúpanie morí aj migráciu. Jeho fotografie sú silné a ukazujú to, čo by sme najradšej nevideli a verili, že také niečo vo svete neexistuje.

Ako skvelý fotograf získal viacero medzinárodných novinárskych ocenení a práve aj za projekt Wasteland  získal cenu WORLD PRESS PHOTO v kategórii Životné prostredie. V minulosti bol dokonca členom poroty tejto prestížnej fotografickej súťaže. A Slovensko malo tento rok tú česť, že Kadir prijal pozvanie a stal sa členom poroty našej národnej obdoby súťaže SLOVAK PRESS PHOTO. Strávil na Slovensku niekoľko dní, spolu s ostatnými fotografmi a porotcami vybrali to najlepšie, čo naši novinárski fotografi zachytili a návštevu zavŕšil otvorením svojich dvoch výstav.

Kadir Van Lohuizen je charizmatický človek a vynikajúci fotograf, ktorý robí svoju prácu z presvedčenia a zanietene o nej rozpráva. Dokumentárne snímky dopĺňa faktami, vďaka ktorým si lepšie predstavíme rozsiahlosť a dôsledky problémov.

Výstava Wasteland je prenesene pohľadom aj do našich domovov, do našich odpadkových košov. V roku 2016 začal skúmať a dokumentovať odpadové hospodárstvo šiestich veľkomiest. Zisťoval informácie a vycestoval do Jakarty, Tokia, Lagosu, New Yorku, Sao Paula a pozrel sa ako to vyzerá aj v meste, v ktorom žije, v Amsterdame. Zisťoval, koľko odpadu obyvatelia a ekonomika týchto miest vyprodukuje, ako sa s ním vysporiadava, ako vyzerajú a fungujú skládky odpadu. Dokážu v týchto rôzne vyspelých mestách využiť odpad a funguje jeho separácia a recyklácia?

Okrem vizuálneho zážitku z fotografického umenia autora sa z popisov výstavy dozviete, že najviac odpadu z domácností zo šestice miest vyprodukuje New York. Americké veľkomesto vychrlí viac ako štvornásobok odpadu v porovnaní s Tokiom. Že v Tokijské mestské spaľovne premieňajú smeti na energiu a teplo. Na najväčšej skládke odpadu na svete, na ktorú putuje odpad z Jakarty, žijú tisícky rodín, ktoré sa živia triedením odpadu, ktorý potom predávajú na recykláciu. Z amsterdamských kanálov vyloví špeciálna loď ročne asi 20 000 bicyklov. O Projekte Wasteland ste sa mohli dočítať pred časom aj na stránkach nášho Nikonblogu.

Pol hodinku po otvorení výstavy na nábreží nasledovala vernisáž v priestoroch Zichyho paláca. Vystavený súbor fotografií v priestoroch Galérie Nadácie SLOVAK PRESS PHOTO spája spoločná téma, globálny problém stúpania morí pod vplyvom klimatickej zmeny.

Kam pôjdeme? pýtajú sa ľudia, ktorí žijú neďaleko roztápajúcich sa ľadovcov, či na ostrovoch a pobrežiach pevnín so stúpajúcou hladinou, kde zvyšovanie hladiny spôsobuje zaplavovanie území, zvýšenú eróziu, či znehodnocovanie pôdy. Presídľovanie obyvateľov z ohrozených oblastí sa stane čoraz nevyhnutnejšie. Kam pôjdeme? To sa pýta aj sám Kadir, ktorého veľká časť rodnej krajiny leží pod hladinou mora…

Výstavy Kadira Van Lohuizena si môžete pozrieť v Bratislave do 4. októbra.


Výstava Wasteland

Vajanského nábrežie pri Propeleri, Bratislava

2.9. – 4.10.2019


Výstava Stúpanie morí: Kam pôjdeme?

Galéria Nadácie SLOVAK PRESS PHOTO

Zichyho palác, Ventúrska 9, Bratislava

2.9. – 4.10.2019


Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *