Dobrý vstup do sveta full-frame fotografie: Nikon Z 5

Keď som sa po prvýkrát dozvedel špecifikácie fotoaparátu Nikon Z 5, premýšľal som, pre akú skupinu fotografov je vlastne tento model určený. Snímanie je pomalšie ako u Z 6. 4,5 sn./s v porovnaní s 12 sn./s resp. 14 sn./s u novšej Z 6II je veľký rozdiel. Takže pre fotografov, ktorý potrebujú rýchle sériové snímanie, to nebude. Pre natáčanie videa bude tiež lepšou voľbou Zet šestka alebo sedmička. 4K video dokáže natáčať iba s orezovým faktorom 1,7x. Znamená to, že všetky ohniskové vzdialenosti objektívov sa prepočítavajú – násobia sa koeficientom 1,7, čo je nevýhoda, ak chcete točiť širokouhlé video. V takom prípade by ste si museli pozháňať ultra širokouhlý objektív, aby ste dostali zodpovedajúci záber. Fotoaparát neukladá video v nekomprimovanom formáte, alebo 10 bitovom zázname či v HDR. Full HD video orezový faktor nemá, ale zase nedisponuje rýchlymi snímaniami 120 sn./s ako napríklad Z 6.

Pre koho je teda Z 5 určený?

Po dvojtýždňovom používaní som pochopil a zistil, pre ktorú skupinu fotografov môže byť Z 5 naozaj zaujímavý. Pre fotografov, ktorých objektom je príroda či krajina. 24 Mpx je v kombinácii s ostrými, kvalitnými NIKKOR Z objektívmi pre bežného nadšeného krajinára viac ako dosť. Výstup z neho môžete pokojne vytlačiť na metrový obraz bez toho, aby ste videli rozdiel, keby ste fotografovali 45 Mpx Zet sedmičkou. Rozdiely by ste museli hľadať veľmi pozorne. Ďalej by to mohli byť fotografi mestských scenérií, architektúry. To všetko sú žánre, ktoré nevyžadujú rýchle snímanie. Vhodný je aj pre blogerov, cestovateľov, ale aj pre veľmi populárny žáner food fotografie. Sám som to vyskúšal, jedlá či zátišia fotí vynikajúco. Nakoniec sa mi teda podarilo nájsť skupiny fotografov, ktorým by Z 5 mohla pri fotení naozaj vyhovovať a to aj vzhľadom na nižšiu cenu oproti Z 6.

Ktoré výhody Z série zostali zachované?

Z 5 má takmer všetky pozitíva Nikon Z série. Telo je vybudované z kvalitnej zliatiny horčíka s časťami z polykarbonátu. Je utesnené voči nepriaznivým vplyvom počasia a to na úrovni profi zrkadloviek radu 8XX či 7XX. Prach, hmla či mrholenie vás pri fotení nezastaví. Samozrejme treba si dať pozor, aby bol v nepriaznivých podmienkach utesnený aj objektív a v nich objektív nemeňte, inak by ste mohli vystaviť senzor znečisteniu.

Čo sa týka ovládania, skoro nič sa nezmenilo. Zostali zachované všetky tlačidlá, ktoré zabezpečujú priamy prístup k najčastejšie používaným funkciám ako korekcia expozície, tlačidlo natáčania videa, zmeny citlivosti ISO. Ostal aj predný a zadný volič expozície, znamená to, že osobitne volíme čas, clonu a tiež množstvo programovateľných tlačidiel.

Čo sa týka ovládania alebo dizajnu tela, rozdiel je vo vrchnom stavovom displeji. Ten u Z 5 úplne chýba. Tento čiernobiely displej, ktorým disponujú vyššie modely, ukazuje základné údaje o expozícii a jej zmenách. Dôležitý je najmä pre akčných fotografov, ktorí si letným pohľadom na vrch fotoaparátu skontrolujú nastavenia fotoaparátu. Všetky tieto údaje sa samozrejme zobrazujú aj na zadnom displeji fotoaparátu aj v hľadáčiku. O nič zásadné neprichádzate ale môže sa hodiť vtedy, ak fotíte v prítmí a nechcete rušiť zadným displejom. Vrchný stavový displej totiž nevyžaruje do okolia skoro žiadne svetlo. Navyše si môžete jeho jas manuálne prispôsobiť. To je jediná nevýhoda ovládania Z 5 oproti Z 6 / Z 7.

Podstatné tiež je, že zachovaná zostala aj stabilizácia snímača. 5-osová stabilizácia snímača veľmi pomáha pri fotografovaní z ruky, vďaka nej udržíte z ruky aj dlhšie časy, ako by bolo možné bez nej. Táto stabilizácia má účinnosť až 5 expozičných stupňov a naozaj napomáha ostrým fotkám v slabom svetle. Vďaka nej objavíte aj nové možnosti použitia starých objektívov bez stabilizácie, aj manuálnych objektívov, ktoré ste používali so starými filmovými fotoaparátmi a vďaka FTZ adaptéru ich môžete používať aj s Nikon Z fotoaparátmi.

Ku komfortu fotografovania patrí aj kvalitný displej a hľadáčik. Hľadáčik má 3,6 mil. bodov. Je ostrý a detailný nielen vďaka jemnému rozlíšeniu, ale aj optike, ktorá sprostredkuje obraz displeja v hľadáčiku oku. V tomto je Nikon naozaj vynikajúci. Elektronický hľadáčik zostáva zachovaný. Zadný displej Z 5 má o niečo nižšie rozlíšenie.

Prispôsobiteľnosť a ovládateľnosť fotoaparátu je na príkladnej úrovni.

Výbava fotoaparátu

Keďže telo fotoaparátu s výnimkou horného stavového displeja zostáva nezmenené oproti vyššiemu radu, používajú sa aj rovnaké batérie EN-EL15C, ktoré podporujú aj napájanie prostredníctvom USB-C portu. Je možné použiť rovnaký battery pack NB-N10. Môžete tak zapojiť dve batérie bez toho, aby ste museli prerušiť napríklad sériové snímanie, alebo aby ste prišli o energiu. Najprv vymeníte jednu batériu, druhá batéria neprerušene dodáva fotoaparátu energiu ďalej a potom vymeníte druhú. Vymeníte batérie bez toho, aby ste prerušili prívod energie do fotoaparátu. To sa vám môže niekedy hodiť.

Zaostrovací systém má rovnaký počet zaostrovacích bodov ako Z 6 / Z 6II – 273 bodov s fázovou detekciou kontrastu. Znamená to, že ponúkajú rýchle a presné ostrenie. Sú umiestnené na senzore, ktorý zároveň sníma obraz. Znamená to, že nedochádza k backfocusu či frontfocusu – zaostrovanie je presné, kam zamierim fotoaparát, tam zaostrí. Nedochádza k posunu zaostrenia pred alebo za chcený objekt. Z 5 samozrejme dokáže aj kontinuálne preostrovať na pohybujúci sa objekt a dokáže ho sledovať v celej ploche obrazu. Subjektívne mám pocit, že sledovanie je na úrovni Z 7, jemne zaostáva za Z 6, ale nijako exaktne to neviem pomerať, takže ostávam pri pocite.

Jedna veľká zmena vo výbave fotoaparátu, ale navonok neviditeľná, sa skrýva pod dvierkami slotu na karty. Áno, karty. Dočkali sme sa dvoch slotov na SD karty UHS 2 rýchlosti. Fotoaparát obsahuje aj konektor na mikrofón a slúchadlá. Keď natáčate video, môžete tak použiť externý mikrofón a zároveň kontrolovať audio cez slúchadlá.

U fotoaparátu môžete použiť mechanickú závierku, ktorá disponuje minimálnym časom až 1/8000 s, alebo prvú lamelu závierky elektronickú druhú mechanickú, ak chcete eliminovať roztrasenie záberu mechanickým pohybom závierky, alebo plne elektronickú, ak chcete fotografovať úplne ticho. Pozor, elektronická závierka funguje na postupnom odčítaní signálu z pixelov po riadkoch takže v prípade rýchleho pohybu (objektu ale i fotoaparátu môže dôjsť k deformácii obrazu – tzv. rolling shutter efekt. Pre šport alebo pohyb radšej voľte mechanickú závierku. Podobne elektronická závierka môže mať problém s výbojkami alebo inými blikajúcimi svetlami, kedy môžete mať nekonzistentnú expozíciu alebo fotoaarát zachytí rôznofarebné pásy naprieč obrazom. Nie je to záležitosť len Z 5 ale v podstate akejkoľvek elektronickej závierky, niektoré majú tento efekt výraznejší, iné menej.

Nikon Z 5 je samozrejme plne kompatibilný s Nikon FTZ adaptérom a tak aj na ňom môžete používať prakticky všetky objektívy s bajonetom Nikon F (niektoré samozrejme s určitými obmedzeniami).

NIKKOR Z 24-50 mm nie je najostrejším objektívom, ak sa budete pozerať pod mikroskopom do extrémnych rohov obrazu, ale na svoju cenu, kompaktné rozmery a mušiu váhu podáva prekvapujúci výkon.

Obrazová kvalita

Z 5 má vo svojom vnútri CMOS senzor, no na rozdiel od Z 6 a Z 7 nejde o backside illuminated (BSI) senzor, ale senzor so štandardnou konštrukciou. Obával som sa, že bude v šume veľký skok v neprospech kvality pri vyšších citlivostiach ISO. Rozdiel je cítiť, ale nie je veľmi viditeľný. Odhadujem, že na úrovni ½ až ¾ expozičného stupňa a začína sa prejavovať až od ISO 3200 vyššie. Znamená to, že pri ISO 3200 cítiť šum v obraze podobne ako u Z 6 pri ISO 5000. Znamená to stále vynikajúci výkon pri vyšších citlivostiach. Úroveň šumu Z 5 by som umiestnil niekde medzi Z 6 a Z 7. Kým sa nevyšplháte na ISO 3200, bude len veľmi ťažko hľadať rozdiel v intenzite šumu medzi Z 5 a Z 6. Ak si zoberieme cieľovú skupinu, ktorou sú fotografi prírody, scenérií, zátiší, makrofotografi, food fotografi, vysokú citlivosť ISO v princípe nepotrebujú. Pre čo najvyššiu kvalitu obrazu veľmi často fotia zo statívu na natívne najnižšie hodnoty ISO.

ISO 3200 je stále plne využiteľné, takže ani dokumentaristi nemajú problém vyhotoviť fotografie na miestach s nízkou intenzitou osvetlenia. Setový objektív NIKKOR Z 24-50 mm f/4-6,3

Farby sú typicky „nikoňácke“, pestré, najväčším benefitom je veľký Nikon Z bajonet a využitie Nikon Z objektívov, ktoré majú vynikajúcu ostrosť, odolnosť voči optickým chybám, aberáciám, protisvetlu a presné a plynulé zaostrovanie.

Fotoaparát sa predáva v kite s objektívom 24-50mm. Je to zaujímavý objektív hlavne pre svoju váhu a veľkosť. Je extrémne kompaktný a ľahký. Daňou za to je nižšia svetelnosť objektívu, ktorá začína na f4 na 24mm a končí na f6.4 na 50mm a je to len 2-násobný zoom. Pri slabších svetelných podmienkach sa v tejto kombinácii fotoaparátu s objektívom môže preto stať, že nebude zaostrovať tak razantne a rýchlo ako napr. s objektívom 24-70mm f2.8. Nie je to chyba fotoaprarátu, je to jednoducho fyzika. Na zaostrovací senzor fotoaparátu dopadá menej svetla a preto tento objektív zaostáva za drahšími objektívmi. 24-50mm má slušnú kresbu, odolnosť v protisvetle. Nie je úplne ostrý až do najvzdialenejších rohov obrazu, ako povedzme kitový objektív Z 24-70 mm f/4 S, ale opäť je to fyzikou. Šošovka s priemerom 3 cm nemôže poskytnúť taký obraz ako šošovka s priemerom 6 cm. Na svoju cenu a veľkosť a váhu však podáva nadštandardný výkon.

Nikon Z 5 znamená vstup do Nikon Z systému mirrorles fotoaparátov s veľkým bajonetom a špičkovými objektívmi. Pozrite sa, akú kresbu dosiahne Z 5 v spojení NIKKOR Z 85 mm f/1,8 S!
Nočné fotografie s dlhými časmi majú výborný dynamický rozsah, sú bez šumu a štandardný objektív Z 24-50 mm tvorí po dostatočnom zaclonení (F11 v tomto prípade) 14-cípe hviezdice z ostrých svetiel.

Zaostrovanie

Autofokus Z 5 je rovnaký ako u Z 6. Má 273 AF bodov s novými funkciami ako rozpoznávanie tváre, očí nielen ľudí, ale aj u psov a mačiek. Toto automatické rozpoznávanie najnovšie funguje aj vo videu. Fotoaparát si sám prispôsobuje aj automatickú expozíciu na tvár a tak vo väčšine prípadov aj v protisvetle nemusíte ručne korigovať expozíciu.

Zaostrovanie je na chlp presné. Pri AF-S (jednoduché zaostrenie na jednu vzdialenosť) necítite rozdiel medzi Z 6 a Z 5. Kontinuálne zaostrovanie je podobné ako u Z 7. Aspoň mne sa to takto zdá, že málinko na Z 6 zaostáva. Nie je však problémom úspešne sledovať bežne sa pohybujúcich ľudí alebo objekty ako vidíte na troch fotografiách vyššie.

Video

Ako som spomínal v úvode, Z 5 natáča 4K video s crop faktorom 1,7x pri maximálnej frekvencii 30 obr./s, Full HD natáča vo frekvencii 60 obr./s a bez orezu. Vďaka tomu môžeme záber FHD aspoň čiastočne spomaliť pre dosiahnutie emócie. Nie je to však Z 6 / 7, ktoré Full HD video vedia točiť až vo frekvencii 120 obr./s. Nadšencov videa ale poteší, že fotoaparát je vybavený konektorom na mikrofón a slúchadlá pre kontrolu audia. Z 5 nedokáže natáčať do externého rekordéra ani RAW ani 10 bit záznam či HLG. Je primárne zameraný na fotografov a tieto pokročilé funkcia videa ustúpili lepšej cenovke.

Zhrnutie skúseností

Používanie Z 5 bolo pre mňa úplne prirodzené. Keďže už takmer dva roky používam Z 6, nič mi nechýbalo, nič nové som sa nemusel učiť. Tlačidlá som si hneď prispôsobil tak, ako som zvyknutý zo Z 6. Stavový displej mi niekedy chýbal, hlavne keď som fotil akciu, na ostrom slnku je predsa len horný displej lepšie čitateľný.

Na zaostrovanie sa môžete spoľahnúť. Keď som fotil dcéru na koníkovi, sériové snímanie 4,5 sn./s bolo trochu málo, ale na druhej strane má fotoaparát dobrý buffer, že sa pri bežnom fotografovaní nezastavíte. Buffer 100 snímok v jednom rade stíha v tejto frekvencii preukladať fotografie.

Fotoaparát má samozrejme aj Wi-Fi a Bluetooth na spoľahlivé pripojenie so smart zariadeniami, ktoré môžete používať na okamžité sťahovanie fotografií už počas fotografovania. Môžete si nastaviť, aby fotoaparát automaticky po vyfotení sťahoval fotky do zariadenia, zvolíte si či vo webovom alebo plnom rozlíšení. Akonáhle vyfotíte, fotoaparát fotku prenesie a vy ju môžete ihneď zdieľať, alebo aj prezentovať klientovi. Aj po vypnutí fotoaparát doposiela snímky do smart zariadenia. Pomocou smart zariadenia môžete fotoaparát ovládať ako s diaľkovým ovládaním. Využijete to napríklad, keď fotoaparát umiestnite na mieste, kde vy nemôžete byť, aby ste napríklad nerušili divokú zver. Zaujímavá je možnosť nabíjania cez USB, keď si napríklad zabudnete nabíjačku. USB C kábel je dnes už bežne dostupný.

Výborná stabilizácia obrazu vám umožní bez statívu aj takéto fotenie s dlhšími časmi z ruky, bez použitia statívu. Pohyb sa rozmaže a statické predmety a okolie zostanú ostré.

Pre fotografov žánrov, ktoré som v úvode spomínal, Nikon Z 5 vynikajúcou ekonomickou voľbou. Pritom nešetríte na kvalite spracovania, na ochrane fotoaparátu a ani na obrazovej kvalite fotografií. Senzor je vynikajúci, len necelý 1 EV menej citlivý ako u Z 6. Odporúčam ho na fotenie krajiny, scenérií, zátiší, na cesty, výlety, pre blogerov, fotografov jedla… Ak nepotrebujete ultrarýchle snímanie Z 6 či ultra vysoké rozlíšenie Z 7, Z 5 je pre vás ako stvorená a nesklame vás. Ponúkne navyše dva sloty pre bežne dostupné SD karty, ktoré som už videl predávať aj v drogérii. 😊

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *