Jeden gram za jedno Euro: NIKKOR Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR – prvé skúsenosti

Ja nie som naslovovzatý wildlife fotograf, ale párkrát za rok si veľmi rád vyrazím so svojimi kamarátmi nafotiť aj nejakú prírodu. Je to výborná príležitosť otestovať vynikajúce teleobjektívy NIKKOR. Tak tomu bolo aj v prípade dnešného objektívu NIKKOR Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR.

NIKKOR Z 180 - 600 mm na Nikone Z 8. Ja som žiaľ na test mal "iba" kombináciu s Nikonom Z 6 II, ktorý nie je typickým nástrojom športového či wildlife fotografa.

Využili sme pekné počasie a extrémne teplú jeseň a vyrazili sme na pár dní do Maďarskej pusty, kde každý rok tradične fotíme ťah žeriavov popolavých. Bol som veľmi zvedavý, ako si tento objektív poradí v náročných podmienkach, keďže práve tu často fotografujeme zhoršených svetelných podmienkach s nedostatkom svetla. Škoda, že som nemohol tento objektív otestovať na typickom wildlife fotoaparáte, ale som používal iba svoj štandardný Nikon Z6 II. Aj preto toto ešte nepovažujem za kompletný test a určite sa k tomuto zaujímavému objektívu vrátim aj s Nikonom Z 8 alebo Z 9.

Dizajn a ergonómia

Objektív má svoje poctivé rozmery aj váhu, ktorá sa blíži k 2 kg bez statívovej pätky a so statívovou pätkou mierne prekračuje 2 kg. Pozor, ide stále vo svojej triede o jeden z ľahších objektívov. Ťažisko objektívu je navyše bližšie k fotoaparátu a tak manipulácia a fotografovanie z ruky aj počas dlhšieho obdobia mi nerobilo väčší problém. Myslím si, že s väčším telom ako je Z8 alebo Z9 by práca bola súprava ešte vyváženejšia a práca ešte pohotovejšia pohodlnejšia. Predsa len na tak veľký objektív je už aj Z 6 II malá protiváha. 😊

Rozmery od príruby po koniec objektívu sú cca. 316 mm x 110 mm. Priemer filtrového závitu objektívu je 95 mm. Po nasadení výraznej a účinnej slnečnej clony HB-109 objektív naberie na mohutnosti a pôsobí v teréne až úctyhodne.

Objektív je samozrejme pripravený na snímanie v exteriéri a je utesnený voči nepriaznivým vplyvom počasia. Svetelnosť objektívu je 5,6 – 6,3 a tak v podmienkach s nízkou hladinou svetla je nutné siahnuť po vyššej citlivosti ISO. U novodobých mirrorless fotoaparátov s tým však nie je problém.

Konštrukcia objektívu pozostáva z 25 prvkov v 17 skupinách, pričom až 6 členov je vyrobených zo špeciálneho skla ED (s nízkym rozptylom svetla) a jeden člen z asférického skla. Predný aj zadný člen sú opatrené fluórovou vrstvou pre ľahšie čistenie.

Zaostrovanie je vnútorné, pri zaostrovaní sa nemení dĺžka objektívu ani nič nerotuje. Zaostrovanie je tiché a neruší ani pri natáčaní videa. Minimálne vzdialenosti zaostrenia závisia od použitého ohniska.

Na ohnisku 180 mm: 1,3 m
Na ohnisku 200 mm: 1,36 m
Na ohnisku 300 mm: 1,67 m
Na ohnisku 400 mm: 1,94 m
Na ohnisku 500 mm: 2,19 m
Na ohnisku 600 mm: 2,4 m

Maximálny reprodukčný pomer je 0,25x = 1:4.

Pre zrýchlenie zaostrovania môžete rozsah vzdialeností zaostrenia obmedziť na 6m – ∞ alebo ho nechať v plnom rozsahu zaostrenia 1,3 m – ∞.

Prepínač automatického a manuálneho zaostrovania, obmedzovač rozsahu zaostrenia a statívová pätka.

Objektív je vybavený stabilizáciu obrazu v dvoch režimoch. Jeden štandardný a druhý šport, ktorý plynulo stabilizuje aj obraz v hľadáčiku a uľahčuje tak sledovanie a fotografovanie pohybujúcich sa objektov zvlášť v horizntálnom smere.

Objektív disponuje aj programovateľnými tlačidlami Fn a programovateľným ovládacím prstencom.

Objektív je veľmi dobre navrhnutý. Je príjemný na používanie a na svoj rozsah je aj ľahký. Neobťažoval ani pri dlhom nosení a chodení. Takmer bezhlučná prevádzka je určite pomocou pri práci v prostredí, kde je každý hluk nevítaný alebo pri natáčaní videa. Ideálne kombo však netvorí s malým Nikonom Z 6 ale skôr s väčšími fotoaparátmi profesionálneho radu – Z 8 a Z 9.

ISO 12800 pri čase iba 1/100 s! Objektív správne zaostil na prvý rad žeriavov.

Zaostrovanie

Túto časť budem písať vzhľadom na používanie s fotoaparátom Nikon Z 6 II. Predpokladám, že na Z 9 / Z 9 bude zaostrovanie ešte rýchlejšie a presnejšie. Ono je rýchle a presné aj na Z 6 II, ale nie až tak bezprecedentne, ako by mohlo byť. Nezriedka sme fotografovali na ISO 6400 či 12 800 pri snímaní žeriavov pred východom slnka. Zastavovanie ani v takýchto podmienkach nebolo stratené. Samozrejme v extrémnych podmienkach a na komplikovanom pozadí s nízkym kontrastom musíte rátať aj s nejakým odpadom. Percento zaostrených fotografií bolo ale vysoké. Celkovo ma prekvapilo viac to, že počas teplého dňa, keď sa vzduch nad vyhriatou zemou vlní, môžete mať problém získať ostré fotografie. To ale nemá nič spoločné s výkonom objektívu či fotoaparátu. Jednoducho moiré, ktoré nad povrchom vzniká, znemožňuje zachytiť ostro objekty a komplikuje aj ich zaostrenie. Čím je objekt vzdialenejší, tým viac vlniaceho vzduchu sa nachádza medzi fotografom a objektom a tým viac je objekt zdeformovaný striedaním vzduchu s rozdielnou teplotou a hustotou. Týka sa to samozrejme najviac pri fotografovaní na zemi. Vy wildlife fotografi to určite všetci poznáte. Aj preto počas dňa teleobjektív s extrémnym priblížením nevyrieši všetky problémy a počas niektorých dní sa s ním jednoducho na diaľku ponad zem fotografovať ani nevyplatí. Je to jednoducho fyzika. Aj preto sa fotografi snažia priblížiť k zvieratám čo najbližšie, aby eliminovali množstvo vlniaceho sa vzduchu pred objektom. V priaznivých podmienkach, keď slnko ešte nestihne nahriať zem alebo podvečer, keď sa už ochladí nie je so zaostrovaním ani ostrosťou obrazu nijaký problém.

Kantinuálne zaostrovanie pri naháňačke a zápasoch koní Przewalského

Kontinuálne sledovanie objektu je spoľahlivé, niekedy, keď je od začiatku obraz úplne rozostrený treba objektívu pomôcť manuálnym pootočením prstenca zaostrenia, aby chytil smer, ktorým má „začať hľadať“, Túto kapitolu si ešte nechám otvorenú na dotestovanie s dedikovaným akčným fotoaparátom typu Z 8 alebo Z 9, kde pokladám ešte lepší výkon v zaostrovaní.

Ostrosť a kresba na minimálnom ohnisku 180 mm
Ostrosť a kresba na maximálnom ohnisku 600 mm

Obrazová kvalita

Obraz z objektívu je veľmi pekný, sýte farby, dobrý kontrast aj so slnkom v zábere a ostrosť na všetkých ohniskách. Subjektívne sa môže zdať, že ostrosť je lepšia pri snímaní na bližšie a stredné vzdialenosti, no súvisí to pravdepodobne s tepelným vlnením vzduchu počas našich dní v maďarskej puste. Ostrosť objektívu je opäť vyššia ako u podobného objektívu pre DSLR NIKKOR AF-S 200-500 mm, ktorý som podobne testoval v maďarskej puste. Tento objektív je ale lešpei vyladený proti optickým chybám – závoju v protisvetle či rôznym aberáciám.

Záver

Zatiaľ som s bol objektívom veľmi spokojný, no čakám, že pri nasadení na „športovo zameraný“ fotoaparát Z 8 alebo Z 9 ma uchváti ešte viac. Hodnotím ho ale ako krok vpred oproti poslednému objektívu v podobnom rozsahu na DSLR – NIKKOR AF-S 200 – 500 mm. Má nielen lepší rozsah ohnísk, ale aj lepšiu ostrosť, odladenie optických chýb. Na prvý dojem ho hodnotím ako vydarený objektív vhodný pre všetkých nadšencov wildlife či športovej fotografie v interéri (vzhľadom na svetelnosť objektíu).  Jeho cenovka zodpovedá špecifikáciám, určeniu a kvalite, ktorú v objektíve dostanete. 2000 g objektív za 2000 € znamená 1 g objektívu za 1 €. Myslím, že to za to stojí.

Komplexné technické špecifikácie aa cena na stránkach výrobcu: www.nikon.sk

Galéria fotografií vyfotená objektívom NIKKOR Z 180 - 600 mm f/5,6 - 6,3 VR

Fotografie v galérii a článku sú vyvolané z nekomprimovaného formátu NEF (RAW) v programe Adobe Photoshop Lightroom podľa gusta autora. Upravené bez doostrenia, len korekcia kontrastu či farieb, exportované s default doostrením (štandard) pre web. 

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *