100 rokov zachytávania svetla, ktoré sa vo vesmíre šíri miliardy rokov.

A dočkali sme sa! 2017 je jubilejným rokom spoločnosti Nikon. V lete oslávime storočnicu jej existencie, no celý rok je pre značku jubilejný. Len nedávno sme počuli o výrobe 100 000 000 objektívov a dnes počujeme o ďalšom krásne okrúhlom čísle. 100 rokov zachytávania svetla, ktoré sa vo vesmíre šíri miliardy rokov…

Trochu z histórie som vám prezradil už v článku o skratkách objektívov, kde ste sa dozvedeli, kedy (1935) bol vyrobený prvý objektív Nikon aj pre koho bol vyrobený. Už niekoľko desaťročí predtým ale spoločnosť pod menom Nippon Kogaku K.K. vyrábala svoje vlastné optické sklo a optické prístroje. Binokulárne dalekohľady (1921), mikroskopy (1925) i astronomické teleskopy (1931) predchádzali objektívoom pre fotoaparáty. Nasledovali objektívy a neskôr (1948) prvé malé priehľadové fotoaparáty, ktoré ako prvé niesli súčasné meno Nikon. No a potom, v roku 1959 sme sa dočkali prvej zrkadlovky Nikon F. Samozrejme, histŕia Nikonu nekončí pri fotoaparátoch. Zložité meracie a konštrukčné prístroje, medicínske i výskumné prístroje, ktoré priniesli pokrok. Nasledujúce video vám v necelých šiestich minútach priblíži veľké míľniky v 100 ročnej histórii značky. Priznám sa, že už len keď začali prvé zábery z vesmíru, prebehli po mne zimomriavky. Áno, obraz je dôležitý poznávací spôsob a zrak je jeden z najbohatších zmyslov človeka.

Ďakujem za objavy, ktoré boli počas 100 rokov urobené a to nielen na poli fotografie, ale aj na poli vedy a medicíny.

Verím, že postupne nám Nikon poodhalí ešte viac zo svojej histórie aj plánov pre budúcnosť. Ako je vidieť aj z predchádzajúceho videa, pozerajú sa spolu s nami do ďalšej storočnice. Verím, že bude opäť plná užitočných i zábavných objavov.

Tlačová správa

Amsterdam, Holandsko, 10. januára 2017: 25. júla 2017 oslávi spoločnosť Nikon významné jubileum – 100 rokov svojej existencie. Spoločnosť Nikon, pôvodným menom Nippon Kogaku Kogyo, poskytla svetu od svojho založenia v roku 1917 rad unikátnych optických technológií a prístrojov.

Spoločnosť Nikon ďakuje všetkým lojálnym zákazníkom a každému, kto prispel k úspechu tejto značky, za podporu počas tejto 100ročnej existencie.

Pri príležitosti osláv 100. výročia založenia spoločnosti Nikon predstavujeme logo a webové stránky venované tejto tematike.

1. Logo k 100. výročiu založenia spoločnosti Nikon
Logo vytvorili návrhári spoločnosti Nikon a bude používané ako symbol 100. výročia, ktorý bude sprevádzať všetky aktivity spojené s touto udalosťou.

100th_1_02_artworkWHITE

2. Webové stránky k 100. výročiu založenia spoločnosti Nikon

Stránky k 100. výročiu – https://www.nikon.com/100th/ – budú ponúkať špeciálny obsah pre túto príležitosť, napríklad videá a iné záznamy dokumentujúce historické udalosti. Ďalší obsah bude priebežne pridávaný až do júla, kedy Nikon oslávi svoje 100. narodeniny.

Nikon100thWebsite

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *