Industriálna fotografia v Nikon Photo Gallery

Industriálna fotografia znamená odvahu ísť na miesta, kam sa bežne človek nedostane. Fotiť stavby, ktoré sa zvyčajne ľuďom zdajú neestetické, fotiť ľudí, ktorých zamestnanie je fyzicky náročné a „špinavé“. Inokedy presunúť sa v čase a fotiť schátralé, roky nefunkčné priemyselné budovy, ktoré v sebe skrývajú kus minulosti, dýchajú príbehmi ľudí, ktorý tu zanechali kus práce , kus svojich životov. Na prvý pohľad je prostredie možno príliš ponuré, ale pre niektorých fotografov zároveň inšpiratívne a plné zaujímavých objektov a momentov. Po športových fotografiách Barbory Reichovej prináša toto leto Nikon Photo Gallery výstavu fotografií z horúcich hút.

HUTY / THE MILLS © Viktor Mácha: Moskva – Pri komore / by a chamber

Od stredy 11. júla 2018 uvádza Nikon Photo Gallery v Prahe výstavu fotografií Viktora Mácha – Huty.

Viktor Mácha (1984) pochádza z Prahy, kde vyštudoval teológiu a religionistiku na Karlovej univerzite. Od roku 2006 na svoje vlastné náklady cestuje po svete a dokumentuje závody ťažkého priemyslu ako sú železiarne, oceliarne, valcovne, kováčske dielne, zlievarne alebo koksovne. Jeho archív tvoria v súčasnej dobe fotografie z niekoľkých stoviek hút od amerického stredozápadu po ázijskú časť ruského Uralu. Súčasne už niekoľko rokov spolupracuje s Výskumným centrom priemyselného dedičstva pod FA ČVUT v Prahe a Národným pamiatkovým ústavom v Ostrave.

Cieľom jeho práce je objektívna dokumentácia krásy ťažkého priemyslu a nenávratne miznúcich technologických procesov spätých s výrobou a spracovaním kovov. Je totiž možné, že naša generácia bude jednou z posledných, ktorá na vlastnej koži pocíti tento fascinujúci svet temne duniacich továrenských hál.

HUTY / THE MILLS © Viktor Mácha: Franklin – valcovňa tyčí / rod mill

Lacná čínska oceľ, politicky motivovaná túžba po zelenších kontinentoch i prevratné pokroky v technológiách výroby menia náš svet v posledných rokoch k nepoznaniu. Priemyselná revolúcia skončila a dinosauri v podobe majestátnych vysokých pecí a kovovo vŕzgajúcich ťažných veží sú pred vyhynutím. S postupným útlmom priemyslu nám pred očami mizne i podstatná súčasť kultúry, ktorá spoluvytvárala celé 20. storočie. Onedlho budú možno industriálne fotografie Viktora Mácha posledným svedectvom ťažkého priemyslu minulého storočia.

Pred tromi rokmi sa s Viktorom Máchom porozprával Petr Lindner z Nikonblog.cz. Rozhovor si prečítajte tu.

Viktor Mácha: Huty

11.7. – 19.8.2018

Nikon Photo Gallery, Újezd 19, Praha 1 – Malá Strana

Otváracie hodiny:  utorok – nedeľa, 12:00–19:00

Vstupné zdarma

www.nikonphotogallery.cz

Zdroj: Tlačová správa Nikon

Zdieľaj

Jeden komentár

  1. Vyroba v gigantických a tažkych prevádzkach je zaujímave foto ,, no a nie každý sa tam aj dostane …. ,, proste užasne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *