Farebný svet očami farboslepých

Počuli ste už o ostrove Pingelap? Možno vám skôr niečo povie jeho prezývka, ktorú získal pred niekoľkými rokmi  – ostrov farboslepých.

Pingelap je ostrov v Mikronézii, ktorého nepomerne vyššie percento, oproti bežným populáciám, trpí farboslepotou. Okolnosti tejto genetickej poruchy u obyvateľov nie sú vedecky dokázané. Ale existuje legenda, ktorou si túto anomáliu domorodci vysvetľujú. V roku 1775 sa ostrovom údajne prehnal silný tajfún, ktorý takmer vyhladil obyvateľstvo. Medzi tými, ktorí veľké nešťastie prežili, mal byť aj vládca, ktorý trpel formou farboslepoty. A tak sa mohlo stať, že jeho gény sa generáciami extrémne rozšírili po ostrove.

Dnes približne 10% populácie verí, že je nositeľom tohto génu. Pre porovnanie, v ostatnom svete trpí úplnou achromatopsiou, ako sa odborne táto porucha nazýva, asi jeden z 30 000 ľudí.

Vnímanie sveta v celom farebnom spektre je pre väčšinu z nás úplnou samozrejmosťou. A v umení obzvlášť. Každý fotograf citlivo vníma dôležitosť farieb objektov na svojich fotografiách. Necháme ich vyniknúť vo svojej prirodzenosti, alebo im v postprocese pridáme intenzitu či mierne stlmíme, alebo ich prevodom do čierno-bielej úplne vynecháme. Je to náš rukopis, naše osobné vnímanie fotografovanej scény. Naša snaha nechať vyniknúť to, čo považujeme za dôležité, predstaviť druhým naše vnímanie sveta.

Ľudia z ostrova Pingelap inšpirovali belgickú fotografku Sanne De Wilde k vytvoreniu fotografií z ich „bezfarebného“ sveta. Svoje osobné fotografické projekty zameriava na genetické poruchy, ktoré ovplyvňujú životy a psychickú identitu ich nositeľov, ľudí s trpasličím vzrastom alebo albinizmom. Projektom „Ostrov farboslepých“ chce ľuďom sprostredkovať iný spôsob videnia a interakcie so svetom. Vyzdvihnúť dôležitosť zraku ako prvého vyslanca nášho tela, ktorý nás zoznamuje so svetom. Je to projekt, ktorý chce poukázať na našu ľudskú rôznorodosť.

Fotografka svoj projekt poňala z dvoch strán. Po návrate z ostrova pozvala niekoľko ľudí trpiacich achromatopsiou z Holandska a Belgicka, aby dofarbili čierno-biele fotografie. Cítili sa nekonfortne, pretože nevedeli, aké farby používajú. Vďaka tejto práci spoznala Sanne talentovanú Holanďanku, ktorá jej pomohla pochopiť ako farboslepí vidia svet.

Na ostrove Pingelap sa pre autenticitu záberov rozhodla fotiť s aparátom upraveným pre infra fotografiu. Výsledkom sú snímky, ktoré by mali ilustrovať videnie farboslepého človeka. Niektoré sú čierno-biele, iné majú pomocou infra úpravy fotoaparátu pozmenené farby, aby imitovali videnie tých, ktorí dokážu rozpoznávať napríklad niektoré odtiene červenej a modrej.

Aj vy ste už niekedy experimentovali s infra fotkou? Fotografke agentúry NOOR Sanne de Wilde sa vďaka nej podarilo priblížiť svet, aký väčšina z nás nepozná a učí nás vnímať ho očami druhých. Rovnakí ľudia, ako my, žijúci v tom istom nádhernom svete, len v inom farebnom spektre…

Technika Sanne De Wilde:
Nikon D700 s upraveným snímačom pre infračervenú fotografiu
NIKKOR AF-S 24-70mm f/2.8G ED

Film „That shot“ bol nasnímaný Nikonom D5 v 4K kvalite.

Zdroj:
www.youtube.com
www.nationalgeographic.com

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *