Hortobágy, malá exotika za rohom

Na pohľad nedozerná rovina, kde tu lesík malých zakrpatených dubov, pomedzie, step, sem tam mokrade, rybníky, polia, impozantný rohatý dobytok, ovce so špicatými zatočenými rohami, kone, ľudia hrdí na svoje tradície, vynikajúce jedlo v menších či väčších čárdach (csarda)… Tí, ktorí čítate nikonblog pravidelnejšie, ste určite postrehli, že fototechniku, ktorú testujem, skúšam na určitých miestach, na ktoré sa rád vraciam. Jedným z takýchto miest je aj Národný park Hortobágy (Hrotobágyi Nemzeti Park).

Rovinatý kraj Národného parku Hortobágy
Foto: © Julo Kotus

Národný park je pomenovaný podľa mestečka, ktoré sa nachádza v maďarskej puste. Pusta (puszta) je rozľahlé rovinaté územie Maďarska pod východným Slovenskom, ktoré je charakteristické tým, že sa tu zachovávavajú dávne pastierske tradície, chov rýb a zároveň sa ochraňuje príroda tak, aby ostala zochovaná pre ďalšie generácie. Národný park Hortobágy je najstarším národným parkom v Maďarsku. Vyhlásený bol v roku 1973, od roku 1999 patrí aj do svetového dedičstva UNESCO. Ide o najväčšiu prírodnú rovinu v strednej Európe, ktorú ešte brázdia tradiční pastieri so svojím impozantným rohatým dobytkom. A robia tak už dve tisícročia! S týmito tradíciami sú späté aj miestne oslavy, ktoré sú fotogenické a pre nás tak trochu exotické.

Špeciálne rohaté ovce, racky, sú pre túto oblasť charakteristické
Foto: © Julo Kotus

Povedomie o týchto tradíciách je relatívne malé a tak pri nich nenájdete davy turistov. Či už budete na jazdeckých pretekoch pastierov (čikóšov) alebo pri tradičkej aukcii rohatého dobytka, buďte si istí, že tam bude viac domácich ako turistov. Zdá sa, že miestni ľudia naozaj milujú svoje tradície a robia ich pre seba. Všetky tradície sú sprevádzané výborným miestnym jedlom. Či si dáte rybacie halásle, guláš alebo perkelt, môžete sa tešiť na to, že cez chuťové poháriky dostane váš mozog inšpiratívny impulz a telo hodnotnú dávku energie. 

Aukcia dobytka. Pastieri vyháňajú býkov zo spoločnej ohrady do predvádzacej,
kde si môžu potenciálni kupci prezrieť býka a vypočuť si jeho rodokmeň a úspechy.
Foto: © Julo Kotus

Navyše, pusta ponúka pre milovníkov prírody ešte jedno nezabudnuteľné divadlo. Je to ťah Žeriavov popolavých na jeseň, počas svojho presúvania sa zo Škandinávie a iných severských krajín do Afriky.

Rybníky NP Hortobágy sú miestom, kde každoročne oddychujú a čerpajú energiu na cestu do teplých krajín tisícky žeriavov popalavých.
Foto: © Julo Kotus

Počas niekoľko tisíc kilometrového letu sa tieto impozantné vtáky väčšie ako bocian zastavujú a oddychujú na konkrétnych miestach, aby nabrali energiu popásaním sa na okolitých rozľahlých poliach.

Počas dňa sa žeriavy pasú na okolitých poliach.
Foto: © Julo Kotus

Cez deň sa  žeriavy rozletia po okolí a zberajú to, čo ostalo po žatve, hlavne kukuricu. Na večer sa zlietajú na rybníky Hortobágy. A toto je najväčšie divadlo. Pri západe slnka sa na jazero zletí aj niekoľko tisíc až niekoľko desiatok tisíc žeriavov a za charakteristického kriku sadajú na jazero. To má totiž v strede plytčinu, na ktorej žeriavy stoja celú noc. Pri okrajoch je zas jazero hlbšie a tak potenciálne predátory nemajú chuť v studenej vode plávať za vtákmi. Preto sa väčšina žeriavov sústredí práve na tomto rybníku. 

V noci sa žeriavy zlietajú na plytčinu uprestred rybníka, ktorý ich chráni pred útokmi predátorov.
Kým prídu žeriavy, môžete si nafotiť aj iné druhy vtáctva.
Volavky, čajky, fúzatky, husy, kačice, kormorány, chriašteľa, orliaka… Spolu vyše 360 druhov! 

Foto: © Julo Kotus

Ak máte chuť si divadlo vychutnať aj ráno, podobne zaujímavý je aj odlet žeriavov z jazera. Je potrebné prísť za tmy a vyčkať do východu slnka, kedy sa kŕdle začínajú dvíhať a odlietať za potravou.

Skoro ráno opúšťajú rybník, aby sa napásli na poliach. Za veľkého kriku.
Je to nezabudnuteľný zážitok.
Foto: © Julo Kotus

Posledná skupinka žeriavov na jazere. Ich elegantný pohyb pripomína balet.
Foto: © Julo Kotus

Oblasť rybníkov je v prísne chránenom území, po ktorom sa môžete presúvať pešo po vyznačených trasách. Nocľažisko žeriavov je na poslednom rybníku z celej sústavy rybníkov, pomedzi ktoré vedie obslužná poľná cesta i úzkorozchodná koľajnička. K rybníku sa dostanete peši po približne 5km túre od parkoviska pri stanici malého vláčika. Odviezť sa môžete aj vláčikom, ktorý už v októbri (sezóna tiahnucich žeriavov) nepremáva pre turistov pravidelne, ale je potrebné si ho objednať. Vláčik jazdí v bežných denných hodinách, čo znamená, že ak chcete vidieť ranné odlietanie, neostáva vám nič iné, iba vstávať skoro a potme absolvovať presun.

Na vyhliadkovej veži. Foto: © Julo Kotus

Pri samotnom jazere sú tri krásne pozorovateľne na koloch tesne nad hladinou jazera, jedna vysoká a niekoľko menších veží určených na pozorovanie vtáctva. Oblasť sa oplatí navštíviť, aj keď nie je sezóna žeriavov. V národnom parku Hortobágy bolo zaznamenaných až 362 druhov vtákov! Nielen pri rybníkoch ale aj v okolí nájdete veľa miest a pozorovateľní určených na birdwatching. 


Foto: © Julo Kotus

Jednou zo zaujímavých atrakcií je aj možnosť objednať si lodičku a previezť sa po jazere Tisza tó. Na neho sa napája mnoho ramien rieky Tisza, ktoré vytvárajú krásne meandre plné vtáctva. 

Ak holdujete operencom, tradíciám a výbornému jedlu, okolie Hortobágy a národný park odporúčam. 

Fúzatka. Foto: © Julo Kotus

Tip:

Ak sa chcete povzdelávať o histórii a tradíciách, nezabudnite navštíviť aj pekné múzeá. Múzeum pastierskych tradícií v Hortobágy (Hortobágyi Pásztormúzeum – Hortobágy) alebo na prírodu zamerané ekocentrum v Poroszló (Tisza-tavi Ökocentrum). V ekocentre môžete stráviť aj celý deň. Má niekoľko podlaží, 3D premietanie, vonkajšie prírodné expozície a obrie sladkovodné akvárium s objemom 735 000 litrov vody. 

Použitá technika:
Nikon D610
Nikon Df
Nikon D810
Nikon D500
Nikon Coolpix A
Nikon AF-S Nikkor 200-500mm f/5.6E ED VR
Nikon AF-P Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR
Nikon AF-S Nikkor 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR
Nikon AF-S Nikkor 16-35mm f/4G ED VR

Fotografie v galérii sú z posledných troch rokov.

Všetky fotografie v galérii: © Julo Kotus

Zdieľaj

3 komentáre

  1. Opravdu nádherné, dá se srovnat se safari někde v Africe … a přitom je to kousek od našich hranic 🙂 .

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *