100 fotopascí, 10 mesiacov a jediný záber

Sergeyovi Gorshkovovi, ruskému wildlife fotografovi, sa tento rok splnil detský sen. Jeho fotografia samice tigra amurského v lesoch ďalekého ruského východu získala významné ocenenie a celosvetovú pozornosť. Tigrica je zachytená pri zaujímavej činnosti. Vyzerá, akoby objímala strom, no v skutočnosti značkuje jedľu mandžuskú svojim pachom.

Sergey nás prevedie úžasným procesom vzniku fotografie, ktorý bol oveľa komplikovanejší, ako sa na prvý pohľad zdá. Fotografovať jedno z najvzácnejších zvierat na svete si vyžadovalo kombináciu zručností, správnej výbavy a ohromnej trpezlivosti.

Ukryté fotoaparáty

Je takmer nemožné vidieť tigrov vo voľnej prírode, preto som sa rozhodol použiť skryté kamery. Mnohým sa môžete tento proces zdať jednoduchý – nastavíte kameru, idete domov a relaxujete a popritom čakáte, kedy zviera prekročí líniu pohybového senzora, cvak a majstrovské dielo je hotové. Tiež som si to spočiatku myslel, ale realita sa ukázala byť od tejto predstavy veľmi vzdialená.

Odfotiť dobrú fotografiu pomocou skrytej kamery je extrémne náročné. V okamihu, keď sa fotoaparát spustí, svoj objekt nevidíte, preto musí byť dopredu všetko pripravené tak, aby fotenie dopadlo podľa vašich predstáv.

Spočiatku bolo všetko nové a nezrozumiteľné. Prvý rok som strávil študovaním, testovaním príslušenstva a skúšaním. Trvalo veľmi dlhý čas nastaviť fotoaparát – je dôležité vybrať kompozíciu, vybudovať kryt, opakovane testovať spúšťanie senzorov a vybrať správny počet záberov, ktoré sa majú nasnímať v okamihu spustenia.

Poznávanie prostredia a jeho obyvateľov

Fotografovať skrytými fotoaparátmi znamenalo, že som nad mnohými faktormi nemal kontrolu. Veľa času som strávil štúdiom tohto tvora a jeho prirodzeného prostredia. Umiestnil som 100 skrytých fotopascí, aby som objavil miesta, na ktoré tiger chodí a zistil, ako často tam chodí.

Analýza záznamov z malých kamier umožní uvažovať úplne odlišne, rozvinúť kreatívnu predstavivosť a to najdôležitejšie, nájsť správne miesto pre umiestnenie hlavného fotoaparátu, môjho Nikonu Z 7. Tento kompaktný full-frame fotoaparát zachytí najmenšie detaily a nepotrebuje veľa miesta. Na fotoaparát som nasadil úžasný NIKKOR Z 50mm f/1.8 S.

Je dôležité zaostriť na miesto, kde predpokladáte, že zviera prejde. Potom prepnete z automatického zaostrovania na manuálny režim, aby počas fotografovania zaostrovanie „neušlo“ na objekt, na ktorý nechcete.

Keď si vyberiete miesto, musíte umiestniť fotoaparát a predpokladať správanie zvieraťa. Musíte pochopiť kam tiger ide, do akej pozície sa postaví v momente fotenia, ako bude svietiť slnko… doslova musíte počítať s každým pohybom, každým krokom. Nie je tam priestor pre chyby. Možno budete mať iba jedinú príležitosť za rok. Musíte byť technicky pripravení, aby ste ju čo najlepšie využili.

Aj pri takomto dôslednom plánovaní môžem iba predvídať a predpokladať výsledok a dúfať v šťastie!

Výber správnej expozície, keď neviete, kedy sa zviera priblíži

Je v poriadku, ak si myslíte, že stačí fotoaparát prepnúť do automatického režimu a fotka sa vydarí – fotoaparát upraví rýchlosť závierky, clonu a ISO. V skutočnosti som aj ja takto začínal. Skutočná výzva prišla vtedy, keď som zistil, že zvieratá sú oveľa aktívnejšie skoro ráno a neskoro večer a pre husté lístie počas letných mesiacov je v lese veľmi tmavo.

Toto vytvorilo veľmi špecifické prostredie, ktoré v kombinácii so záberom, ktorý som chcel získať, pre mňa znamenalo použiť manuálny režim. Rýchlosť závierky som nastavil na 1/320 s, clonu na f 5.6 a maximálne ISO do hodnoty 3200 (auto ISO) – perfektné nastavenie aby som dosiahol ostrý, čistý záber podľa predstáv. Jedným z benefitov Z 7 je rozsah citlivosti na svetlo. Získate bohaté tóny v jasnom svetle a úžasné detaily pri slabom svetle čo je kľúčové pri sezónnych zmenách v lese.

Improvizácia s tichou závierkou

Zvieratá majú veľmi vyvinutý sluch. Keď sa spustí závierka fotoaparátu, zviera tento zvuk začuje a často otočí hlavu za zvukom a fotografia potom vyzerá neprirodzene.

Dosť často, keď ho začujú, prídu fotoaparát oňuchať, poobzerať si a ochytať zdroj zvuku labami a niekedy ho odsunú nabok. Mačky zriedkavo, ale medvede sú veľmi zvedavé a niekedy fotoaparát zničia.

Aby som tomu predišiel , použil som elektronickú bezhlučnú závierku. Fotoaparát tak snímal potichu, aby nepútal pozornosť zvierat.

Kvalita nad kvantitou

Odkedy fotografujem divokú prírodu, nikdy nebolo mojim cieľom vyfotiť veľké množstvo fotografií. Dôležitejšie bolo pre mňa dosiahnuť čo najlepšiu kvalitu jedného záberu. A kvalita sa často rodí z vytrvalého a tvorivého zámeru.

Takže pri fotografovaní skrytými fotoaparátmi som neočakával množstvo fotografií okoloidúceho tigra, chcel som iba jedinú fotografiu, takú ako som si predstavoval v mysli. A verím, že moja fotografia dokazuje, že s dostatočnou prípravou je to možné.

Kompletnú fotopascu s Nikonom Z 7 som po prvýkrát nainštaloval v januári 2019. Pripevnil som ju na strom asi 10 metrov vzdialený od obrovskej jedle. Odvtedy som nemyslel na nič iné. Na miesto by som chodil každé 3 mesiace, ale tigre sú veľmi ostražité voči všetkému novému v ich prostredí. Fotografiu sa mi podarilo zachytiť až v novembri 2019. To je po 11 mesiacoch!

Možno si kladiete otázku, či to všetko stálo za jedinú fotografiu. Odpoveď je bez pochybností áno.

Sen realitou

Celé detstvo som sníval, že budem wildlife fotografom. Moja kariéra sa začala v najodľahlejšom ruskom regióne na Kamčatke. Videl som dokumentárny film a jej divočina ma očarila. Po rokoch som ju navštívil, aby som fotil medvede a úplne ma to pohltilo.

Moju prvú fotografiu medveďa si veľmi dobre pamätám. Bolo to v roku 2003 a fotil som na Nikon F5 a odvtedy som neprestal fotiť Nikonmi a pokračoval vo fotení divokého Ruska.

No a teraz, v roku 2020, som nemohol uveriť, keď vojvodkyňa z Cambridge vyslovila moje meno. Bola to dlhá, náročná, ale veľmi zaujímavá cesta za víťazstvom. Som rád, že som získal prestížne ocenenie ako prvý Rus po 56 rokoch.

Keď pozerám do budúcnosti, nikdy som necítil takú inšpiráciu. Tigrica z fotografie má teraz tri mláďatá. Mojou ďalšou úlohou je vyfotiť ju aj s jej novou rodinou. Prosím, poprajte mi trpezlivosť  a šťastie! 😊

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *