Cestovateľský objektív číslo 1. Nikkor AF-S 24-120mm f/4 G ED VR

O univerzálnom Nikone AF-S 24-120mm s konštantnou svetelnosťou f/4 som už písal a preto niektoré postrehy a hodnotenia opakovať nebudem. Tento článok o skúsenostiach na ceste po Srí Lanke má len potvrdiť kvality tohto transfokátora a pridať nové postrehy.

Recenzia, ktorú som napísal, bola založená na dlhodobejšom, ale občasnom používaní objektívu. Teraz som však bol na tento objektív odkázaný 14 dní a bez akejkoľvek zálohy štandardných ohnísk, ak nerátam ešte malinký 35mm AF-D objektív. Ten som si pribalil do batožiny pre pohodlné fotografovanie streetky naľahko a menej nápadne. Predsa len, 24-120mm je pomerne veľký objektív, ktorý má aj svoju poctivú váhu (rozmery: 84 x 103,5 mm, hmotnosť: 710 g).

Druhým zoom objektívom, ktorý som mal so sebou bol opäť cestovateľský profi zoom Nikon AF-S 70-200mm f/4 G ED VR. Cestovateľskými zoomami som pomenoval profi objektívy s kvalitnou kresbou ale v relatívne kompaktnom prevedení. Viac o práci s týmto skvelým objektívom vám prezradím čoskoro v článku cestovateľský objektív číslo 2. Poďme ale späť k dnešnému hrdinovi.

Rozsah transfokátora je vhodný na fotenie krajinných celkov či dokumentárnych scén, ale stačí pootočiť prstencom zoomu a hneď zachytávate výrezy z krajiny či detaily. relatívne krátka minimálna vzdialenosť zaostrenia umožňuje zachytiť relatívne malé detaily a v kombinácii s clonou F4 umožňuje aj vytvoriť hladké rozostrené pozadie za portrétovanou osobou. Nevyrovná sa špeciálnemu portrétnemu objektívu, ale na cestách splní svoj účel. A o to ide, mať v jednom objektíve čo najviac možností a schopností.

Objektív ani raz nezaváhal a bol pritom najčastejšie využívaným objektívom, ktorý som mal. Dlho som bojoval s pokušením vziať iba pevné ohniská, ale keďže mojou úlohou bolo z fotozájazdu urobiť aj report, nechcel som riskovať stratu momentov pre výmenu objektívov. Mal som na výber dva širokorozsahové zoom objektívy. Nikon AF-S 28-300mm a AF-S 24-120mm. Nakoniec pre 24mm ohnisko a svetelnosť f/4 padla voľba na druhý z nich, napriek tomu, že neponúka ohniská od 120-300mm. Bolo pre mňa dôležitejšie širokouhlé ohnisko ako teleobjektív a zároveň som postrehol, že ostrosť objektívu 24-120mm je lepšia ako u objektívu s väčším rozsahom. Kým na Nikone Df nebol rozdiel veľmi badateľný, na D810 ho je cítiť. Nikon 24-120mm naozaj kresbou konkuruje profi zoomom so svetelnosťou f/2,8. Zvlášť na dokumentárne účely. Jeho nevýhodou oproti drahším zoomom je jednoduchší zaostrovací motorček, ktorý nie je tzv. ring type, zaostruje teda o niečo pomalšie ako vyslovene reportážny zoom 24-70mm. Vyvažuje to ale o niečo menšou váhou, širším rozsahom a priaznivejšou cenou. Profesionálny 24-70mm zoom je aj o niečo lepšie vybudovaný, ale ani s 24-120mm som nemal problém. Raz mi pri rannom fotografovaní rybárov na koloch šplechla vlna cez objektív a fotoaparát. Rýchlo som ho utrel a pokračoval vo fotení ďalej. Po príchode na hotel som ho vlhkou handrou utrel od prípadných zvyškov soli. Objektív funguje stále bezchybne.

Tak a na záver ešte niekoľko fotografií, ktoré dokazujú, že na bežnú dovolenku i fotocestu by naozaj mohol stačiť aj tento jeden objektív. Aj preto som ho nazval cestovateľským objektívom číslo 1. Nepopieram tým, že pevné ohniská nemajú výhody. Vy, ktorí čítate Nikonblog.sk, viete, že ich v mnohých žánroch dokonca uprednostňujem. Ak ale chcete na cestu len jeden objektív a neplánujete fotiť bez statívu v naozaj slabších svetelných podmienkach, potom bude vašou voľbou práve Nikon AF-S 24-120mm f/4 G VR. A že sa ním dá aj v interiéri dokazuje nasledujúci report z prípravy tradičných placiek roti z ryže a kokosovej múčky s plnkou z kokosu, paradajok, cibuľky, korenia. Vrelo odporúčam! 🙂

Súvisiaci článok:

https://www.nikonblog.site/nikkor-af-s-24-120mm-f4-g-vr-univerzal-ktory-vas-nesklame/

Zdieľaj

2 komentáre

    1. ja som sa rozhodoval medzi nimi dvoma a nakoniec som šiel do 24-120mm. Na 120mm dokáže o dosť viac rozostriť pozadie …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *