Capture One pre Nikon

Najviac nepochopená a nedocenená práca fotografa? Čo by ste odpovedali na takúto hádanku? Pre mňa jednoznačne postproces. Rodine, známym ani klientom nejde do hlavy, prečo musia na fotky čakať. Od fotenia nedočkavo čakajú na hotový a dokonalý výsledok. Ale to predsa bez postprocesu až na výnimky nejde. Postproces neraz trvá dlhšie ako samotné fotenie. Vyžaduje dobrý program na spracovanie „surových“ záberov, neustále učenie sa a získanie grifu a citu. (A v neposlednom rade výkonný počítač.) 

Je skvelé, že si na túto dôležitú prácu, máme z čoho vyberať. Programov na úpravu fotografií je niekoľko. Kvalita a prepracovanosť programu sa odzrkadlí na cene. Ako vo všetkom, za kvalitu sa platí. Niekedy sa ale vyskytne príležitosť ušetriť. 

Predpokladám, že viacerí ste na tom podobne ako ja. Odskúšaných máte viacero programov a časom ste zistili, alebo možno stále len zisťujete, ktorý vám najviac vyhovuje. Ak ide o spracovanie RAW-ov, Capture One je vynikajúcou voľbou. Vie dokonca z RAW formátu vydolovať viac informácií, ako Adobe Photoshop Lightroom a fotky sú hneď po natiahnutí akési šťavnatejšie a vyžadujú menej úprav pre výborný výsledok. Prečo Capture One denne nepoužívam? Len preto, že veľa úkonov robím v ďalších programoch od Adobe (Photoshop, InDesign…) a bezproblémová komunikácia medzi nimi rozhodla.

Capture One som ale niekoľko rokov používal k najväčšej spokojnosti a obdivoval som rýchlosť úpravy, jemný algoritmus doostrenia fotografií, selektívnu úpravu farieb ale najviac som sa tešil z funkcie zjednotenie farby pokožky (skin tones). Nijakým iným programom som to zatiaľ nevedel tak rýchlo napodobniť. A svojho času to bol snáď jediný program, ktorý vedel účinne potlačiť moiré na textúrach a bol jedným z prvých, ktorý umožňoval priame fotografovanie do počítača.

A prečo o ňom píšem, lebo si ho práve idem nanovo vyskúšať. Najnovšia verzia má niekoľko zaujímavých noviniek, lepšie importuje Lightroom katalóg a teraz je možné dostať najvyššiu verziu programu za polovičnú cenu.

Pred časom vyšli z Capture One dve nové správy. Tá prvá sa týka bezplatnej aktualizácie programu Capture One 20, ktorá prináša zaujímavé vylepšenia pre používateľov. Druhá je zaujímavá pre používateľov techniky značky Nikon.

Nové funkcie v Capture One 20

Nové klonovacie a retušovacie štetce a funkcie

  • odteraz je možnosť neobmedzene používať klonovacie a retušovacie nástroje v jednej vrstve

  • nástroje dokážu automaticky rozpoznávať zdrojovú oblasť pre retuš

  • pri použití klonovacích nástrojov program sám vytvorí novú korekčnú vrstvu

  • možnosť dodatočne zmeniť veľkosť a polohu zdrojových oblastí

  • zvýšenie rýchlosti a precíznosti klonovacích nástrojov

  • údajne sú klonovacie a retušovacie nástroje najvyspelejšie a najúčinnejšie ako u ktoréhokoľvek obdobného RAW konvertora

Úprava vo vrstvách
Retušovacie nástroje

Nový porovnávač fotografií „pred úpravou / po úprave“

  • nový nástroj v palete, ktorým jednoducho možno porovnávať zmeny vo fotografii

  • skratkami Y a Shift + Y zapínate funkciu a prepínate sa medzi „pred a po“

  • možnosť zobraziť aj delené okno s posuvným sliderom (nie v o verzii Capture One Express)

  • zvýšená rýchlosť načítania a porovnania aj v prípade porovnávanie niekoľkých obrázkov

Pred úpravou / po úprave

Nové možnosti importovania katalógu z Adobe Photoshop Lightroom

  • vylepšený import s lepším prenosom informácií

  • dovoľuje importovať aj „off line“ fotografie a automaticky ich importuje po pripojení úložného média

  • poskytuje report po realizácii importu o nekompatibilných súboroch

  • základné úpravy a katalógová štruktúra z Lightroom ostáva zachovaná

Capture One pre Nikon

Capture One pre Nikon je novinka, ktorá prináša cenovo dostupnejšiu verziu Capture One Pro. Tí, ktorí používajú iba Nikon fotoaparáty a nepotrebujú program s podporou spracovania snímok z iných značiek fotoaparátov, môžu teraz výrazne ušetriť. Plná verzia Capture One ich vyjde na polovicu.

Výhodou Capture One Pro je aj množstvo naozaj pekných tutoriálov, ktoré vám pomôžu sa v programe zorientovať a efektívne ho používať.

Nájdete ich na Youtube kanáli Capture One.

Ak s Capture One Pro nemáte zatiaľ skúsenosti, vyskúšajte 30-dňovú skúšobnú verziu.

Informáciu o cenách programu určeného výhradne pre súbory z fotoaparátov Nikon nájdete tu 

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *