4 praktické testy a horúca športová inšpirácia z Nikonblog.cz

Popri tom, ako nám tohoročné leto rýchlo ubieha plné aktivít príjemného typu, zabudol som na pravidelný výber článkov z bratského českého Nikonblogu, ktorý tvorí môj priateľ Petr Lindner. Vyberám teda 5 článkov, ktoré ma počas tohto leta zaujali. Nijako Vám ale nebránim, skôr vás povzbudzujem, aby ste aj bez takéhoto upozornenia klikli na stránky www.nikonblog.cz, keďže jeho obsah je až na niektoré zdieľané články originálny.

Chcem Vás upozorniť na 4 recenzie, ktoré môžu byť pre vás počas leta užitočné. Hovoria totiž o fototechnike, ktorá je užitočná pri cestovaní či pobyte v prírode.

Rejnočí mimikry. Externí disk SanDisk Extreme 510 Portable SSD

Mimikry raje. Petr nápadito rozpoznáva v tvare malého SSD disku tvar tohto morského drsnokožca. Dalo by sa povedať, že odolnosťou je aj tento prenosný disk drsnokožcom. Je odolný voči mechanickému poškodeniu ale aj vode či prachu. Je zároveň rýchly a jeho hmotnosť čo veľkosť vám na cestách určite prekážať nebude. Je to ideálne úložisko na dovolenku či fotovýpravu.

Telezoom s překvapením. AF-P DX Nikkor 70–300 mm F4,5–6,3G ED VR v testu Nikonblogu

O tom, že nie všetko dobré musí byť i drahé nás značka Nikon už niekoľkokrát presvedčila a jej relatívne novým takýmto počinom je aj teleobjektív určený pre DX zrkadlovky (APS-C). Je kompaktný, ľahký s rýchlym a tichým zaostrovaním a opticky prekvapujúco dobrý. Nie, vy, ktorí sa vyznáte v označeniach objektívov, viete, že nie je určený na fotenie halových športov. Jeho svetelnosť ho k tomu nijako nepredurčuje, ale je to perfektný kamarát do cestovateľskej brašne alebo do brašne na ľahké vychádzky. A preto je to môj ďalší tip na objektív v tomto dovolenkovom období.

Peak Design Everyday Sling a Tote – test dvou zajímavých fotozavazadel na letní sezónu

No a do čoho môžete zbaliť svoje ľahké fotopríslušnestvo? Predsa do brašien na každý deň. Práve tak sa volajú brašne Peak Design. Sám rád používam príslušenstvo tejto značky, hlavne remene na nosenie a sponu na ruksak či opasok, ale po recenzii Petra si myslím, že aj brašne by stáli za zváženie. Peak Design ich ma niekoľko, no Petr sa venuje malém Slingu a mňa osobne z testu ešte viac zaujala unisex civilná taška Tote. Práve tá je ideálna pre vychádzky na miesta, kde nechcete upútavať pozornosť na drahú fototechniku typickou fotobrašnou.

Univerzální makro – recenze objektivu AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm F2,8G IF-ED

Tento objektív už nie je najkompaktnejším vo svojej triede, ak keď nie je extrémne veľký. To isté platí aj o cene, no predsa je zaujímavý svojou univerzálnosťou. Možno s opýtate, ako môže byť špecializovaný makro objektív univerzálny, no môžete ho úspešne použiť aj ako krátky teleobjektív s extrémnym rozlíšením ale aj ako portrétny objektív s príjemným bokehom a navyše stabilizáciou obrazu. Pre letné potulky nielen prírodou určite zaujímavý tip.

Tři italské sopky, tři extrémní bajkeři a Nikon D5. A rozhovor s Milošem Štáfkem, fotografem projektu 3volcanos

Posledný tip na článok je tak trochu exotický. Ako inak by ste nazvali fotenie extrémnych bikerov na troch sopkách, ktoré sú navyše stále aktívne a dopujú jazdcov i fotografa horúcimi sírnymi výparmi? Čo takéto adrenalínové fotenie obnáša pre mladých i skúsených jazdcov (dvaja chalani Adam Franc a Vojta Klokočka mali iba po 12 rokov) a čo pre fotografa sa dozviete v zaujímavou rozhovore s Milošom Štáfkom. Projekt je navyše sympatický tým, že podporuje mladé športové talenty. Ako sa vyjadril tretí z jazdcov, 40 ročný skúsený a úspešný biker Richard Gasperotti:

„Už před pár lety jsem si uvědomil, že pokud nebudeme dělat něco pro podporu mladých talentů, budeme tu mít jen jednu velkou smutnou díru zacpanou teenagery, kteří čumí do mobilů s přinasraným ksichtem, že jim jdou pomalu data.“

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *