Fotografovanie z ríše zázrakov… Kirsty Mitchell a jej Wonderland

Wonderland vznikol v roku 2009 ako malý projekt fotografky Kirsty Mitchell, ktorým chcela vzdať poctu jej mame Maureen. Tá 7 mesiacov predtým zomrela. Podľa slov fotografky ide o akýsi únik z bolesti a snahu pomocou nevysvetlených čarovných príbehov – obrazov – zachovať jej pamiatku. Jej mama totiž bola učiteľkou a za mladi jej čítala nekonečné množstvo rozprávok a príbehov.

30 rokov ovplyvňovala budúce generácie skrze svojich žiakov, ktorým vyrozprávala tisíce príbehov a hrala s nimi tisíce hier. V apríli 2008 jej diagnostikovali tumor v mozgu a nakoniec zomiera v malej francúzskej dedinke, kde odpočívala so svojim manželam, Kirstiným otcom. Bolo príliš chorá, aby ju previezli do rodného Anglicka. Namiesto pohrebu s množstvom jej bývalých žiakov sa konala len malá rodinná rozlúčka, čo na Kirsty zanechalo balestivý znak. Rozhodla sa urobiť niečo, čo jej mamu bude navždy pripomínať.

Čo sa na začiatku zdalo byť sezónnou záležitosťou, prerástlo do veľkého 6 ročného projektu, ktorý vyvrcholil obrovskou obrazovou knihou a výstavami Wonderlandu na rôznych miestach zeme. Jej prácu publikovali mnohé printy i online magazíny. Ani tu však príbeh nekončí. Práve pre svoj silný emocionálny príbeh vyjadrený obrazom, Kirsty už dnes pracuje na druhej knihe Wonderland II.

Už teraz vieme, že na jej mamu sa nezabudne.

Introducing The Wonderland Book from Kirsty Mitchell Photography on Vimeo.

Kniha Wonderland bola jedna z najviac podporovaných na Kickstarteri, kde v termíne skončila s podporou vyše 500%! Získala neuveriteľných 334 000 libier! Bola predstavená v septembri 2015 a v januári 2016 bola vypredaná. Existuje v troch formátoch a aj najmenší z nich je veľký. Dva ďalšie sú venované zberateľom a najväčším fanúšikom projektu.

THE WONDERLAND BOOK from Kirsty Mitchell Photography on Vimeo.

Vy, ktorí pravidelnejšie čítate nikonblog, viete, že mám rád jednoduchú fotografiu, najradšej nehraný zaujímavý moment, rozhodujúci okamih. Preto milujem street fotografiu, dokument či reportáž.

© Kirsty Mitchell

Niekedy ale žasnem, čo všetko dokážu urobiť niektorí fotografi, aby dosiahli svoju predstavu. A poviem vám, že ich predstava nie je nijako jednoduchá. Štylizovaná fotografia má svoje pravidlá, postupy a výsledky. Často sa silno retušuje a dokončuje v postprocese a potom priveľmi zaváňa grafikou. Skôr sa mi páči, keď sa maximálna práca vykoná priamo na mieste fotenia a v počítači sa už len doladia farby, kontrast a nejaké detaily. A to býva zložitejšie na prípravu ale jednoduchšie a menej zdĺhavé na dodatočné retuše a úpravy. A práve taká je fotografia Kirsty Mitchell. Ručne vyrába všetky kostými a doplnky a niekedy trvá aj 4 mesiace, kým pripraví scénu pre jednu fotografiu!

Wonderland – „The Secret Locked In The Roots Of A Kingdom“ – Kirsty Mitchell Photography from Kirsty Mitchell Photography on Vimeo.

Vymyslieť príbeh, nájsť miesto, postaviť kulisy, osvetlenie a prostredie je pripravené. Potom stylista vyberie a oblečie odev, kaderník vymyslí a urobí účes. Make up je jedna z najdôležitejších vecí. A nakoniec prichádza na rad samotné fotografovanie, ktoré sprevádza ešte prípadná improvizácia. Vymýšľanie póz, výrazu, doplnkov v podobe dymu, niekedy vody, zmena svetiel…

Imponuje vám takáto predstava o fotení? Pozrite si video fotografky Kirsty Mitchell pri fotografovaní série fotografií „She’ll Wait For You In The Shadows Of Summer“ (počká na teba v tieňoch leta – voľný preklad autora). Pri fotografovaní využila všetky spomínané postupy.

Vo videu sa mihne aj jej technika – Nikon D800E a Nikkor AF-S 24-70mm 1/ 2,8 G ED.

Wonderland – ‚She’ll Wait For You In The Shadows Of Summer‘ – Kirsty Mitchell Photography from Kirsty Mitchell Photography on Vimeo.

No a pripájam vám aj ďalšie jej zaujímavé videá, ktoré vznikli pri fotografovaní projektu Wonderland (krajina zázrakov – voľný preklad autora) alebo jeho propagácii.

Zaujímavé je video z fotografovanie hlavnej fotografie pre knihu Wonderland I. Fotografovalo sa pri hustom snežení, model bol oblečený do mohutných šiat ozdobených bohatou kvetinovou výzdobou. Práve tá zaujala Robina(červienka), ktorý je národným vtákom Angličanov. Červienka spolupracovala a stala sa nečakaným ale dôležitým komparzistom v scéne. 🙂

Rough Behind the Scenes Footage From the Making of ‚Home‘ (‚Wonderland Series) from Kirsty Mitchell Photography on Vimeo.

Viac zaujímavých videí z tvorby Kirsty Mitchell nájdete tu:
https://www.kirstymitchellphotography.com/videos/wonderland-shorts/

Zdroj informácií: https://www.kirstymitchellphotography.com/

Zdieľaj

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *