Erdžanie koní a bučanie kráv: Nikon Z 8 v akcii

Nikon z 8 sa v priebehu niekoľkých mesiacov stal v mnohých krajinách predajným bestsellerom vo svojej kategórii profesionálnych fotoaparátov. Ako sme už mnohokrát spomínali, až na pár malých detailov ide o zmenšenú verziu vlajkového modelu Nikon Z 9. Čo je dôležité, Z 8 zdieľa so svojím väčším bratom všetky vlastnosti týkajúce sa zaostrovania i rýchlosti snímania. Je preto rovnako vhodný na fotografovanie športu a akcie ako Z 9. Aj preto som sa rozhodol vyskúšať ho na fotografovanie náročného športu – preteky National Slovak Cattlemen Cup, pri ktorých je aj rýchly pohyb na krátke vzdialenosti, aj rýchle a často nepredvídateľné zmeny smeru pohybu.

Spoľahlivé zaostrenie na koňa a človeka v pozadí

Atomatické zaostrovanie

Nikon Z 8 bol schopný držať krok aj s najrýchlejšími koníkmi a to vo všetkých náročných podmienkach, ktoré ma počas fotografovania pretekov zastihli – znížená intenzita osvetlenia, protisvetlo, prach, ostré protisvetlo, umelé svetlo s nízkou intenzitou…

Vzhľadom na to, že kone pri naháňaní dobytka často menia smer a v zlomku sekundy sú schopné otočiť sa na druhú stranu, som používal iba dva spôsoby voľby zaostrovacích bodov – 3D kontinuálne sledovanie objektu a automatický výber AF bodov s rozpoznávaním ľudí a zvierat.

Aj keď 3D sledovanie objektu bolo použiteľné, nakoniec mi najlepšiu službu urobil systém automatickej detekcie ľudskej tváre či zvierat. Prečo? No pre 3D snímanie musíte na začiatku určiť bod, ktorý bude fotoaparát sledovať a to často nebolo možné. Kone tak rýchlo vbehnú do záberu, že to vôbec nebolo praktické a tak rýchle, ako som potreboval.

Sériové snímanie a spoľahlivé zaostrovanie umožňuje zachytiť celý dej a vybrať ten naj záber

Na druhej strane automatický výber tváre ľudí a zvierat vo väčšine situácií rozpoznal aj zviera aj človeka a potom som mohol dokonca jednoduchým spôsobom pomocou zadného joystick-a voliť medzi zvieraťom a človekom. Po chvíli to bolo rýchle a intuitívne. Samozrejme žiadna technológia v tak náročných podmienkach nie je 100% a ani Z 8 nie, ale nepamätám si z obdobného fotenia toľko perfektne zaostrených fotografií s výnimkou Nikonu Z 9, ktorý je na tom výkonom AF obdobne.

Nikon Z 8 + NIKKOR Z 24 - 70 mm f/2,8 S
Nikon Z 8 + NIKKOR Z 70 - 200 mm f/2,8 S

Objektívy a svetelnosť

Fotografoval som troma objektívmi – NIKKOR Z 24 – 70 mm f/2,8 S, NIKKOR Z 70 – 200 mm f/2,8 VR S a keď hladina svetla klesla na nízku úroveň a zapli sa umelé svetlá, vytiahol som portrétny objektív NIKKOR Z 85 mm f/1,2 S. 

Fotografie Pole bandingu | Nikon Z 8 + NIKKOR Z 85 mm f/1,2 S

Je neuveriteľné, ako presne dokáže Nikon Z 8 sledovať objekt aj s takmer úplne odcloneným extrémne svetelným portrétnym objektívom. To sú fotografie z Pole bandingu pri citlivosti ISO 6400. Ak by som nemal k dispozícii objektív so svetelnosťou f/1,2 ale „iba“ profi zoom s f/2,8, musel by som fotografovať na citlivosť ISO 25 600! A to by už bolo cítiť. S citlivosťou ISO 6 400 nemá Nikon Z 8 nijaký problém.

Expozícia

Pri fotografovaní som používal plný manuál, keďže objektív bol raz smerovaný oproti tmavému pozadiu a vzápätí proti silnému protisvetlu. Akákoľvek automatika tu nebola tak spoľahlivá ako plný manuál. Počas dňa som sa potom pohyboval na citlivostiach ISO od 1 600 až do 6 400 podľa toho, ako sa vonku mračilo alebo vykuklo slnko práve počas západu až do zotmenia a zapnutia umelého osvetlenia.

Záver

Fotenie s Nikon Z 8 na National Slovak Cattlemen Cup som si užíval. Zaostrovanie pracovalo v môj prospech. Rozpoznávanie ľudských tvárí a zvierat bolo extrémne nápomocné a rýchlejšie ako 3D sledovanie objektu, ktoré pri fotení športu prevažne používam.

Fotografovanie športu s tak rýchlym a spoľahlivým prístrojom má však aj svoje nevýhody. Končíte s kartami plnými technicky dobrých fotografií a o to náročnejšie je také množstvo záberov pretriediť a spracovať. 😊 Na druhej strane máte väčšiu šancu zachytiť ten správny okamih. Obraz z Nikonu Z 8 je perfektný aj pri vysokých citlivostiach ISO 6400 a dobre reaguje aj na funkciu odstraňovania šumu v Adobe Photoshop Lightroom. Teším sa na ďalšie fotenia a natáčania s Nikonom Z 8 a samozrejme čas od času sa so skúsenosťami podelím.

Zdieľaj

2 komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *