Create Your Light: Svadobná fotografia

#CreateYourLight pokračuje 15. témou: Svadobná fotografia #ShootingWeddingLight! Tentokrát sa na tému pozrieme z dvoch uhlov. Z pohľadu svadobnej fotografky Natali (Tali) Pelosi a tvorcu svadobných videí François Lamoureux. Dozviete sa, ako pristupujú k zachytávaniu svadobných momentov a emócií pomocou nových prístrojov Nikon Z 7II a Nikon Z 6II. Ako si vyberajú miesto, ako pracujú so svetlom a šťastnými pármi tak, aby ich záznamy dokonale vyrozprávali príbeh veľkého dňa.

ČASŤ 1

Svadobná fotografia s Tali

Zachytiť nádherné svadobné fotografie bez priveľmi strojených póz je ako tancovanie: treba nájsť ten správny rytmus s ľuďmi, nechať ich pohybovať sa, nech sú voľní a prirodzení. Inšpirujú ma rôzne miesta, krásne svetlo, vzory, štruktúry a najviac zo všetkého ľudia. Musíte milovať prácu s ľuďmi, aby ste mohli fotiť svadby.

Nikon Z 7II + NIKKOR Z 85mm f/1.8 S @ 1/640s, f/2.2, 85mm, ISO 1400. Foto © Tali Pelosi

Príprava a predvídanie

Svadby majú rýchle tempo a sú náročné. Je veľmi dôležité dokázať predvídať, čo pár bude robiť ďalej. Iba tak budete môcť fotografovať plynulo. Pomôže, ak im necháte priestor, aby sa zabávali po svojom.

Každé plánovanie, každá informácia o páre či mieste vám uľahčí prácu. Fotografovanie – Tali Photography som rozbehla spolu so sestrou (svadby zvyčajne fotím aj s druhým fotografom). Párom posielame pred svadbou dotazník, v ktorom zisťujeme odpovede na množstvo praktických otázok. Kde sa bude nevesta a ženích pripravovať, aké skupinové portréty si želajú a podobne. Rozprávame sa spolu cez videočet, aby aj oni spoznali nás. Ak je to možné, prezrieme si miesto svadby deň vopred, dopredu zistíme na ktorých miestach je najlepšie svetlo.

Po prvýkrát sa osobne s párom stretávame na predsvadobnej večeri, kde strávime tak 2-3 hodinky. Pozorne sledujem nevestu a ženícha. Sledovaním ľudí získate z nich dojem. Špeciálne si všímajte spôsob, akým komunikujú a ako sa pohybujú. Pomôže vám to predvídať počas svadobného dňa, najmä počas párového fotenia.

Vždy s 50 mm

Ak by som si mala vybrať iba jeden objektív, bola by to pevná 50 mm. Raz som naozaj celú svadbu nafotila iba s týmto objektívom. Dalo sa s ním nafotiť všetko – od príprav nevesty, po skupinové portréty aj prvý tanec.

50 mm objektív mávam nasadený na jednom tele a striedam ho s 85 mm a 35 mm, ktoré nasadzujem na druhé telo.

50 mm najradšej používam v prirodzených momentoch, pri dokumente, štylizovaných záberoch a na zachytenie detailov svadobných šiat. 85 mm fotím emócie v tvárach, ak nechcem byť príliš blízko. 35 mm je vhodná na širšie zábery skupiniek ľudí, alebo počas obradu, keď chcem zachytiť scénu bez toho, aby som rušila – najčastejšie stojím za párom.

Prispôsobte sa páru

Vždy fotíme pár neskoro poobede – pre svetlo, ale aj preto, že dovtedy ich lepšie spoznáme. Celý deň ich sledujete cez hľadáčik fotoaparátu. Do večera zistíte, či sú hanbliví alebo nie, a jednoduchšie sa naladíte na ich vlnu. Keď získate cit pre to kým sú, bude to na vašich záberoch poznať.

Aj keď najradšej zachytávame prirodzené momenty, občas im musíme udať správny smer. Svadobné páry nie sú modely, musia sa cítiť príjemne, tak treba s nimi aj pracovať. Páru sa musíte prispôsobiť vy a nie oni vám.

Doprajte im čas, aby sa s vami cítili komfortne. Ak sú zahĺbení len do seba, alebo sa trochu hanbia, pomôže, ak budete pokojní aj vy. Nesnažte sa z hanblivého páru spraviť extrovertný: navrhnite im, aby sa poprechádzali, alebo si zatancovali. Ak je pár otvorenejší, môžu byť vaše návrhy slobodnejšie. Požiadajte ich aby sa voľne hýbali, skákali na seba, utekali…“

Nikon Z 7II + NIKKOR Z 85mm f/1.8 S @ 1/800s, f/2.2, 85mm, ISO 800. Foto © Tali Pelosi

Pracujete s obľúbeným fotoaparátom

Zvyčajne fotím D850, ktorý milujem, ale Nikon Z 7II je veľmi nenápadný a tým mi uľahčuje prácu.

Pracovať s fotoaparátom, s ktorým sa príjemne manipuluje, je veľmi dôležité. Počas svadobného dňa ste obklopený najrôznejšími ľuďmi a každý z nich, potom čo zbadá fotoaparát, reaguje inak. Keď mám v ruke menší fotoaparát, ako je Z 7II, sú oveľa prirodzenejší. Dokonca ja som iná, oveľa spontánnejšia: je rýchlejšie a ľahšie zdvihnúť k oku Z 7II a vyfotiť záber.

Vždy fotografujem v tichom režime (Quiet mode) a oceňujem druhý slot na kartu. Nikdy nefotím svadbu bez zálohy! Ak postprocesom upravujete fotografie, alebo vaši klienti požadujú tlač väčších rozmerov, potrebujete vysokú úroveň detailov, ktoré získate z RAW formátu.

Buďte odvážni

Náš štýl je tým, čo sa páči nám a nie sledovaním trendov vo svadobnej fotografii. Je veľmi dôležité byť odvážny a sám sebou. Prezentuje sa iba tým, čo sa vám páči, buďte konzistentní v tom, čo zdieľate. Štýl, akým sa prezentujete, bude dôvodom, prečo vás ľudia budú chcieť.

Páry fotíme pri západe slnka pre svetlo – milujem farby a tiene. Ak niekto túži po fotkách v žiarivom poludňajšom svetle, vyberie si iného fotografa, pretože ja sa takými fotkami neprezentujem.

Zostaňte otvorení inšpirácii

Páčia sa mi portréty páru nafotené Z 7II, ktoré vznikli v olivovom háji v Taliansku. Moje fotky majú zvyčajne vysoký kontrast a sú saturované, ale tieto portréty nie sú také. Boli nafotené krátko pred západom slnka, nikdy predtým som nezachytila také jemné tóny.

Nikon Z 7II + NIKKOR Z 85mm f/1.8 S @ 1/800s, f/2.2, 85mm, ISO 800. Foto © Tali Pelosi

Neviem, či nakoniec nezmením štýl fotenia alebo úpravy, ale veľmi sa mi to páči. Je neuveriteľné ako ma to ovplyvnilo.

ČASŤ 2

Filmovanie svadby s François Lamoureux

François Lamoureux pri snímaní svadobného videa. Foto © Jarno Schurgers

Niektorí ľudia si myslia, že točiť svadobné videá je nudné. Je to stále iba film o zamilovanom páre, ktorý sa berie. Ale ja to takto nevnímam. Po každé sú to úplne iní ľudia s iným príbehom. Je vzrušujúce spoznávať, kto sú títo ľudia, aký je ich príbeh a ako môžete vytvoriť príbeh o nich?

Nájdite inšpiráciu

Vytvoriť pre pár niečo jedinečné ja výzva, a preto je najlepšie sa vzájomne spoznať a rozprávať s párom ešte pred svadbou. Pýtam sa ich, ako sa stretli, čo spolu zažili, aké filmy a akú hudbu majú radi.

Predstava o tom, aký majú filmový vkus mi veľmi pomôže pri strihaní videa. Najskôr točím video a potom hľadám vhodnú hudbu preto vždy pozorne počúvam aj to, aká hudba sa hrá na svadbe.

Svadobné video snímané na Nikon Z 7II od François Lamoureux

Príďte skôr a spriateľte sa

Vo svadobný deň rád prichádzam skôr a rozprávam sa s párom ešte skôr, ako to všetko začne.

Mnoho párov je spočiatku plachých, ale ak si nájdete čas na rozhovor, pomôže to, aby sa pred kamerou cítili príjemnejšie. Povedať zopár vtipov, zabaviť sa spolu pomôže, aby moju prítomnosť neskôr počas dňa prestali vnímať vyrušujúco a to je kľúčom pre zachytenie emócií.

Buďte diskrétni

Nadviazali ste spojenie a teraz je vašou úlohou zostať dostatočne blízko. Trik ako to spraviť je byť takmer neviditeľný. Chce to prax, ale je to možné. Raz mi ženích povedal, že si dobre spomína na scénu, ktorá sa objavila vo videu, ale nepamätá si, žeby som bol pri tom. Bol som priamo pre ním, asi tak na jeden meter.

Pracovať s čo najmenšou výbavou veľmi pomôže. Rozmery systému Z sú pre mňa veľkou výhodou: objektívy sú také malé. Niektorí ľudia si dokonca myslia, že som iba hosť na svadbe a pózujú mi na fotku. Musím im povedať, že natáčam video a požiadať ich, aby sa pohybovali.

Dôležité je aj to ako sa oblečiete. Točenie svadby je náročné: je to vždy dlhý deň a vy sa musíte cítiť komfortne. Je vhodné sa vyhnúť krikľavým farbám. Nechcete predsa na seba pútať pozornosť.

François Lamoureux pri práci. Foto © Jarno Schurgers

Snímajte s minimálnu výbavou

Väčšinou natáčam iba s fotoaparátom, prípadne s monitorom, na ktorom môžem kontrolovať zaostrenie a expozíciu. Cítim sa oveľa slobodnejší v pohybe, dokonca aj v stiesnenom priestore. Gimbal zvyčajne nepoužívam pretože ma spomaľuje – je ťažký a zastrašujúci pre pár.

Do kufra auta si zvyknem zbaliť veľkú výbavu, ale nepoužívam ju, pretože jej nastavenie by trvalo príliš dlho, alebo je príliš ťažká. Teraz už viem aké dôležité je mať čo najľahšiu výbavu.

François Lamoureux pri práci. Foto © Jarno Schurgers

V mojej taške sú dva fotoaparáty (pretože nikdy neviete), dva objektívy, filtre, klietka na fotoaparát a monitor. Mám pri sebe aj dve zariadenia na hrávanie zvuku z prostredia a prejavov. Mám náhradné pamäťové karty a množstvo batérií: zvyčajne viac ako potrebujem, ale cítim sa tak istejšie.

Nájdite si svoju ohniskovú vzdialenosť

Pevná 35 mm je moja prvá voľba, zvyčajne si pribalím aj 85 mm iba pre istotu, ale takmer vždy zábery natočím 35 mm.

Pri výmene objektívov na svadbe sa môže stať, že nejaký záber zmeškáte. Ak používate iba jeden objektív, ste oveľa pohotovejší a navyše nemusíte riešiť ďalšiu výbavu.

Preferujem pevné objektívy pre ich kvalitu obrazu a vyššiu svetelnosť. Clonu môžem otvoriť až na f/1.8 a natáčať aj v noci či v interiéri.

Ak si nie ste istí, aký pevný objektív použiť, rozumným riešením je použiť zoom 24-70 mm. Potom sa vráťte ku svojim záberom a všímajte si, aké ohnisko ste používali najčastejšie. To bude vaše hlavné pevné ohnisko.

Nikon Z 7II + NIKKOR Z 24-70mm f/2.8 S @1/400s, f/3.5, 24mm. Foto © François Lamoureux

Objavte AF s rozšíreným zaostrovacím poľom (Wide-area AF)

Snažím sa nepoužívať príliš veľa rôznych nastavení, pretože to odvádza moju pozornosť od zachytenia emócie momentu.

Pri scénach, pri ktorých mám viac času, napríklad keď snímam obrúčky, môžem zaostrovať manuálne. Inak sa všetko deje príliš rýchlo. Rád snímam dynamicky a spontánne reagujem na ľudí okolo mňa. Na Nikone Z 6II sa mi páči, že počas natáčania videa je možné používať  automatické zaostrovanie na oko. Je to vynikajúca funkcia. Po celý deň sa môžem spoľahnúť na automatické zaostrovanie s rozšíreným zaostrovacím poľom a automatickým zaostrovaním na oko. Môžem si byť istý, že všetko bude správne zaostrené.

Nikon Z 7II + NIKKOR Z 24-70mm f/2.8 S @ 1/60s, f/4, 70mm, ISO 160. Foto: © François Lamoureux

Šetrite čas uložením si svojich obľúbených nastavení

Uloženie si vlastných profilov nastavenia do fotoaparátu znamená, že sa medzi nimi môžete jednoducho prepínať podľa potreby. Ja mám 4k 25 fps flat profil log uložený ako hlavný a 100 fps flat profil na spomalené sekvencie.

Zvykol som točiť do veľmi plochých obrazových LOG profilov, ale farby Nikonu Z 6II sú také verné, že som mohol zmeniť svoj pracovný postup. Farby a tóny pleti sú verné, vďaka tomu strávim menej času postprocesom. Vo profiloch fotoaparátu som iba mierne upravil saturáciu a kontrast.“

 

Ako sa vám darí vystihnúť emócie svadobného dňa? Či fotografujete, alebo tvoríte videá, zdieľajte s nami svoje najlepšie zábery, použite hashtagy #CreateYourLight #ShootingWeddingLight, použite @nikon_cz_sk a svoje mesto.

TIPY NIKON ŠKOLY

SVADOBNÁ FOTOGRAFIA A VIDEO

Šetrite čas s užívateľskými nastaveniami

Užívateľské presety sú skvelou možnosťou, ako pracovať rýchlo a dynamicky v akomkoľvek prostredí. Z 6II a Z 7II umožňujú ukladať najčastejšie používané nastavenia ako presety, ku ktorým je prístup cez Mode Dial použitím U1, U2 a U3.

Ak často fotografujete v podobných podmienkach, presety vám budú skutočne šetriť čas. Konkrétne nastavenia, ktoré potrebujete, sa môžu meniť z momentu na moment. Svadby sú dobrým príkladom: v jednom momente fotografujete zblízka nevestu v tieni pri hádzaní kytice a o malý moment už fotíte v protisvetle osobu, ktorá chytila kyticu.

Pre nastavenie presetu si vyberte funkcie, ktoré chcete kombinovať. Vo Photo mode môžete uložiť množstvo nastavení vrátane režimov snímania (M, A,S,P), spôsobu automatického zaostrovania (dokonca aj konkrétneho poľa automatického zostrovania), clonu, rýchlosť uzávierky, ISO, vyváženie bielej a kvalitu snímky. Prepnutím do Movie mode môžete nastaviť video – jeho kvalitu, počet snímok za sekundu a podobne.

Pre nastavenie užívateľského presetu nasledujte kroky – menu/setup menu/save user settings . Potom vyberte U1, U2 alebo U3. Každý užívateľský preset môže uložiť nastavenia fotografií a videa. Na príklad môžete uložiť nastavenia pre makro a spomalené video pod jednu voľbu presetu. Môžete tak plynulo prechádzať medzi blízkymi zábermi obrúčok a filmovaním bozku v spomalenom režime.

Zistite, ktoré nastavenia vám najviac vyhovujú a uložte si ich ako presety. Pomôže vám to viac si dôverovať a zrýchliť reakcie v často sa opakujúcich situáciách. Neobávajte sa predvoľbu môžete kedykoľvek počas fotografovania prispôsobovať konkrétnej situácii. Ak si svetelná situácia v jeden deň pri západe slnka vyžaduje vyššiu clonu ako inokedy, jednoducho ju prispôsobíte. Takéto prispôsobenie nenahradí uložený originál – pri nasledujúcom fotografovaní bude nastavenie opäť pôvodné bez zmeny clony. Stále máte nad všetkým úplnú kontrolu.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *