Aj čierna a biela sú farby. Fotka mesiaca Nikonblogu pokračuje aj v roku 2019.

Nové podmienky do nového roku

Tak! A je to tu! Do roku 2019 vstupuje naša súťaž s tromi zmenami. Prvá je iba drobnosť – skrátili sme jej názov na Fotka mesiaca Nikonblogu. „To je nejaká novinka?“ poviete si možno. Dobre, ale ďalšie dve zmeny vás už asi naozaj potešia.

Zrušili sme pravidlo účasti v minimálne troch kolách súťaže pre tých, ktorí sa uchádzajú o hlavnú výhru – poukaz na fototechniku Nikon v hodnote 1 111 Eur (resp. 30 000 Kč). V tomto roku bude teda stačiť, keď sa zúčastníte iba jedného kola a zároveň ho aj vyhráte. Takže ak budete mať jedno vyhraté kolo, do ďalších už svoje fotografie posielať nemusíte, pretože ste automaticky v hre o absolútne víťazstvo. My samozrejme budeme radšej, ak sa súťaže budete zúčastňovať aj naďalej.

A treťou novinkou je migrácia teda sťahovanie. Súťaž Fotka mesiaca Nikonblogu sa sťahuje z Flickr na Facebook. Vyhoveli sme tak žiadosti tých, ktorí nemali účet na Flickr a taktiež z niekoľkých ďalších praktických dôvodov. Súťaž bude prebiehať súčasne na facebookovej stránke Nikon SK (pre Slovensko) a Nikon CZ (pre Českú republiku), kde budete môcť svoje fotografie nahrávať do  jedinečného príspevku pre každý mesiac. Jeho adresu vám vždy prezradíme pri vyhlásení každého nového mesačného kola. Pozri prvý bod nižšie v tomto článku. Z príspevkov na facebook stránke Nikon SK a Nikon CZ bude vybratý jeden spoločný víťaz.



1. kolo roku 2019 práve začína!

Teraz už poznáte novinky roku 2019. Je preto na čase vyhlásiť januárové kolo ročníku 2019. Iba podotýkam, že vyhodnocovanie jednotlivých mesačných kôl našej súťaže zostáva po starom. Aj naďalej sa budeme striedať – jeden mesiac hodnotí šéfredaktor slovenského Nikonblogu Julo Kotus a ďalší mesiac šéfredaktor českého Nikonblogu Petr Lindner. Januárovú súťaž hodnotí Julo. Na akú tému?

Černobiela fotografia aledo Aj čierna a biela sú farby

Čítajte, čo k téme hovorí porotca, ktorý bude svojim skúseným okom vaše snímky hodnotiť:

„Prvým námetom našej celoročnej súťaže je snáď ten najklasickejší. Aspoň formálne.
Veď nie je to až tak dávno, čo väčšina fotografov fotila na čiernobiely film. Ten bol ešte pred troma desaťročiami najrozšírenejším médiom, ktoré používali nadšení fotografi na svoju tvorbu či už rodinných fotografií alebo na stvárňovanie umeleckých vízii.

Digitálna fotografia praje ako farebnej, tak aj čiernobielej fotografii. Nie je problémom prepnúť si vo fotoaparáte režim čiernobielej fotografie, alebo sa k čiernobielej rýchlo dopracovať v počítači.

Január zvyčajne farbami nehýri, ale s pomocou snehu priam oplýva tvarmi, štruktúrami, jemnými poltónmi pri zamračenom počasí a grafickými tieňmi pri slnečnom. Aj preto sme pre prvý mesiac v roku vybrali tento druh fotografie.

Tak neváhajte a skúste vnímať svet v dvoch farbách – čiernej a bielej a poltónmi medzi nimi. Žánrovo a tematicky tak máte voľnú ruku, tentoraz nás zaujíma forma.“

GRUNDLSEE, © Julo Kotus

Teraz už máte aj zadanie a nič vám teda nebráni svoje čiernobiele skvosty nahrávať – znovu opakujem – už nie na Flickr, ale do príspevku vo facebookovej skupine Nikon.

A pozor! Stále platí povinnosť súťažné fotografie označiť tagom, špecifickým pro konkrétne kolo súťaže. Pre prvé januárové kolo je to tag: #nikonblog012019. Nezabudnite na neho!

Výherca januárového kola súťaže Fotka mesiace Nikonblogu získa od spoločnosti Nikon ako pozornosť vreckový diár. Do neho si potom môžete zapisovať pripomienky na uzávierky ďalších kôl, pretože ako som už napísal, výhrou v jednom kole máte síce zaistený postup do veľkého finále o poukaz na fototechniku Nikon v hodnote 1 111 Eur (resp. 30 000 Kč), my však vaše fotografie radi uvidíme i v ďalších kolách.

Nikon diář 2019
Tešíme sa na vaše čiernobiele fotografie, a to veľmi!


Zdieľaj

3 komentáre

  1. Zdravim, chcel by som skusit na FB fotosutaze s Nikonom. No na FB nemam sukromny ucet, len ucet ako firma zivnostnik. Musim si kvoli sutazi zalozit sukromny FB ucet, alebo vkladat do komentarov fotky aj prostrednictvom svojej stranky, ktora obsahuje moje meno? Vdaka za odpoved.

    1. Myslím si, že nie je problém vkladať aj pomocou stránky, zvlášť, keď obsahuje Vaše meno, hlavne aby ste boli identifikovateľný a kontaktovateľný 🙂
      Pekný deň

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *